Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sliktās un labās dzimumzīmes

11.maijā Eiromelanomas dienā jums ir iespēja veikt bezmaksas ādas veidojumu diagnostiku

Sauklis 101 iemesls, lai pārbaudītu savas dzimumzīmes! un šī gada EiroMelanomas dienas talismans — dalmācietis ir vienkāršs un atraktīvs veids, kā ārsti vēlas pamudināt cilvēkus biežāk pievērst uzmanību savas ādas stāvoklim, kā arī sirsdsmieram reizi gadā aiziet uz profilakstisko pārbaudi. Pirmdien, 11.maijā dermatologi un onkologi Rīgā un vairākās citās pilsētās veiks ādas jaunveidojumu diagnostiku bez maksas. Latvijas Onkoloģijas centra onkologs Aleksandrs Derjabo stāsta, kam vajadzētu pievērst uzmanību, lai cilvēks pasargātu sevi no ādas vēža un melanomas riska.

Kā iedrošināsit cilvēkus doties pārbaudīties?


Nu jau vairākus gadus gan Rīgā, gan reģionos mums ir jauna diagnostika — dermaskopija, kas ļauj bez sāpēm uzstādīt diagnozi jau ļoti agrīnā stadijā. Primārā diagnozes noteikšana aizņem vien dažas sekundes. Nekā sarežģīta, laikietilpīga! Protams, ja ārstam rodas kādas aizdomas, veicam tālāku izmeklēšanu.

Vai cilvēks pats var atklāt, ka kaut kas nav kārtībā?

Visi pacienti, pavaicāti, cik ilgi jau jutuši kādas izmaiņas, saka—sešus mēnešus, divus, trīs gadus. Tas tikai nozīmē, ka cilvēks vienmēr jūt, tikai nesteidzas pie ārsta.

Pie kā jāiet pārbaudīties?


Vispirms pie ģimenes ārsta. Viņš var dot pirmo vērtējumu. Ja rodas aizdomas, ģimenes ārsts jūs nosūtīs pie onkologa. Var, protams, arī uzreiz griezties pie speciālista. Onkoloģijas centrā maksas konsultācija maksā Ls 18, ādas veidojumu diagnostika Ls 8 . Bērniem līdz 18 gadiem jāgriežas Bērnu slimnīcā. Bērniem ādas vēzis gan ir ārkārtīgi reti.

Kā zināt, vai dzimumzīme ir labdabīga vai draudīga?

Vispirms jāzina savu ādas tipu. Cilvēkiem ar ļoti gaišu ādu un gaišiem vai rudiem matiem saulē ieteicams uzturēties īsāku laiku. Taču visiem ādas tipiem ir svarīgi "nepārcepties" saulē. Ja cilvēks kādu reizi dzīvē apdedzinājis ādu saulē (solārijā), veidojumiem uz ādas jāpievērš īpaša uzmanība. Saules vajadzība cilvēkam ir apmēram 20—30 minūtes dienā. Turklāt saules enerģija organismā tiek uzkrāta visas dzīves garumā. Ja tiešās saules ir par daudz, var sākties ādas slimības.

Kā izskatās sliktās dzimumzīmes?

Ir vairākas pazīmes. Asimetrija — jo labdabīgs veidojums uz ādas ir simetrisks. Malas — ja tās nav vienmērīgas, bet robainas vai izplūdušas, jārāda ārstam. Krāsa — nav jāuztraucas, ja veidojums (dzimumzīme) ir vienā vai divās krāsās, bet, ja daudzkrāsaina, tad jārāda ārstam. Diametrs — tā, lai var uzlikt zīmuļa galu. Ja lielāka par 6mm, tad mēdz būt izmaiņas. Vēl ļoti svarīgi ir, vai dzimumzīmei nav mitruma, asiņošanas, zvīņu, kreveles — tad noteikti jāgriežas pie ārsta. Jāatceras, ka dzimuzīme ilgus gadus var būt nemainīga, labdabīga, bet tad pārvērsties ļaundabīgā.

Vai cilvēkiem, kuriem daudz dzimumzīmju, risks saslimt ir lielāks?


Tā var būt vienkārši individuāla īpatnība, bet vienlaikus daudz dzimuzīmes nozīmē, ka cilvēkam ir liels jūtīgums pret sauli. Tas, savukārt, nozīmē, ka veidojumus uz ādas jāapskata regulāri.

Skaistās, solārijā nosauļotās meitenes jums laikam nepatīk?

Man, pirmkārt, patīk veseli cilvēki. Solārijā pārsauļotiem cilvēkiem ir liels risks saslimt ar ādas vēzi. Manā praksē ir gadījums, kad cilvēkam darba dēļ bija jāapmeklē solārijs. Viņam bija tikai 20 gadu, un slimību noķērām pirmsvēža stadijā, pēdējā brīdī!

***

Īpaši ieteicams pārbaudīties

Cilvēkiem ar gaišu ādu, blondiem matiem, zilām vai zaļām acīm (kuriem slikti veidojas iedegums, bet kuri ātri apdeg saulē).

Cilvēkus, kuriem bijuši saules apdegumi, īpaši bērnībā (smagas formas ar pūšļiem).

Kuri daudz sauļojas saulē vai solārijā (vairākas reizes mēnesī).

Kuri strādā saulē (dārznieki, sētnieki uc.), pavada brīvo laiku saulē (dārzā, sportojot utt.)

Kuriem uz ādas daudz ādas pigmentēto veidojumu (dzimumzīmes utt..)

Kuru tuvākajiem radiniekiem atklāts ādas vēzis



Vairāk info: www.euromelanoma.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko