Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tēju vai kafiju? Kura veselīgāka?

Ikdienas sarunās nereti nākas dzirdēt, ka cilvēki lepojas, ja savos ēšanas paradumos pārgājuši no kafijas uz tējas dzeršanu. Daudzi uzskata, ka tēja ir veselīgāka nekā kafija. Vai tiešām tā ir, vai tas ir tikai mīts? - jautājām trīs uztura speciālistiem.

Esmu par tēju

Valda Kozule, LLU Uztura katedras lektore:

Tēju vai kafiju? Tas atkarīgs, kādai vajadzībai un kāpēc dzērienu lieto. Ja vajadzīgs uzmundrinājums vai ir asinsrites problēmas, cilvēki biežāk izvēlas kafiju. Taču ņemiet vērā, ka melnajā un zaļajā tējā kofeīna reizēm ir pat vairāk nekā kafijā un šīs tējas organismu stimulē pat vairāk nekā kafija. Turklāt tējā ir arī C vitamīns. Es ieteiktu dzert dažādas zāļu tējas. Tās piemērotas visu vecumu cilvēkiem. Tēju klāsts ir ļoti plašs, tāpēc pērkot ieteicams izpētīt informāciju uz iepakojuma, lai atrastu piemērotāko.

Arī kafija ir ļoti dažāda, piemēram, tumši apdedzinātajai rūgtuma ir vairāk nekā baudāmās garšas. Protams, ka labākā ir maltā. Kafiju neiesaku ilgi vārīt, labāk to pagatavot, aplejot ar karstu ūdeni un 3 līdz 5 minūtes noturot. Turklāt kafiju labāk dzert ar pienu, jo tā ir grauzdēts produkts ar spēcīgu iedarbību uz kuņģi. Tas īpaši jāatceras cilvēkiem ar kuņģa problēmām. Stipra kafija var spēcīgi kairināt kuņģi, taču piens šo iedarbību mīkstina.

Kopumā es vairāk esmu par tēju, taču arī ne 100% visiem cilvēkiem, jo katram ir sava garšas sajūta un atškirīgs veselības stāvoklis. Svarīgs ir arī dzēriena pagatavošanas process. Ja tēju mērcē par ilgu (ieteicams 2-3 minūtes), tai var pazust uzmundrinošais efekts un pārlieku daudz izdalīties miecvielas, kam ir savelkoša iedarbība.

Jādzer tā, kas labāk garšo

Atis Tupiņš, slimnīcas Biķernieki dietologs:

Pirmkārt, ne tēja, ne kafija nav obligāti jādzer, bet var dzert arī abas. Otrkārt, nav tā, ka viena no tām būtu diži veselīgāka par otru. Sīki analizējot, gan skaidrs, ka tēja satur vairāk antioksidantu, kas nāk par labu veselībai. Bet obligāts noteikti nav neviens no šiem dzērieniem. Jādzer tas, kas labāk garšo. Un jāatceras, ka šķidruma pamatavotam ikdienā nevajadzētu būt ne tējai, ne kafijai, bet ūdenim, minerālūdenim, dabīgo zāļu novārījumiem un dabīgām sulām.

Gan tēju, gan kafiju vislabāk dzert nesaldinātu, taču, ja ir nepārvarama vēlme pēc salduma, jāizvēlas dabīgais saldinātājs - medus. Viena vai divas tējkarotes cukura dienā pie tējas vai kafijas nekādu ļaunumu veselībai nenodarīs, taču medus ir divas reizes saldāks par cukuru, tāpēc to vajadzēs mazāk. Ja gribas iespējami veselīgāku dzērienu, medu nevajadzētu likt ļoti karstā dzērienā, jo karstumā tas zaudēs daudz savu labo īpašību (bet ne visas). Laba alternatīva ir kafijai vai tējai klāt ēst žāvētus augļus, kas ir veselīgi un dos arī nepieciešamo saldumu.

Katrai savas veselīgās īpašības

Edgars Bodnieks, P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģijas centra ārsts:

Ir dažādi jauni pētījumi, kas rāda gan tējas, gan kafijas labās īpašības. Viens no pētījumiem apliecina, ka kafijas lietošana samazina aknu vēža risku. Kafija veicina arī resnās zarnas funkciju - pēc kafijas lietošanas daudzi cilvēki novēro drīzu vēdera izeju. Savukārt zaļajā un melnajā tējā ir antioksidanti, tās ir arī tonizējošas.

Šo dzērienu lietošanu nosaka arī tradīcijas. Piemēram, Āzijā cilvēki vairāk dzer tēju, Āfrikā - kafiju. Skaidri nevaru pateikt, ka no šiem dzērieniem kāds ir labāks vai sliktāks. Ne tēju, ne kafiju nav ieteicams dzert pārāk karstu, jo pastāv mutes un zarnu apdegumu risks. Ieteicams šos dzērienus lietot nedaudz siltākus nekā ķermeņa temperatūra. Dzērieniem var pievienot dažādus saldinātājus. Visbiežāk cilvēki izvēlas cukuru vai medu, taču cukura diabēta slimnieki un cilvēki ar liekā svara problēmām lieto cukura aizvietotājus. Pavisam maziem bērniem ieteicams dzērienus nesaldināt, taču kopumā bērniem ir nepieciešami ogļhidrāti, tāpēc dzēriena saldums neko sliktu nenodara, ja vien bērnam nav mazkustīgs dzīvesveids un liekā svara problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko