Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Ziemeļniece sniedze pārziemo Latvijā

Sniedze ir ziemeļos vistālāk ligzdojošais zvirbuļveidīgais putns. Dzīvo Eirāzijas un Z-Amerikas arktiskajā zonā klinšainās piekrastēs, salās, tundrā un augsto kalnu rajonos. Reizēm tur temperatūra noslīd pat zem -30 grādiem, taču sniedzes ir iemācījušās izdzīvot, tās baros sasēžas krūmājos un var pat ierakties sniegā, lai sasildītos.

Tuvojoties ziemai, sniedzes migrē uz dienvidiem un Latvija ir viena no pirmajām “dienvidu zemēm”, kur daži caurceļotāji paliek pārziemot. Lielākā skaitā Latvijā novērojamas pavasarī - reizēm baros virs simts īpatņiem, piemēram, Svētes lejtecē 2005. gadā tika novēroti pat 800 putni vienkopus. Ziemā sniedzi vairāk iespējams sastapt jūras piekrastē, retāk iekšzemē, barojas tīrumos, ganībās un uz lielceļiem. Pārsvarā pārtiek no augu sēklām, ziemā jūras piekrastē - sīkiem bezmugurkaulniekiem.

Visvieglāk sniedzi atpazīt lidojumā, jo tās spārni ir gandrīz sniega balti ar melniem galiem. Ne velti angliski tās tiek dēvētas arī par snowflake (sniegpārsliņa), jo, zibinot savus baltos spārnus, bars lidojumā izskatās kā virpuļojošas sniegpārslas.

Ziemeļos sniedzes atgriešanās tiek saistīta ar pavasara tuvošanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko