Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pulcējas putni

Kad kokiem lapas sāk krāsoties dzeltenas un lietus biežāk bungo pa palodzēm, ir pienācis rudens. Kukaiņi meklē siltas spraugas ziemošanai, ziemas miegam gatavojas daļa zīdītāju - pamatīgi barojas, lai uzkrātu lielas tauku rezerves – un gājputni pulcējas baros, lai kopā ceļotu uz dienvidiem. Tas ir laiks, kad iespējams novērot dažādu sugu putnus, tai skaitā zosis un dzērves, kas pulcējas atklātās vietās.

Migrācijas laikā putniem nākas apstāties, lai atpūstos, barotos un uzkrātu spēkus tālākam ceļam. Šādas vietas putniem ir tikpat nozīmīgas kā tās, kas piemērotas ligzdošanai. Dabas vērotāju portālā Dabasdati.lv jau vairakkārt ziņots par putniem, kas novēroti baros uz laukiem. Netālu no Valkas novēroti 1 200 sējas zosu un 500 dzērvju lieli bari. Līdzīgi vērojumi veikti arī citviet Latvijā.Šobrīd vēl notiek putnu migrācija. Cik ilgi vēl putnus baros uz laukiem būs iespējams redzēt ir atkarīgs gan no aukstuma, gan barības. Laika apstākļiem kļūstot aukstākiem un samazinoties barības daudzumam, putni pastiprināti dodas prom uz siltākiem apgabaliem.Latvijas Dabas fonds un Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina ziņot portālā Dabasdati.lv par putnu pulcēšanās vietām šajā putnu pārlidojumu laikā. Barošanās un nakšņošanas vietas putniem ir svarīgas migrāciju laikā, lai uzkrātu spēkus turpmākam ceļam un netraucēti nokļūtu līdz ziemošanas reģioniem un veiksmīgi atgrieztos uz ligzdošanas vietām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KAS IR DABASDATI.LV?

Dabasdati.lv ir Latvijas Dabas fonda un Latvijas Ornitoloģijas biedrības izveidota dabas novērojumu dienasgrāmata, kurā ikvienam iespējams ziņot un apskatīt citu ziņotos visdažādāko savvaļas sugu novērojumus, kā arī ievietot un apskatīt fotogrāfijas. Tā ir vieta, kur nezināmu nofotografētu dzīvnieku vai augu atpazīt palīdzēs speciālisti. Ziņotie dati noderēs zinātniskiem mērķiem un dabas aizsardzības nolūkos.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko