Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Vai cukurs ir baltā nāve?

Vai cukurs ir baltā nāve? Kāpēc tā pārmērīga lietošana kaitē veselībai?

Skaidro Dr.Andis Brēmanis: 

Ēšanas uzdevums ir apgādāt organismu gan ar enerģiju, kas nepieciešama  ķermeņa funkcionēšanai  (muskuļu darbs, smadzeņu darbība, temperatūras uzturēšana, nervu impulsu pārvade utt.), gan ar būvmateriālu, kas nepieciešams audu atjaunošanai, gan ar daudzām vielām, kuru uzdevums ir regulēt vielmaiņas procesus organismā (vitamīni, minerālvielas, mikroelementi, balastvielas utt.).

Enerģiju mēs iegūstam no tiem uztura komponentiem, kas satur kalorijas, proti, ogļhidrātiem, taukiem, olbaltumvielām. Tā kā olbaltumvielas ir svarīgas kā būvmateriāls, tad normālos apstākļos muskuļu darba un citu enerģētisko funkciju nodrošināšanai tās netiek izmantotas. Šiem mērķiem organisms izmanto ar uzturu uzņemtos ogļhidrātus un taukus. Veselīga uztura ieteikumos tiek rekomendēts no visām dienā uzņemtajām kalorijām 55–60% uzņemt ar ogļhidrātiem, 25–30% ar taukiem un tikai 12–15% ar olbaltumvielām. Tātad galvenais enerģijas avots apjoma ziņā organisma funkcionēšanai ir ogļhidrāti.

Ogļhidrāti pārtikas produktos ir vai nu kompleksu savienojumu veidā, kā graudaugos un kartupeļos sastopamā ciete, vai vienkāršu cukuru veidā. Vienkāršie cukuri ir glikoze (vīnogu cukurs), fruktoze (augļu cukurs), saharoze (galda cukurs), laktoze (piena cukurs), maltoze (iesala cukurs). Glikoze, fruktoze un saharoze dabā dažādos daudzumos ir sastopama augļos, ogās, dārzeņos, medū.

Cilvēks ir iemācījies visus ogļhidrātus, arī vienkāršos cukurus, izdalīt no produktiem tīrā, koncentrētā veidā un tādējādi ieguvis iespēju tos izmantot dažādu ēdienu un dzērienu pagatavošanai. Piemēram, cieti pievieno ēdienam vai produktam lai tas iegūtu biezāku konsistenci. Savukārt, vienkāršos ogļhidrātus, to saldās garšas dēļ, izmanto ēdienu un dzērienu saldināšanai.

Vispopulārākais šajā ziņā ir parastais galda cukurs (saharoze), to izmanto gan kā konservantu ievārījumos un kompotos, gan kā enerģijas piegādātāju muskuļu darbam (sporta dzērieni), bet visbiežāk to pielieto kā saldas garšas nodrošinātāju. Tātad cukurs ir visnotaļ derīga lieta, kas ļauj mūsu ēdienus un dzērienus padarīt baudāmākus un enerģētiski bagātākus.

Kāpēc cukuru mēdz dēvēt par „balto nāvi”?

Visticamāk pārmērīgā patēriņa dēļ. Cukurs, tāpat kā visi citi ogļhidrāti, satur enerģiju – 4 kilokalorijas vienā gramā vielas. Ja mēs enerģiju ar uzturu uzņemam lielos daudzumos un to neiztērējam ar savām ikdienas aktivitātēm, tad pārpalikums sāk uzkrāties zemādas tauku slānī, kā enerģijas rezerve nebaltām dienām.  Savukārt, pārāk lieli taukaudu uzkrājumi apgrūtina sirdsdarbību, paaugstina asinsspiedienu, veicina cukurslimības attīstību.

Tāpēc augstāk minētajos veselīga uztura ieteikumos tiek rekomendēts samērot savu ikdienas ēdienkarti ar fiziskajām aktivitātēm, un ikdienas ēdienkartē nepārsniegt 10% robežu no cukura iegūto kaloriju ziņā.  

Vai cukurs ir „baltā nāve”?

Ja jūsu ikdienas ēdienkarte ir daudzveidīga produktu izvēlē, ja jūsu dzīvesveids ir aktivitātēm bagāts, tad noteikti – nē. Bet ja jūs esat sliņķis un negausis, tad jebkura pārmērība, tai skaitā, cukura pārlieku patērēšana var radīt nopietnas veselības problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko