Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Solvita Vektere uzskata, ka vairāk jāguļ, nevis jākustas

Psihoterapeites Solvitas Vekteres darba kabinets ir piektajā stāvā, bet viņa nekāpj pa kāpnēm. Izmanto liftu. Tāpēc, ka viņas dzīves filozofija ir - pēc iespējas mazāk lieku kustību.

Neizdarīt liekas kustības - kā tas izpaužas?

Es ieklausos sevī un daru tikai to, ko patiešām gribu. Mans ķermenis drīzāk saka - saudzē sevi. Uzskatu, ka visas liekās kustības veicina nogurumu. Cilvēkam ir vairāk jāguļ, nevis jākustas. No sporta kustībām izpildu tikai ārstniecisko vingrošanu. Mērķtiecīgi tikai tām muskuļu grupām, kuras ir saspringušas, jo daudz laika pavadu, sēžot krēslā.Vēl vasarā braucu ar riteni. Man ir labs kalnu divritenis. Kopā ar draugiem, sevi laužot, veicu ļoti garus pārbraucienus gar jūras malu, nobraucu pat simt kilometru dienā. Ar riteni dažkārt braucu arī ikdienā. Pirms kāda laika man aktuāla bija kalnu slēpošana. Tas bija veids, kā ziemā piespiest sevi pusi dienas pavadīt ārā.

Svaigs gaiss ir vajadzīgs smadzeņu, ādas, orgānu apasiņošanai. Taču man svarīgi, lai viss notiek nelielās kustībās, tāpēc pastaigas ir vispiemērotākās. Man ir suns, kam esmu ļoti pateicīga, jo esmu spiesta staigāt pusotru, divas stundas dienā. Bet, ja ir ļoti slikts laiks, es to nedaru, nenodaru sev pāri. Neesmu disciplinēts cilvēks.

Televīzijā vadāt nakts raidījumu. Vai tas neizjauc dienas ritmu?

Organisms spēj pielāgoties, bet, lai justos labi, man daudz jāguļ. Nedēļās, kad man ir raidījums, nākamajās dienās sevi taupu, jo esmu sagurusi. Bet, ja diena ir normālā režīmā, gulēt eju jau desmitos un saldā miegā varu nogulēt līdz astoņiem. Ja neviens nemodina, arī līdz deviņiem. Ja organisms vēlas, 10-20 minūtes guļu arī pa dienu. Citi teiks, ka, tik daudz guļot, var pusi dzīves nogulēt, bet es uzskatu - ja man ir labs garastāvoklis un esmu labi atpūtusies, nomoda stundās padaru daudz vairāk, nekā piespiežot sevi palikt augšā un izdzenot. Lai miegs būtu labs, man vajag mīkstu gultu, ērtu spilvenu, izvēdinātu telpu. Arī ar neatrisinātu problēmu gulēt neeju. Protams, nevar visas problēmas vienas dienas laikā atrisināt, bet ir svarīgi sev pateikt - mani šobrīd uztrauc un nomāc tas un tas, bet to es atrisināšu rīt. Svarīgi aiziet gulēt ar labu garastāvokli.

Kā mostaties?

Lēnām kustībām un pakāpeniski, iedzerot siltu dzērienu ar medu. Tā pamodinu savu ķermeni. Ļoti nodara sev pāri tie, kuri lec augšā un skrien. Viņi rada sev lieku stresu. Ja man rīts nesākas mierīgi, visa diena ir beigta. Ja ne manā laikā un ne ar manu ritmu kaut kas jādara, man divas dienas pēc tam ir jāatjaunojas - obligāti jāguļ diendusiņa. Viens no iemesliem, kāpēc neieredzēju skolu, bija tas, ka no rīta bija stress ar jautājumiem - somu saliki, kurpes notīrīji, brokastis paēdi? Tagad obligātās brokastis neēdu līdz pulksten vienpadsmitiem.

Kādas ir jūsu vēlmes ēdiena izvēlē?

Nevaru teikt - ēdu visu un tāpēc tik labi izskatos. Ja man gribas sāļu, treknu vai marinētu, to atļaujos tikai mazliet, jo mans kuņģis un organisms uz to reaģē nelabvēlīgi. Cenšos ēst tikai tad, kad gribas, nevis tad, kad pienākusi ēdienreize. Un neļaujos provokācijai viesībās - tas ir tik garšīgi, tev jānogaršo. Vispirms pasmaržoju, ja tas neliekas garšīgs, to neēdu. Ievēroju kritēriju - manas maņas saka man priekšā, vai man to vajag vai ne. Tad arī nerodas problēmas ne ar veselību, ne diētām. Vienreiz gadā izeju balto mālu kursu, kas ilgst divas nedēļas, - dzeru tikai sulas un attīros ar baltajiem māliem. Šāda procedūra dod vieglumu, un pēc tam ļoti saldu vai treknu un sāļu nemaz negribas.

Vai ir kādi produkti, bez kuriem nevarat iztikt?

Jā, ingvera tēja. Sarīvēju vai sagriežu ingvera saknīti, pārleju ar vārošu ūdeni, nostādinu un mundrumam dzeru. Bet jābūt uzmanīgai, jo pulksten trīs ir pēdējais laiks, kad varu tādu dzert. Šāda tēja dod augstu tonusu. Vēl man vajadzīgs silts dzēriens, tas ir ļoti arhaisks, liek mums atcerēties bērnību, laiku, kad aizmigām pie siltas mammas krūts. Silts dzēriens nomierina.

Kādai jābūt telpai, lai jums tā būtu tīkama?

Pirmkārt, tīrai, lai nevar sajust putekļus. Visi vecie paklāji un dīvāni rada nepatiku. Arī logiem jābūt tīriem, tad ir sajūta, ka vieglāk elpot, pat ja tie ir ciet. Telpai jābūt siltai, lai būtu fiziski patīkami atrasties, jo salstot ķermenis ir saspringts, arī smadzenes strādā citā režīmā. Mēbelēm jābūt komfortablām. Tā kā daudz laika pavadu sēžot, krēslam, tāpat kā gultai, jābūt ērtam. Atdalu darba telpas no mājām. Mājās man ir daudz košu, pūkainu un spilgtu lietu, darba telpu veidoju neitrālu, mērenāku.

Top komentāri

betija
b
Tad jau arī sekss nespīd - jo tā ir fiziska piepūle, traucē miegam. Man gan likās, ka nevis šītāda pusaizmiguša dzīvošana, bet vitalitāte, spriganums ir psihiskās veselības rādītājs...
ciepa
c
ta var dzivot tikai mamzeles,kuram nav bernu.,vai ja ir kalpone,preteja gadijuma,ja vel jastrada un jaaudzina bernini,tad nevar gulsnat.Vina ir pec skata simpatiska,sieviskiga,bet tas pamacibas dzivosanai :ar saviem apgriezieniem jau nu 100 km nenobrauc.Tada uzspeleta vavulosana.Dzivo laimiga,lai veicas!Katram sava recepte.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko