Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lai suns nerietu. Konsultē zoopsihologs

Svētku laikā, kad saimnieku nebūs mājās, dzirdēsim suņu riešanu un gaudošanu. To cēloņi bieži vien ir suņa nepiepildītās vajadzības – garlaicība, vientulība, fiziskās slodzes trūkums.

Dažās pasaules valstīs problēmas risināšanai izmanto suņa balss saišu operāciju, pēc tās suns joprojām rej, bet skaņa ir tāda kā aizsmakusi. Eiropas Savienībā šādas operācijas ir aizliegtas, bet atļautas ASV. Tur ir arī ļoti strikti likumi par miera traucēšanu. Latvijā gan, manuprāt, kaimiņš, kuram regulāri jāklausās suņa vaimanās, ir bezspēcīgs.

Tāpēc ļoti rūpīgi jāizvēlas suns un jāplāno sadzīve ar viņu, jo arī gaudošana ir daļa no suņa saziņas. Dabā vilku gaudošanai ir vairākas funkcijas. Uzskata, ka tā veicina bara apvienošanos un arī paziņo citiem vilkiem, ka teritorija aizņemta. 

Suņu gaudošanai var būt dažādi iemesli. Ir šķirnes, kas ir skaļākas, viegli uzbudināmas, un ir šķirnes, kam raksturīga klusa, nosvērta daba. Vēl svarīgi – jo mazāka ir jūsu dzīvojamā platība, jo nopietnāk jāapsver, cik liels būs jūsu suns un tā aktivitātes līmenis. Ļoti mazs sunītis var paskraidīt pa dzīvokli, un ar to viņam pietiks. Liela auguma aktīvam sunim vajadzīgas stundām garas pastaigas vai skriešana.

Suņi mēdz gaudot aiz vientulības, garlaicības, fizisko kustību trūkuma. Meklēšanās laikā suņi gaudo pēc kucēm. Mēdz gaudot arī nervozi, viegli uzbudināmi suņi, kas pārlieku pieķērušies saimniekam. Sodi te nelīdzēs. 

Gaudošana ir daļa no normāla suņa uzvedības. Tikai tāda cilvēka skatījumā, kuram suņa trokšņošana traucē, tā ir risināma problēma. Suns ir sabiedrisks dzīvnieks, un tam ir grūti un garlaicīgi dienu no dienas vienam klusi sēdēt dzīvoklī. Lai četrkājainais kompanjons mazāk gaudotu, sagādājiet viņam pilnvērtīgu, aktīvu suņa dzīvi – pietiekamu fizisko slodzi, paklausības apmācību, kontaktu ar citiem suņiem, kontaktu ar saimnieku. Ja suni neplānojat izmantot vaislai, sterilizējiet to. 

Pirms un pēc darba atliciniet laiku mīlulim, jo dzīvniekam jāsaņem sava kārtējā uzmanības un fiziskās slodzes deva. Jauniem, aktīviem suņiem noderēs garas pastaigas kopā ar līdzīga vecuma četrkājainiem rotaļbiedriem. Paklausības apmācība palīdz labot gandrīz visas uzvedības problēmas, ieskaitot trokšņošanu. Lai suns būtu kluss, tam jābūt fiziski nogurušam vai aizņemtam. 

Laba metode saimnieka prombūtnes laikā ir suņu rotaļlietas no cietas gumijas vai plastmasas ar dobu vidu, tukšumu piepilda ar gardumiem (sieru, pastēti, utt.), sausās barības granulām un atstāj sunim šādu rotaļlietu par laika kavēkli. Karstā laikā var rotaļlietu pildīt ar izmērcētas sausās barības «putru» un pildīto mantu sasaldēt saldētavā. Suns būs sajūsmā! Lai padarītu dzīvi interesantāku, līdzīgas metodes plaši izmanto zoodārzos – barību pasniedz tādā veidā, ka dzīvniekam tā jāsalasa un jāiegūst.

Suņiem, kas uzturas voljerā vai iežogotā sētā, var rasties nožogojuma stress – negatīva reakcija uz kairinājumiem, ko suns uztver, bet nevar sasniegt vai nekādi ietekmēt, piemēram, sveši cilvēki, suņi, ātri braucoši transportlīdzekļi, divriteņi, kāds, kas suni speciāli kaitina, utt. 

Stress izpaužas, piemēram, kā riešana, regulāra patrulēšana gar žogu, žoga ārdīšana ar zobiem. Saimnieka pienākums ir suni no kaitinošajiem stresa faktoriem pasargāt. Ja suns daudz uzturas viens pats sētā, vēlams izveidot papildu nožogojumu, lai suns nedzīvotu tajā sētas daļā, kas tieši robežojas ar ielu. Gar ielas/trotuāra malu var izveidot mākslīgu, skatu aizsedzošu barjeru vai iestādīt ātri augošu dzīvžogu vai iekopt cita veida apstādījumus. 

Top komentāri

ļuļa
ļ
manuprāt pilsētas dzīvokļos sunim nav vieta.
Apčidrinskis
A
Risinājums ir viens- jāaizliedz suņu turēšana daudzzīvokļu mājās.
Ideja
I
Ja 9 stāvu mājā rej suns pa nakti tad suņa saimniekam jāiesper ar kāju pa olām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko