Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Spāņu dzirkstošais cava

Jūlija beigās lielais luksusa preču koncerns Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) paziņoja par apgrozījuma samazināšanos šā gada pirmajā pusgadā. Koncernam pieder tādi slaveni alkohola zīmoli kā konjaks Hennessy, šampanieši Moet & Chandon, Dom Perignon, vīni no Cloudy Bay (Jaunzēlande), Chateau d"Yquem (Bordo). Ilgu laiku valdīja uzskats, ka bagātos cilvēkus, kuri pārsvarā ir šo dārgo zīmolu pircēji, krīze tik būtiski neietekmē kā tos, kuri savus galus ar lielām grūtībām savelk kopā. Tomēr, kā redzams, arī bagātie vairs nevar īpaši šikot un ir spiesti pārdomāt pirkumus.

Tā nu ir iegājies, ka ikdienā visbiežāk mēs dzeram alu, bet vīnu gandrīz tikai svētku reizēs. Arī dzirkstošais vīns tiek uzskatīts par svētku dzērienu. Starp daudziem franču šampanieša analogiem vislielāko uzmanību, manuprāt, ir pelnījis dzirkstošais vīns no Spānijas Cava. Patiesi, abu dzērienu ražošanas tehnoloģija ir līdzīga, taču cenu atšķirība sasniedz vairākas reizes. Labas kvalitātes cava Barselonā var nopirkt par piecim eiro, bet analogas kvalitātes šampanieti pat šampanieša galvaspilsētā Reimsā lētāk par 20 eiro atrast ļoti grūti. Lai paradītu plašo cava daudzveidību Dienas lasītājiem, gribu piedāvāt divus pilnīgi pretējus šī dzēriena stilus.

Conde de Caralt Blanc de Blancs Brut novērtēs tie, kam patīk spēcīgs, muskuļots un ilgstoši izturēts dzirkstošais vīns. Aromātā citrusaugļi, grauzdētas mandeles un pavisam nedaudz arī ziedi. Garšā kaut kas no zaļas melones un bumbiera. Arī kaut kas no grauzdētas rupjmaizes. Visticamāk, šo specifisko garšu nobeigumā piedod vairāk nekā divus gadus ilgā izturēšana kopā ar rauga nogulsnēm.

Cava izgatavošanā, līdzīgi kā šampanieša ražošanā, atļautas arī sarkanās vīnogas, taču šis eksemplārs ir pagatavots tikai no gaišajām vīnogām. Šāda pieeja prasa īpaši atlasītas vīnogas, un Conde de Caralt Blanc de Blancs Brut jau būtu pieskaitāma pie augstākās kvalitātes dzērieniem.

Castellblanch Rosado Dulce. Iepriekšējo cava es raksturotu kā ļoti vīrišķīgu, taču šī ir pilnīgi pretēja. Izteikti sievišķīga — maiga un zīdaina. Arī dzeras ļoti viegli. Aromātā nedaudz kraukšķīgu zemeņu, aveneņu, arī garšā ļoti daudzveidīgs saldu ogu kokteilis. Pirmajā mirklī liekas, ka dzēriens ir nedaudz par saldu, tomēr jau pēc brīža garšu atdzīvina patīkams skābumiņš.

No nākamās nedēļas katru piektdienu, septembrī un oktobrī dodoties ceļojumā uz Stokholmu, uz prāmja varēsit klātienē uzdot jebkuru jautājumu Latvijas Vīnziņu asociācijas pārstāvjiem.

***

Conde de Caralt Blanc de Blancs Brut; Castellblanch Rosado Dulce

Kāpēc iesaka? Augsta līmeņa un vismaz divus gadus izturēts spāņu dzirkstošais vīns Viegls, maigs, ogām bagāts, nedaudz saldens rozā dzirkstošais vīns

Cena: Ls 7 Ls 4

Ražotājvalsts: Spānija Spānija

Apgabals: Penedesa Penedesa

Vīna darītava: Conde de Caralt Castellblanch

Vīnogu šķirne: 60% macabeo, 20% parellada, 20% xarel 70% trepat, 30% garnacha

Garšas īpašības: Aromātā citrusaugļi, grauzdētas mandeles un pavisam nedaudz arī ziedi. Garšā nedaudz zaļu meloņu un bumbieru, kā arī kaut kas no grauzdētas rupjmaizes Aromātā nedaudz kraukšķīgu zemeņu, aveņu, garšā ļoti daudzveidīgs saldu ogu kokteilis

Saderība ar ēdienu: Viegla gaļa, kūpināts lasis Augļi, baltā šokolāde ar zemeņu gabaliņiem

Alkohola īpatsvars: 11,5% 11%

Pasniegšanas temperatūra: 7—9 C 6—8 C.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko