Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Stājas spēkā grozījumi Tūrisma likumā

Trešdien, 13.janvārī, stājās spēkā grozījumi Tūrisma likumā, kas precizē kompleksā tūrisma pakalpojuma definīciju, nosakot, ka tas ir tūrisma pakalpojumu apvienojums, kurš sagatavots iepriekš vai pēc klienta pieprasījuma, attiecas uz periodu, kas ir garāks par 24 stundām, un ietver diennakts izmitināšanu vai vismaz divus no šādiem tūrisma pakalpojumiem – transportu, izmitināšanu, citu tūrisma pakalpojumu, kas nav transporta vai izmitināšanas palīgpakalpojums un aizņem proporcionāli lielāko daļu no tūrisma pakalpojumu apvienojuma, informē Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.


Vienlaikus tika precizēta tūrisma operatora definīcija, nosakot, ka tas ir komersants, kas organizē tūrisma pakalpojumu sniegšanu Latvijā vai ārvalstīs un šos pakalpojumus piedāvā vai pārdod klientiem tieši vai ar tūrisma aģenta starpniecību, savukārt komersants, kas tūrisma operatora vārdā uz pilnvarojuma vai cita civiltiesiska līguma pamata piedāvā vai pārdod tūrisma operatora sagatavotos tūrisma pakalpojumus, ir tūrisma aģents.


Saskaņā ar grozījumiem Tūrisma likumā Ekonomikas ministrijas izveidota darba grupa izstrādājusi un ceturtdien, 14.janvārī, starpinstitūciju saskaņošanai nodevusi Ministru kabineta noteikumu projektu "Noteikumi par tūrisma operatora, tūrisma aģenta un klienta tiesībām un pienākumiem, kompleksa tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un īstenošanas kārtību un klientam sniedzamo informāciju", kas precizē komersantu – komplekso tūrisma pakalpojumu sniedzēju pienākumus un kompetenci.

MK noteikumu projekts skaidrāk noteiks tūrisma aģenta un tūrisma operatora pienākumus un atbildību, tādejādi izslēdzot pastāvošās neskaidrības nozarē, t.sk. arī saistībā ar klientu iemaksātās naudas drošības garantijām. Vienlaikus, paredzēts izveidot tūrisma aģentu un tūrisma operatoru datu bāzi, kas būs informatīva platforma klientiem, lai pārliecinātos par tūrisma pakalpojuma sniedzēja darbības tirgū legalitāti, kā arī sniegs vispusīgu informāciju par situāciju tirgū, kas ir nozīmīgi tirgus kontroles un turpmākas attīstīšanas nodrošināšanai.


Vienlaikus atgādinām, ka no trešdienas, 13.janvāra, līdz ar grozījumu Tūrisma likumā stāšanos spēkā tiek atcelta arī prasība par tūristu gidu obligāto sertifikāciju, kas samazinās administratīvo slogu un veicinātu uzņēmējdarbību tūrisma nozarē.


Grozījumi Tūrisma likumā paredz tiesības vietējai pašvaldībai savas teritorijas ārtelpā noteikt tūrisma objektus un apskates vietas, par kurām vispusīgu informāciju var sniegt tikai savu profesionālo kvalifikāciju apliecinājis tūristu gids. Konkrētās pašvaldības kompetencē arī ir izdot savus saistošos noteikumus, kuros tiek reglamentēta tūristu gida profesionālās kvalifikācijas apliecināšanas kārtība. Tomēr, pašvaldībām, izstrādājot šādus saistošos noteikumus, ir jāievēro Eiropas Savienības normas un Latvijas kā dalībvalsts saistības, kas attiecas uz iekšējā tirgus jautājumiem.


Attiecīgi par spēku zaudējušiem uzskatāmi arī 2008.gada 20. novembra Ministru kabineta noteikumi Nr.943 "Tūristu gida sertificēšanas un pakalpojumu sniegšanas kārtība", kas noteica teritorijas un objektus, kurās, pakalpojuma sniegšanai, nepieciešamas noteiktas kategorijas sertifikāts, kā arī kārtību, kādā sertifikāts iegūstams un pagarināms tā derīguma termiņš.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko