Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Psihoterapeits: dzērājšoferu problēma saistīta ar latvieša verga dabu

Katru gadu aktuālās problēmas ar dzērājšoferiem Latvijā saistītas ne tikai ar iedzīvotāju atbildības trūkumu, bet arī ar valsts attieksmi, kas pieradusi uzraudzīt un pārkāpumiem pieiet formāli, nevis tos vērtēt pēc būtības, norādīja psihoterapeits Viesturs Rudzītis.

Intervijā aģentūrai BNS, skaidrojot katru gadu, īpaši Jāņos, aktuālo problēmu ar dzērājšoferiem, viņš atzina - tā saistāma gan ar tautas, gan valsts attieksmi, pārkāpumus vērtējot formāli un bakstot ar pirkstu, kā nevajag, nevis audzinot atbildību.

"Tas ir tā, ka vergiem vajag vienmēr kādu, kas uzņemas atbildību par viņiem. Kas viņu vietā uztraucas par to, vai viņš ies vai neies bojā. Viņiem vajag pielikt policistu vai mammu klāt, kas uzmanīs un, ja gadīsies kādas ziepes, tad to savāks," teica psihoterapeits, vienlaikus uzsverot, ka rietumvalstīs šī sistēma ir krasi pretēja.

"Tas ir ļoti kardināli atšķirīgi, kā, piemēram, rietumvalstīs pieiet šīm lietām. Tur tiek uzsvērts - brauc atbildīgi un mēs cienām braucējus, kuri domā par citiem braucējiem un par to, kas notiek uz ielām. Tas nozīmē - ja tu lieto alkoholu, padomā par to. Mums vairāk pieiet no formālo rādītāju puses - ir promiles vai nav," sacīja Rudzītis.

Viņš gan arī atzina, ka šī attieksme nav tik viegli maināma.

Šajā kontekstā psihoterapeits pieminēja arī gadījumu ar režisora Viestura Kairiša aizturēšanu, norādot, ka tas kārtējo reizi pierāda, ka Latvijā valda dubultmorāle - it kā lietot alkoholu ir atļauts, bet tajā pašā laikā cilvēks nedrīkst būt iereibis.

"Tur ir divas morāles - naudu drīkst izdot, dzert drīkst, budžetā nāks akcīze, bet būt iereibušam nedrīkst. Kāds ir pamatojums? Kāpēc nepietiek ar to, ka tiek fiksēts - jā, viņš bija iereibis. Kāpēc jāved kaut kādas ekspertīzes taisīt, mērīt promiles?" jautāja Rudzītis.

"Tur ir kaut kāds učenes moments, ka tev iebaksta ar pirkstu - tu esi slikts, tāpēc, ka esi piedzēries.. Tas ir tā, kā attiecas pret vergiem, pret maziem bērniem, kuri paši nespēj. Tur citam principam jābūt - atbildībai. Tu esi liels, uzņemies atbildību!" norādīja psihoterapeits.

Viņš arī minēja kādu piemēru Kanādā, kad aizturēts iereibis šoferis, kurš pēc policista lūguma nav varējis noiet taisni, lai arī nekādu negadījumu nav izraisījis. Stājoties tiesas priekšā, vīrietis kā argumentu sevis attaisnošanai minējis pārliecību par savu spēju tomēr vadīt auto. Tā kā policista un vīrieša domas par viņa braukšanas spējām dalījušās, šoferim sākotnēji uz vairākiem mēnešiem aizliegts braukt diennakts tumšajā laikā. Tomēr, kad vīrietis paskaidrojis, ka tas nav iespējams, jo viņa dzīvesvieta atrodas 100 kilometru no darba un tieši diennakts tumšajā laikā viņam ir jāsēžas pie stūres, tiesa noteikusi, ka viņš nedrīkst vadīt auto dienas laikā.

"Tur nebija cilvēku pazemošanas, bija tiesa, un tiesnesis pieņēma kompromisa lēmumu," uzsvēra Rudzītis. "Konsekvence ir, bet tā ir cilvēku cieņu nepazemojoša, un kaut kāda regulācija ir, lai esi uzmanīgs. Varbūt izdzert vienu alu vēl var, bet divus vairs ne. Respektīvi - tur ir citi pieeja, bet šeit ir tā kā ar bērniem."

Jau vēstīts, ka Latvijā sēšanās pie stūres reibumā joprojām ir izplatīta problēma, īpaši Līgo vai Jaungada svētku laikā. Policija katru gadu gan rīko dažādas kampaņas, aicinot cilvēkus pie stūres nesēsties reibumā, gan pastiprināti uzmana ceļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko