Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zinātnieki uzbrūk sarkanajai gaļai

ASV zinātnieki nupat nākuši klajā ar jauniem pierādījumiem, ka, ēdot pārāk daudz sarkanās (liellopu, aitas, arī cūkas) vai pārstrādātās gaļas (desas u.c. pusfabrikāti), bojājam veselību. ASV Nacionālā vēža centra (The US National Cancer Institute) zinātnieki savā pētījumā 10 gadus analizējuši vairāk nekā 500 000 cilvēku uzturu un secinājuši - lieliem sarkanās gaļas cienītājiem ir augstāks risks nomirt no jebkuras slimības, bet īpaši no vēža un sirdskaitēm.

Gaļēdājiem par laimi - šis zinātnieku atklājums neattiecas uz balto jeb putnu gaļu. Ja ikdienā priekšroku dodat vistas un citu putnu gaļai, ar veselību riskējat mazāk.

Cik daudz gaļas ir par daudz? Pētnieki par augstu gaļas patēriņa līmeni uzskata vidēji 160 g sarkanās vai apstrādātās gaļas regulāri katru dienu. Mazs patēriņš ir apmēram 25 g gaļas dienā.

Pētnieki aprēķinājuši, ka desmitgadē, kad tika veikts pētījums, būtu bijis iespējams novērst 11% nāves gadījumu vīriešiem un 16% nāves gadījumu sievietēm, ja viņi būtu samazinājuši diendienā apēstās gaļas daudzumu līdz 30 gramiem dienā.

Pētnieki skaidro, ka vēzi provocējoši savienojumi veidojas, apstrādājot gaļu augstā temperatūrā. Otrs slimību iemesls - gaļa ir galvenais piesātināto tauku avots mūsu pārtikā, un piesātinātie tauki tiek saistīti ar krūts un kolorektālā (resnās/taisnās zarnas) vēža draudiem. Savukārt mazāks gaļas patēriņš samazina sirdsslimību risku, jo organismā nepaaugstinās holesterīna līmenis un asinsspiediens.

Vienlaikus uztura eksperti arī uzsver, ka no šīs ziņas nevajag sacelt paniku un atteikties no gaļas vispār. "Samērīgās devās lietojot gan cūkas, gan liellopu gaļu, veselībai nekāds kaitējums netiks nodarīts. Tieši pretēji - vidēji 30 g gaļas dienā ir labs cilvēkam svarīgu barības vielu avots," uzskata Austrālijas Monaša Universitātes doktors Marks Vālkvists.

***

Kāpēc putnu gaļa veselīgāka?

Zigurds Zariņš, uzturzinātnieks

Visvairāk piesātinātos taukus satur atgremotājdzīvnieku gaļa - govs, kazas, aitas gaļa. Mazāk piesātināto tauku ir cūkgaļā, putna gaļā, vismazāk - zivīs. Dzelzs ir gan baltajā, gan sarkanajā gaļā. Ja cilvēks uzņem pārāk daudz dzelzs organismā, tas var izraisīt dažādas slimības. Taču citi pētījumi liecina, ka Eiropā katrai 5. vai 10. sievietei reproduktīvajā vecumā ir slēpts dzelzs trūkums. Arī gaļa ir veids, kā uzņemt dzelzi. Ja analizē to cilvēku ēdienkarti, kuri gaļu uzturā lieto maz, viņu uzturu var uzskatīt par veselīgāku, jo viņi lieto vairāk augļu un dārzeņu.

Andris Brēmanis, dietologs

Daudzi pētījumi to apliecina. Tomēr jāpievērš uzmanība apēstajam daudzumam un piedevām. Svarīgi, cik gaļa veselīgi gatavota, un tas attiecas uz jebkuru gaļu. Veselīgāk ir gaļu vārīt nelielā temperatūrā. Tā tajā saglabāsies kāds vitamīns un vērtīgās uzturvielas. Gaļu cepot, klāt nāk gruzdums un tauki, kas organismam nav veselīgi. Cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar gremošanu un lieko svaru, uzturā vajadzētu sākt lietot vairāk dārzeņu un pākšaugu, izvēlēties liesu gaļu. Tāda izvēle mazinās arī holesterīna risku. Cilvēks ir visēdājs, bet nepārspīlēsim - ne plēsējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko