Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Tībingenē vismaz nedēļu gaiss smaržo pēc šokolādes

Herr*, jums tas noteikti jāpagaršo, šķelmīgi smaidot, mani pie viena no stendiem aicina vīrs amizantā sarkanā cepurē. "Jūs taču neko tādu neesat ēdis, vai ne?" viņš pastiepj man pretī plaukstu. Tajā guļ iegarena, spīdīga konfekte — tikpat tumši brūna kā pārdevēja seja. Tā ir bušmeņu šokolāde. Man nākas pārdevējam atzīt, ka no Āfrikas vestu šokolādi nav nācies baudīt bieži. Bet pārsteigumu par to, ka afrikāņu tautiņa izgatavo un gaumīgi iesaiņo gardumus, es paturu pie sevis.

Nogaršojis mazliet rūgteno gardumu, uzslavējis tirgotāju un pieklājības pēc apsolījis vēlāk pienākt kaut ko nopirkt, dodos tālāk. Šajā dzestrajā decembra vakarā pirms diviem gadiem gribēju paspēt apstaigāt visu Dienvidvācijas universitātes pilsētas Tībingenes pasakaino vecpilsētu, kur notika šokolādes festivāls.

Kārumniekiem tā ir īsta paradīze, jo šķiet, ka gaiss abos bruģētajos vēsturiskā centra galvenajos laukumos smaržo pēc šokolādes. Šeit var atrast gardumus jebkurai gaumei — sākot ar pasaulē atzītu Šveices un Itālijas kompāniju ražojumiem līdz mazpazīstamu šokolādes meistaru šedevriem. Te ir gan šokolādes statujas, gan kalorijām bagātās garduma tāfelītes un ķieģeļi ar neiedomājamiem piemaisījumiem — pipariem, burkāniem un dažādiem eksotiskiem garšaugiem.

Gluži kā bušmeņu šokolāde, daudzu veidu saldumi manā mutē nonāk pirmoreiz. Un jau dažas sekundes vēlāk apsolos, ka dažus neēdīšu vairs nekad. Vienas otras šokolādes dedzinošā pēcgarša kaklam izrādījusies par spēcīgu, un jāmeklē dzeramais.

Taču košo papīrīšu saturs katrā nākamajā stendā vilina aizvien vairāk, un šokolāde krājas ne tikai vēderā, bet arī somā. Acīmredzot neesmu vienīgais šokolādes smaržas apmātais, jo pavisam šo pasākumu apmeklējuši vairāk nekā 120 tūkstoši cilvēku, vēlāk lasu Vācijas laikrakstos. Iespaidīgi, zinot, ka Tībingene Vācijas mērogiem ir maza pilsēta. Tā gan varētu būt niecīga daļa no visiem šokolādes dievinātājiem.

Tomēr nav pamata bēdāt tiem, kas nepaspēja uz Ziemassvētku sajūtu rosinošo pasākumu pērn vai aizpērn. Šogad no 2. līdz 7.decembrim notiks jau trešais šokolādes festivāls chocolART, kurā atkal solās piedalīties labākie šokolādes ražotāji no Vācijas, tās kaimiņvalstīm un arī no tādām tālām zemēm kā Ekvadora. Pavisam pasākuma rīkotāji plāno uzstādīt ap 80 stendiem, tādēļ, pat ja pie katra nopirksiet pa konfektei, mājās būs jānes pamatīgs maiss. Pērn apmeklētāji kopā nopirkuši 100 tonnas saldumu.

Bet ne jau iepirkšanās šeit ir galvenais. Tajā netrūks interesantas izklaides ar šokolādi mēreni draudzīgās attiecībās esošajiem. Piemēram, šokolādes masāža, degustācija kopā ar šampanieti vai viskiju, kursi šokolādes izgatavošanā, kā arī iespēja noraudzīties, kā mākslinieki veido šokolādes skulptūras.

Nokļūšana Tībingenē nav sarežģīta. Tā atrodas aptuveni 200 kilometru attālumā no Minhenes, kurp no Rīgas var atlidot ar tiešo avioreisu. Štutgarte ir tikai 40 kilometru attālumā, taču turp jādodas ar pārsēšanos.

Jebkurā gadījumā ceļā būs jāpavada kādas piecas stundas, lai gremdētos šokolādes pasaules burvībā un mēģinātu atklāt tās nepārvaramā vilinājuma iemeslus.

Par tiem cilvēki izgudrojuši ne vienu vien teiku. Viena no tām vēsta — kakao koks ir vienīgais, kas palicis pāri no Ēdenes dārza un liecina par saldo dzīvi paradīzē.

* kungs (vācu val.)

Autors bija aviokompānijas airBaltic viesis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko