Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Saules karalis atgriežas Versaļā

Laikā, kad Latvijā arvien aktīvāk tiek sludinātas idejas par spēcīga vadoņa nepieciešamību, vadoņa kulta atbalstītājiem noteikti būtu vērts aizbraukt uz Franciju, lai smeltos iedvesmu no leģendārā Saules karaļa Luija XIV. Tieši viņš bija viens no spilgtākajiem absolūtas līdera varas piemēriem, un Luija XIV devīze «L'etat, c'est moi» («Valsts esmu es») noteikti būtu pa prātam dažiem Latvijas politiķiem.

Versaļas greznība

Luijs XIV bija Francijas valdnieks no 1643. līdz 1715.gadam un atstāja neizdzēšamas pēdas Francijas kultūrā un sabiedrības apziņā, tomēr līdz šim neviens muzejs tā īsti nebija spējis apkopot viņa mantojumu. Versaļas pils vadība pirms pāris gadiem nolēma labot šo kļūdu, un pēc rūpīgas gatavošanās šonedēļ pilī atklāta izstāde, kas veltīta Luija XIV dzīvei un personībai.

Izstādes veidotājiem izdevies savākt ap 300 priekšmetu un mākslas darbu, no kuriem daži Francijā nav redzēti kopš 1789.gada revolūcijas. Izstādē iespējams aplūkot Luija XIV dārglietas un mēbeles, viņam veltītas gleznas un skulptūras.

Versaļas pils par izstādes vietu nav izraudzīta nejauši, jo tieši Luijs XIV pārcēla Francijas varas centru no Parīzes uz netālo Versaļu, kur viņš sadarbībā ar arhitektiem un māksliniekiem centās izrādīt savu varenību un labo gaumi. «Luijs vienmēr gribēja kaut ko jaunu. Viņš nemitīgi nojauca tikko uzbūvēto, lai pārveidotu atbilstoši jaunākās modes tendencēm. Viņš nekautrējās parādīt, ka ir diženākais karalis pasaulē,» aģentūrai AFP stāsta Versaļas pils direktors Žans Žaks Elagons.

Karalis un cilvēks

Izstādes nosaukums Luijs XIV - cilvēks un karalis liecina, ka šoreiz Saules karalis nav attēlots kā nesaudzīgs diktators, bet gan kā cilvēks ar savām interesēm un vājībām. Luijs XIV izrādīja lielu interesi par mākslu un mūziku; izstādē iespējams aplūkot baletdejotāja kostīmu, ko jaunais karalis izmantojis, lai baletā nospēlētu Apollona lomu. Uz daudzo pagodinošo portretu fona izceļas kāds portrets no Luija XIV vecumdienām, kas apliecina, ka novecošana skar gan karaļus, gan vienkāršus mirstīgos.

«Luijs XIV pieder pie politiski novecojušas sistēmas. Taču mākslā un kultūrā viņš joprojām ir viens no mums,» sarunā ar AFP secina Ž.Ž.Elagons. Luijam XIV veltītā izstāde Versaļas pilī būs atvērta no 20.oktobra līdz nākamā gada 7.februārim. Ieejas maksa muzejā ir 15 eiro (10,5 lati), bet dažām grupām, piemēram, bērniem un ES pilsoņiem līdz 26 gadu vecumam, pieejamas atlaides.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko