Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pētījums: Ceturtā daļa iedzīvotāju neiecietīgi pret cilvēkiem ar atšķirīgu seksuālo orientāciju

24% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka attiecībā pret lesbietēm, gejiem, biseksuāļiem un transpersonām (LGBT) sabiedrībai jāieņem nepiekāpīgāka attieksme, liecina LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" sadarbībā ar "SKDS" veiktā aptauja.

Tāpat 22% sabiedrības nosoda gan LGBT personas, gan to attiecības, 30% nenosoda cilvēkus, bet gan to attiecības, un tikai 28% uzskata, ka ne LGBT cilvēki, ne to attiecības nav nosodāmas.

28% respondentu uzskata, ka sabiedrības attieksmei pret LGBT jāpaliek tādai pašai kā līdz šim, un 22% uzskata, ka sabiedrības attieksmei jākļūst iecietīgākai.

Pētījuma dati arī norāda, ka 11% Latvijas iedzīvotāju atbalsta partnerattiecību likuma ieviešanu, kas attiektos uz diviem pieaugušiem indivīdiem neatkarīgi no viņu dzimuma, 28% uzskata, ka šis likums būtu attiecināms tikai uz diviem pieaugušiem pretējā dzimuma indivīdiem, savukārt 39% uzskata, ka šāds likums vispār nav nepieciešams.

Savukārt uz jautājumu, kāda būtu jūsu reakcija, ja jūs uzzinātu par kolēģa homoseksualitāti, 42% respondentu atzina, ka viņu attieksme pret kolēģi nemainītos, 4% nepieciešamības gadījumā kolēģi pat atbalstītu.

25% aptaujāto atzina, ka viņi mazāk kontaktētos ar kolēģi, 4% apspriestu situāciju ar citiem kolēģiem un, iespējams, vērstos pret šo personu, un vēl 4% censtos panākt, lai kolēģi atlaistu no darba vai viņš no darba aizietu pats.

LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes priekšsēdētāja Linda Freimane uzsver, ka šī aptauja liecina par to, ka Latvijas sabiedrība ir viena no visneiecietīgākajām Eiropā. Tomēr pozitīvi ir tas, ka gados jaunāki cilvēki visumā ir iecietīgāki par vecākiem cilvēkiem. Tas liekot cerēt, ka arī mūsu sabiedrība ir spējīga mainīties, domā Freimane.

Pēc viņas sacītā, lielā mērā tas ir izglītības un informācijas jautājums. Tas norādot arī uz to, ka homoseksuāliem cilvēkiem vajadzētu kļūt redzamākiem mūsu sabiedrībā.

Aptauja tika veikta 2009.gada nogalē. Tajā piedalījās 1060 respondenti.

Aptauja norisinājās ar "Amnesty International" atbalstu pretdiskriminācijas programmas laikā. Tā tikšot veikta katru gadu, lai vērtētu Latvijas sabiedrības attieksmi pret LGBT personām, norāda "Mozaīka".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko