Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sporta zirgam Lanselotam patīk skūties

Sporta zirgu garderobe ir plaša: trejādi deķi, skūšanās aparāts, nagu smēre, krēpju gumijas

Zirgus skuj? — nobrīnījos, kad šā gada sākumā pēc kādām sacensībām Kleistos ieklīdu stallī un ieraudzīju zirgu, kurš izskatījās papliks. Spalva bija vien uz muguras un kājām. Izskatījās, ka uzvilktas zeķes. Neskarta bija arī galva. Mode? Tagad pārdod ne tikai zirga astrus, bet arī spalvas? Lai noskaidrotu skūšanas iemeslu, devos uz Kleistiem vēlreiz.

Zīžainu spalvu

Pa ceļam ar fotogrāfu Uldi atceramies savus zirgus. Es — Guni, viņš — Razruhu. Viņus nekad neskuva. Manējais bija čakls darba zirgs, kuram brīvbrīžos patika plūkt ābolus no ābeles, Ulda Razruha — smalki "būvēts" rikšotājs. Cietis karā, par to liecinājusi rēta degunā. "Citi puikas brauca ar riteni, es ar zirgu jāju. Mazirbē tolaik dzīvoju, peldināju Razruhu jūrā. Fikss gan viņš bija. Pāri žogiem lēca," stāsta Uldis.

Kleistos mūs sagaida Kristīne Lisovska, Latvijas Jātnieku federācijas ģenerālsekretāre un sporta meistare iejādē. Ejot caur stalli, pamanu zirgu, kam aste sasieta mezglā. "Tas tāpēc, ka viņam nagus apkopj un iesmērē ar speciālu krēmu. Pēcāk asti atsies," Kristīne paskaidro. Zirgu kosmētikas arsenāls ir plašs — no losjoniem, kas spalvu padara zīdainu, līdz dažādām ķemmēm. Bet kāpēc tā skūšana? "Nu pamēģini paskriet pufaikā. Karsti! Kad noskuj, sviedri ātrāk nožūst," Kristīne stāsta, ka tādējādi zirgam mazāka iespēja saaukstēties. Pēc skriešanas sviedrus noslauka ar īpašu jostai līdzīgu ierīci un uzsedz zirga deķi — lai caurvējš nesavelk muguru.

Sporta zirgu skūšanu praktizē visā pasaulē. Senāk to nedarīja, taču līdz ar civilizācijas attīstību padomāja arī par komfortu zirgiem. Pirmais skujamais aparāts no Vācijas uz Latviju atceļoja aptuveni pirms gadiem piecpadsmit. Pēc 15 zirgu noskūšanas tajā iebūvētie naži kļūst neasi un tos vajag uzasināt. Katrs zirgs uz pirmo skūšanu reaģējis citādi — viens rāmi stāvējis, cits jucis prātā. Ja zirgs dīdās, viņam iedod homeopātiskus nomierinošus pilienus. Lielākajai daļai Kleistu zirgu skūšana tomēr patīkot.

Dukāts un Virsis

Dodamies pie Lanselota, kuram tā patīkot skūšana, ka tās laikā viņš baudā guļ. Pa ceļam satiekam zirgus ar skaistiem vārdiem: Virsis un Dukāts. Paciemojamies arī pie Dānijas siltasiņu šķirnes ērzeļa, kuru Kristīne mīļi dēvē par Lelli. Viņš ir liels, gruntīgu kaklu. Kājās zeķes jeb kāju sargi, lai pēc lielas slodzes saturētu kāju. Noglāstu Lelli, un roka pati noslīd pa kaklu, jo zirgs nesen uzprišinājies ar losjonu.

Lanselota steliņģis izrotāts ar dzeltenu ziedu kronīti Lieldienu noskaņās. "Mēs svinam," Kristīne pasmaida. Padzirdējis saimnieci, Lanselots bubina. Viņam ir izskūtas iemauktu vietas, pavēdere un kājas. Arī dibens, kas bieži vien pirmais ir putās. Spalva atstāta uz muguras — vietā, kur liek seglus. Saku, ka reiz redzēju kādam zirgam uz dibena izskūtu sirdi. Tas esot gaumes jautājums. Citi izskujot zirga iniciāļus. "Tagad gan spalva ataugusi, jo lielākoties zirgus skuj vēlu rudenī, kad spalva sasniegusi maksimālo garumu." Zirgiem nesalst, jo, pirmkārt, skuj tikai tos, kuri ziemā trenējas slēgtās telpās, otrkārt, visu gadu viņi lieto zirga deķus. Tie ir ar dažādu pildījumu un termoregulāciju: pavasara, vasaras, ziemas deķi un speciāla atsoļojamā sega, ko uzvelk pēc sacensībām. Tā uzsūc mitrumu, kas ātri iztvaiko. Tomēr ne visiem zirgiem patīk ģērbties. Skifs segu plēš nost. Arī sile viņam ir citur. "Pieņemam viņu tādu, kāds viņš ir."

Lietusmēteļi

Karaļa Artūra bruņinieku izved aplokā, un viņš joņo, priekškājas cirzdams un pakaļējās gaisā mezdams. Tad sprauslādams atskrien parādīties. Sastingst un saspicē ausis. Saule apspīd viņa taisno, balto blesi — galvas priekšējo daļu no ausīm līdz degunam. Ko viņš domā? "Kā vēl aizpirst pa gaisu. Vajag iemeslu, par ko sapriecāties, nevis tāpat jozt riņķī," saka Kristīne. Pēc mirkļa zirgs izviļājas ar visu segu. "Labi vien ir, nebūs tik netīrs." Vakar Lanselotam bijuši iespējamie pircēji, tad krēpes sapītas bizēs. Kristīnes darbs ir zirgus izaudzināt pārdošanai.

Ieejam zirglietu veikalā. Te ir pat bumbas, ar ko zirgam spēlēties! Kristīne rāda katalogu ar zirgu segām. Katru sezonu ir jauni piegriezumi, krāsu gammas. Nopērkamas arī segas ar kapuci, kas aizsargā no lietus un knišļiem. Varbūt ir arī lielā higiēniskā lūpu krāsa? Nē, nav gan. Toties maijā ciemos būs akupunktūras ārste. Sporta zirgu iedzīve nezinātājam ir jauna pasaule. Un aizraujoša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko