Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pieci paņēmieni kā kļūt možākam

Vai pirmdiena nav jūsu mīļākā nedēļas diena? Vai arī esat aizmirsis nopirkt jaunu kafijas bundžu? Tas nekas! Zinātnieki un psihologi ir apkopojuši vairākus paņēmienus, kā kļūt možākam, neņemot palīgā kafijas vai zaļās tējas krūzi. 

Skaņa
Mūzikas klausīšanās stundu dienā palīdz novērst nogurumu, savos pētījumos ir pārliecinājušies zinātnieki. Mūzika turklāt labvēlīgi sekmē šūnu augšanu un atjaunošanos, apgalvo bioķīmijas zinātņu doktors Migelandželo Majorāls-Čavezs. Vēl viens veids, kā sevi uzmundrināt, ir piezvanīt mammai vai savam labākajam draugam. Pazīstama, labvēlīgi noskaņota balss sekmē oksitocīna izdalīšanos smadzenēs, un tas ir viens no hormoniem, kas uzlabo garastāvokli un palīdz organismam cīnīties ar stresu, informē Viskonsīnas universitātes doktore Leslija Dž.Zelcere. 

Pieskāriens
Ja doma par sarunāšanos ar svešiniekiem ballītē jūsos rada vēlēšanos paslēpties zem galda, jums var palīdzēt jūsu rokas. Hārvardas un Jēlas pētnieki ir atklājuši, ka cilvēkiem socializēšanās šķiet grūtāka pēc raupju priekšmetu aptaustīšanas. Tātad ballītē gluda priekšmeta, piemēram, gredzena turēšana rokās var palīdzēt jums atslābināties, informē Džošua Akermans. Protams, nomierināties un pulsa pazemināšanai var līdzēt arī pēdu masāža, ziņo žurnāls "Autonomic Neuroscience: Basic & Clinical". Taču šo paņēmienu, protams, nevar izmantot visās ballītēs.

Redze
Dzeltenā krāsa tiek saistīta ar labvēlīgu noskaņojumu. Pozitīvi noskaņoties palīdzot arī dažādās oranžā un violetā nokrāsas. Izmantojiet šīs krāsas, krāsojot sava dzīvokļa sienas, vai arī ielieciet vāzē šo pašu krāsu puķes. Kā atzīst Hārvardas medicīnas skolas pētījums, par enerģijas dopingu, neķeroties pie medikamentu lietošanas, var kļūt arī sēdēšana pie īpašas, garastāvokļa uzlabošanai radītas gaismas kastes (tādu ražo, piemēram, Philips). 

Smarža
Kā liecina pētījumi, naktsklubos, kuros izsmidzināts apelsīna vai piparmētru aromāts, cilvēki spējuši dejot daudz ilgāk, deju ritmiem ļaujoties līdz pat rīta gaismai. Piparmētras ir dabīgs stimulants, un to smarža var mazināt stresu, raksta Ziemeļamerikas Psiholoģijas žurnāls. Žurnāls iesaka iesmaržot plaukstas locītavas ar pilienu piparmētru vai kanēļa eļļas brīdī, kad jūtat, kad sāk aptrūkt enerģija. Savukārt Lielbritānijas psiholoģijas žurnāls apgalvo, ka enerģijas pieplūdumu spēj veicināt arī citrona smarža. 

Garša
Citrona ēšana rada ne tikai siekalu "jūru" jūsu mutē, bet liek arī smadzenēm darboties daudz aktīvāk, apgalvo Deivids Labe, Šveices Nestle izpētes centra zinātnieks. Košļājamās gumijas košļāšana ir vēl viens veids, kā paaugstināt enerģijas līmeni, vēsta žurnāls "Nutritional Neuroscience". Muskuļu saspringums, ko izraisa košļāšana, palīdz koncentrēties, palielina sirdspukstu skaitu, kā arī stimulē nervu sistēmu, apgalvo psihologs un doktors Endijs Smits. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 17.05.2024.

Diez vai daudz kas var izskatīties sliktāk par taviem vecajiem apaviem, kad tu tos apavu veikalā noauj, lai pielaikotu jaunus

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko