Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Sudrabainā lubiņu māja

Tobrīd, kad Dailes teātrī žūrija nosauca 2006.gada labākos arhitektūras darbus, Ronalds Griškevičs, mārketinga un komunikāciju aģentūras Lowe Age radošais direktors, nebija Latvijā. Ziņu, ka viņa māja atzīta par gada labāko nominācijā Jaunbūves-savrupmājas, Ronalds izlasīja kādā avīzē lidmašīnā. Negaidīts pārsteigums.

Kopā burā uz Roņu salu


Griškeviču mājas celtniecība pabeigta 2006.gada vasarā. Pagaidām tā vairāk tiek izmantota kā brīvdienu māja, taču tuvākajos gados ģimene tur, iespējams, pārcelsies pavisam. Ronalds stāsta, ka arhitektu Jāni Sauku iepriekš nav pazinis. Viņu sameklējis caur draugu rekomendācijām. Taču tagad abi kļuvuši par tik labiem paziņām, ka kopā pat burājuši uz Roņu salu.
Nelielā (Ronalds saka, īsti nemaz nezinot, cik m2 tai ir, bet daudz vairāk par simtu neesot), ar koka skaidām jeb lubiņām apdarinātā mājiņa pusotra simta metru attālumā no jūras esot abu - pasūtītāja un arhitekta - ideju kopdarbs. Ronalds: «Es ar vārdiem Jānim mācēju izstāstīt, cik lielu, cik funkcionālu māju vēlos, un viņš tādu arī uzzīmēja.»

Lubiņas, kas jūrmalas ciemos ir tradicionāls apdares materiāls jumtiem, Griškeviču mājai izmantotas arī fasāžu apdarē. «Man ļoti patīk. Atkarībā no gadalaika un gaisa mitruma, tās maina krāsu no sudrabainas līdz melnai. Turklāt lubiņas ir izturīgas. Ja asais jūras vējš dakstiņus reizēm plēš nost, tad lubiņas paliek.»

Istabas istabā


Ronalds uzskata, ka dzīves telpai nepavisam nav obligāti jābūt sadalītai ortogonālos kambaros. «Tāpēc palūdzu arhitektam māju konceptuāli izplānot tā, lai tā gandrīz visa būtu viena liela, neregulāras formas istaba.» Ēkā pilnīgi izolētas ir tikai trīs nelielas telpas - viesu guļamistaba, vannasistaba ar tualeti un divgadīgās meitas Alises Aleksandras istaba.

Teātra prožektori un buras hibrīds


«Toties tagad asimetriskais XL izmēra kamīns eksponējas gandrīz no jebkuras vietas. Mūzikai ir, kur skanēt, un griesti nekad nešķiet par zemu.» Virtuves zona ir izvietota nišā, guļamzona - uz terases. Mājas-istabas interjeru, Ronalds izdomājis pats. Arī metāla detaļas (ūdens vadības lietas, kāpņu status utt.) zīmējis un metālistiem pasūtījis pats, jo «tas likās vienkāršāk nekā mēģināt kaut kur atrast tieši to, ko esmu iecerējis». Apgaismošanai izmantoti dažādu izmēru teātra/kino prožektori, kas aprīkoti ar regulatoriem un nodrošina ļoti plašu apgaismojuma diapazonu, vienlaikus telpā radot arī tādu kā studijas efektu.

Logu aizklāšanai izmantotā aizkara, žalūzijas un buras hibrīda konstrukcija ir līdzīga kā jahtu burām - reiteri, kas slīd pa metāla trosītēm. Jahtas trapečbloks izmantots arī šūpuļtīkla stiprinājumā - velkot aiz auklas, tas uzbrauc līdz mājas jumtam (istabas griestiem 6m augstumā), kur nofiksējas un netraucē viesiem dejot. Kopumā interjers, tāpat kā pati māja, ir vienkāršs un lakonisks. Konceptuāli izmantoti tikai dabiskie materiāli. «Kā jau mums, burātājiem, patīk,» piebilst Ronalds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko