Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Vakari ciematā ar krievu pelmeņiem vai itāļu ravioli

Protams – Dikaņkas tuvumā kā Gogoļa «šausmu stāstu» nosaukumā. Man ar Gogoļa literārajām ukraiņu pasakām saistās viena no izslavētajām «bērnības traumām». Dikti biedēja un sajūsmināja vienlaikus lieliskā filma ar šo pašu nosaukumu, kuru reti demonstrēja «pa televīzoru», jo acīmredzot padomju varai tās izspīlētais un sulīgais kinematogrāfiskais sirreālisms nebija cieņā.

Tur, piemēram, bija aina, kā ukraiņu zemnieki rīkoja gastronomiskas dzīres (PSRS laikos – tautai dzīres?) un kāds, pieņemu, jautrs šļahtičs ar acīm izbolīja no milzu grāpja apetītlīgu vareņiku, ar skatienu apvārtīja to krējumā un tad ar domas spēku nosūtīja sev mutē. Desmitiem vareņiku kā tādi kucēni plunčājās krējuma ezerā – pļokt, pļokt – un tad – žviukš! – un ņammm, un vēderā bija.

Bet reālajā dzīvē skolas kopgaldā es ienīdu divas «bļodas». Man aizdomas, ka citi arī – klimpas un piena un dārzeņu zupu, ko nez kāpēc servēja ar kumāsiņu sālītas siļķes. Vēl tagad, atceroties glumos ēdienus, metas nelabi.

Tādēļ viss klimpveidīgais man kā riebuma plīvurs vilkās līdzi ilgi, ilgi, līdz studiju gados noprovēju īstus Sibīrijas pelmeņus un vēlāk – pelmeņa itālisko variāciju ravioli ar rikotas un maskarpones pildījumu. Par Sibīrijas pelmeņiem – kursabiedram Toļikam vecmāmiņa tos, sasalušus ragā un iespundētus maisā, uz visu ziemu sūtīja ar Transsibīrijas ekspresi no pašas Murmanskas – teju 5000 km, «lai puikiem būtu ko ēst». Un šie pelmeņi bija absolūti dievīgi! Tikai glabāt maisu nācās uz balkona.

Te viena «paviegla» recepte, kuras rezultātu nesmādēs niķīgi skolasbērni.

Vajadzēs 0,5 kg kviešu miltu, 16 olu baltumus, sešus dzeltenumus – tādai patreknai mīklai, kas gatavību iegūs tikai pēc divu dienu nostāvēšanās ledusskapī (obligāti jāparūpējas, lai mīklai klāt netiek citu produktu smakas). Nu varat ķerties klāt mīklas pīrādziņu – pelmeņu – ravioli veidošanai, kas ir jautrs process, it sevišķi, ja tajā iesaistīti visi ģimenes locekļi. Pašgatavotu ēdienu taču reti kurš atsakās ēst! Lūk, kā psiholoģiski apstrādāt kaprīzo jauno paaudzi, kas uzturā visbiežāk lietotu makdonalda neveselīgos draņķus. Pietiek sarīkot ģimenisku pelmeņu – ravioli veidošanas pārtiju, un, kas zina, varbūt atvase sasapņosies kļūt par skulptoru?

Nekur tak nav teikts, ka ravioli pelmenim jābūt četrkantīgam. Tas var būt miniatūrs plācenītis, desiņa, pelmenītis, bumbiņa... Galvenais – pildījums. Tam derēs veikalos nopērkamās itāļu, šveiciešu, pat Igaunijā (!) ražotās rikotas un maskarpones apaļās kārbiņas.

Ravioļu vārīšanas noslēpums ir temperatūra katlā – pusotru minūti tie jāvāra verdošā ūdeni ar burbuļiem, bet četras – knapi vārošā (itāļi šo fināla procedūru sauc par ravioli peldināšanu).

Visbeidzot – sablendējiet dzērvenes ar cukuru. Ar šo smaržīgo, svaigo un vitamīniem dāsno putriņu aplejiet itāļu ravioļus un atcerieties Gogoļa Vakarus ciematā Dikaņkas tuvumā. Sāciet bolīt acis. Pļoktpļoktžviukšņammmm!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 24.10.2024.

Vakar man bija aklā tikšanās. Ne tā, ko jūs domājat. Vienkārši viņai bija gāzes baloniņš.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko