Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Svaigi Jāņu jaukumi Valmieras pusē

Tik apmierinātus vīriešus kā pie Brenguļu alus darītavas redzēt nākas reti. Līksmas acis un smaids, kas nekontrolēti "staigā" pa pusi sejas. Lūpu kaktiņi raustās. Vīri skatās, kā viņu koka mucās un plastmasas bunduļos pildās alus no lieliem, lieliem toveriem pa mazu, garu trubiņu. Saimniece ar āmuru aizsit spundi, un Jānis no Sēļiem to saudzīgi ievieto automašīnas aizmugurē. Mājās likšot uz steķīša un cienāšot čomus, Brengulīša cienītājus. Šķiet, Valmieras rajonā Jāņus svinēt nebūs ne vainas, jo vienuviet ir vajadzīgie vasaras jaukumi.

Alus rinda

Viens no jaukumiem, protams, ir Brenguļu alus. Tuvojoties darītavai, jūtama siltas maizes smarža. Drīzāk iesala vai veselības dzēriena. Silta, salda, reibinoša. Te top Brenguļu tumšais un gaišais, 5,6% stiprs, nefiltrēts un nepasterizēts. Dzīvs un svaigs, derīgs desmit dienas. Tāds te top kopš 1969.gada. Saimnieks Juris Freivalds stāsta, ka graudi atceļo no Lietuvas, savukārt apiņi no Čehijas, jau fasēti granulās. Pašu ražošanas procesu var vērot par baltu velti, vien jārēķinās, ka ap Jāņiem darītava mudž no alus gribētājiem. Saimnieks teic, ka izveidojoties pat gara rinda. Cits uz savas taras sēž, cits tur abās padusēs. Reiz arī prezidentes vīrs esot atbraucis pēc Brengulīša. Vislabāk pasēdēt gan ir Alus sētā, kas izveidota turpat blakus pie uzdambētā Abula. Koka soliņi un piknika vietas var lietot jebkurš, arī tad, ja nav vietējā kafejnīcā iegādājies alu, kāpostus un desiņas. "Pie alus kausa veidojas labas sarunas, alus izvada no organisma smagos metālus. Piedevām svaigs!" saimnieks slavē alu. Svaigs ir arī Trikātas siers, kas top 11 kilometrus tālāk. Skāde, ka Trikātā tas iegādājams tikai fabrikā un tikai piektdienās no 9 līdz 22. Siera meistari sola, ka arī šodien, ceturdien, tāda iespēja būšot. Ekskursantu acīm gan pats ražošanas process liegts.

Burtnieka bagātības

Brenguos var nokļūt arī ar riteņiem, izīrējot tos netālu esošajā Valmierā, Ežos. Tā kā grupas mēdzot apmaldīties, mēs izlemjam izkustēties pie Burtnieku ezera. Riteņus var izīrēt kempingā Ezerpriedes ezera krastā. Orientieris ir Burtnieku baznīca, tālāk ceļu stāstīs norādes. Ap ezeru nav izveidots marķēts veloceliņš, taču braukt var pa zemes ceļu un ceturtais lielākais ezers savu zilo sānu paspīdinās ik pa laikam. Riteņi ir labā stāvoklī, pirmā vasara kā nekā.

Burtnieks ir bagāts — gar to ganās zirgi, ligzdo ūdensputni un mīt lielas zivis. Vienu putnu mēs ieraugām pat bez tālskata — zivju gārni. Braukāšana stimulē izsalkumu. Pedāļi aizminas pa ozolu aleju uz veikala pusi. Ritenim ir laba īpašība — ar to pat svešā ciemā jūties kā vietējais, ne tūrists. Pārdevēja aprunājas, palīdz desu izvēlē, un mēs čīgājam atpakaļ pa jau zināmo ceļu. Tikmēr krastā piestājusi laiva. Izkāpj makšķernieks un suns. "Viņš uz mani visu mūžu būs apvainojies," makšķernieks smejas, ka lieli viļņi suni izšūpojuši. Diez kā ķēries lielajā vējā nav, taču tas, ka zivis ezerā ir, redzams pie ziņojumu dēļa kempinga kafejnīcā. Milzenes!

Labi, ka lielā vējā vismaz var iegādāties desas. Tas ir drošāk nekā zivis. Mēs sēžam atpūtnieku krēslā ar skatu uz ezeru, ēdam grilētas desiņas un piedzeram ko nu kurš. Tā, labi sēžot, gribas teikt: ziniet, ko — brīvdiena pilsētā ir grilšķidruma ostīšana!


***

Brenguļos un Burtniekos

- Brenguļu alus darītava

Valmieras rajons, Brenguļu pagasts

Alus darītavas apmeklējums ir bez maksas

Pieteikšanās lielākām ekskursijām pa tālruni: 64230272

Darba laiks: no 8.00 līdz 12.00 un no 13.00 līdz 17.00

Kafejnīcas darba laiks: 9 — 22, Brenguļu alus maksā Ls 1,30 litrā

- Divriteņu noma Ezerpriedēs

Par pirmo stundu Ls 2, katru nākamo Ls 1.

Par pirmo dienu Ls 6, katru nākamo Ls 3.

Ķīlas nauda nav vajadzīga, jāparaksta nomas līgums. Iespējama piegāde.

Riteņus iepriekš rezervēt pa tālr. +371 29498849

Info: www.burtnieki.lv; www.ezerpriedes.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko