Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sportistu degviela?

Neticami, bet fakts — cilvēki, kas vairāk laika pavada treniņos, lieto vairāk alkohola

Palasot Maiami Universitātes pētnieku darbu par alkohola saistību ar fizisko slodzi, vairs nepārsteidz ne Latvijas basketbola izlases vadības ziņojums par spēlētāju izklaidēm treniņnometnes laikā, ne ziņas no citām valstīm, kur pazīstami sportisti pieķerti grīļīgā gaitā. Amerikāņu speciālisti apgalvo, ka cilvēki, kuri intensīvāk nodarbojas ar sportu, lieto vairāk alkohola. Vai varbūt grādīgā lietošana lielā apmērā modina viņos vainas apziņu, tādēļ iedzērāji intensīvāk lej sviedrus treniņos?

Veselības ekonomikas profesors Maikls Frenčs no Maiami Universitātes šādu sakarību pamanīja, kad kopā ar kolēģiem apkopoja datus no ikgadējām amerikāņu aptaujām. No 230 000 respondentu anketām izriet, ka tie cilvēki, kuri ikdienā lieto alkoholu, fiziskām aktivitātēm nedēļā atvēl vidēji par 7,2 minūtēm ilgāk nekā atturībnieki. Absolūtajos skaitļos tas nav daudz, taču interesanta ir tendence — jo vairāk alkohola respondenti lieto, jo vairāk viņi sviedrējas treniņos. Piemēram, sevi par pamatīgiem dzērājiem atzinušie nedēļā sportiskām aktivitātēm atvēl vidēji par 19,9 minūtēm vairāk nekā nedzērāji.

Zinātnieki nespēj paskaidrot — vai dzērāji vairāk trenējas, lai attīrītu organismu no alkohola? Vai varbūt tieši otrādi — pēc smaga treniņa organisms "prasa" alkoholu?

M.Frenčs gan pieļauj, ka daži veselīgo dzīvesveidu drīzāk izmanto kā aizsegu savam netikumam. "Fiziski aktīvie indivīdi, kuri nodevušies smagai dzeršanai, bieži vien izskatās veselīgi, jo alkohola lietošanas sekas nereti parādās ar aizkavēšanos," amerikāņu speciālists atklāj portālam LiveScience, norādot, ka attiecības ar grādīgo nereti sejā nemaz nav "ierakstītas".

Pat ja cēloņi nav skaidri, rezultāti ir acīmredzami. Alkohola lietošana lielās devās sagrauj veselību. To apliecinājis ne viens vien pētījums.

Dāņu zinātnieki gan apgalvo, ka mērena — bet patiešām mērena —alkohola lietošana kombinācijā ar fiziskām aktivitātēm nāk par labu sirdij. Epidemiologs Mortens Gronbeks 20 gadu ilgā pētījumā pārliecinājies, ka vislielākie draudi iedzīvoties sirds slimībās ir tiem cilvēkiem, kuri nedz sporto, nedz lieto alkoholu. Viena glāze alkoholiska dzēriena dienā sievietēm un divas vīriešiem samazina risku par 30%, bet kombinācijā ar fiziskām aktivitātēm — pat uz pusi.

Tādēļ nebrīnieties, ja radi laukos stāsta teiksmainus nostāstus par kaimiņu tanti, kas katru dienu iedzēra pa mēriņam un nodzīvoja līdz simt gadiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko