Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Neaizmirstiet par kaķu čipēšanu!

Marta vidū tika veikti grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā un Veterinārmedicīnas likumā, nosakot jaunas labturības prasības mājas jeb istabas dzīvnieku turēšanā, pavairošanā un atsavināšanā.

Grozījumi paredz uzlabot dzīvnieku labturības līmeni, panākt dzīvnieku izsekojamību, vienlaikus aizsargājot potenciālos dzīvnieku pircējus, kā arī paplašināt kompetences dienestiem, sākot administratīvā pārkāpuma procesu, ja konstatēti pārkāpumi. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam būs pienākums reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu. Pavairotājam būs jāizdara atzīme mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē.

Cita starpā turpmāk ar mikroshēmu (čipu) būs jāapzīmē un jāreģistrē ne tikai suņi, bet arī kaķi un mājas seski. Izņēmuma gadījumus, kad tas nav obligāti, noteiks Ministru kabinets.

Kaķu un mājas sesku īpašniekiem no šīgada 1. jūlija jānodrošina, lai viņu dzīvnieki būtu čipēti, tiem būtu izsniegta mājas (istabas) dzīvnieka pase un tie būtu reģistrēti Lauksaimniecības datu centra (LDC) mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē. To visu varēs izdarīt tikai praktizējošs veterinārārsts, kas noslēdzis līgumu ar LDC par pakalpojuma nodrošināšanu (informācija par šādām vetārstu praksēm atrodama LDC tīmekļvietnē Ldc.gov.lv).

Lai gan līdz 1. jūlijam laika vēl gana, jau patlaban kaķu reģistrācija norit ļoti aktīvi, norāda Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) priekšsēdētājs Ilmārs Dūrītis. Kopš marta vidus, kad biedrība pirmo reizi aicināja kaķu saimniekus sākt kaķu čipēšanu, kopumā Latvijā reģistrēti 1256 kaķi, kas ir teju trīs reizes vairāk nekā attiecīgajā mēnesī gadu iepriekš. LDC reģistrēto kaķu skaits šīgada 17. aprīlī bija 23 852, kamēr pērn 17. aprīlī – 18 089. LVB atgādina, ka pavasaris, kad daudzi vēlas sterilizēt savus kaķus, ir ļoti piemērots brīdis, lai veterinārārsts ievadītu un reģistrētu dzīvniekam mikročipu. Čipa ievadīšana, apvienojot to ar procedūru narkozē, mazinās dzīvniekam stresu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko