Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Suns pavadonis slīpēta dimanta vērtē

Pamēģiniet dzīvoklī vai darba telpā aizvērt acis un pastaigāt, veicot ierastas darbības – ieslēdzot gaismu, paņemot grāmatu no plaukta vai kafijas krūzi! Mums tās būtu apmulsuma pilnas pārdesmit sekundes vai dažas minūtes, bet daudziem cilvēkiem – visa dzīve bez dienas gaismas, bez kustību brīvības utt. Neredzīgajiem nevar atgriezt acu gaismu, bet var uzdāvināt suni pavadoni, kas viņiem būs milzīga slīpēta dimanta vērtē. Taču tādi suņi nedzimst uz līdzenas vietas. Viņu sagatavošana ir milzīgs darbs un prasa lielus līdzekļus.

Nedaudz no vēstures

Pirmā pasaules kara laikā daudzi kareivji indīgo gāzu uzbrukumu laikā zaudēja redzi. Vācu ārsts Gerhards Stellings 1916. gadā Oldenburgā atklāja pirmo suņu – pavadoņu skolu. Apmācītos suņus saņēma ne tikai bijušie karavīri Vācijā, bet arī neredzīgie Lielbritānijā, Spānijā, Francijā, Itālijā, ASV, Kanādā. 

Latvijā Servisa suņu biedrība Teodors sāka darboties pirms pieciem gadiem, un jau sagatavoti trīspadsmit suņi. Pirmais bija suns pavadonis Teodors, kurš diemžēl 2016. gadā nomira. Viņa piemiņa tagad dzīvo biedrības nosaukumā. 


Zuze mācās

Pašlaik suņa pavadoņa misijai tiek gatavota melna labradormeitene Zuze, kura no 25. oktobra dzīvo kopā ar jauno saimnieci vājredzīgo Lolitu Korjapinu (44). Bet jau nākamajā vasarā darboties ar Zuzi tiks apmācīts arī Lolitas pilnībā neredzīgais vīrs Andrejs. Tad Korjapinu septiņus gadus vecajai meitiņai dzīve kļūs vieglāka. 

Sarunājos ar Servisa biedrības Teodors valdes locekli kinoloģi Zaigu Kļaviņu. Faktiski var teikt, ka Teodors  sākās ar Zaigas dzīvesbiedru somu Juhu Hertuainenu. Viņš Somijā sagatavojis pāri par 250 suņiem pavadoņiem un ļoti atbalsta servisa suņu kustību Latvijā. Somijā suņu – pavadoņu sagatavošanu speciālās skolās apmaksā valsts. Latvijā neredzīgajiem jāpaļaujas uz entuziastu rosīgu rīcību un līdzcilvēku ziedojumiem. Šogad Ziemassvētku gaidīšanas laikā Diena aicina cilvēkus ziedot Zuzes sagatavošanai par pilnvērtīgu suni pavadoni.

Ko nozīmē sagatavot suni pavadoni? Zaiga Kļaviņa stāsta: "Statistiski tikai viens no pieciem suņiem var kļūt par pavadoni. Izraudzītos kucēnus atšķir no mammām astoņu nedēļu vecumā, testē – pārbauda viņu veselības stāvokli, piemērotību gaidāmajam darbam (nedrīkst būt nervozs, bailīgs, jābūt labām koncentrēšanās spējām). Pirmo dzīves gadu nākamie pavadoņi pavada brīvprātīgo ģimenēs. Kucēns piedalās "pastaigu programmā", tas nozīmē, ka brīvprātīgo ģimene dzīvnieku ņem līdzi uz veikalu, brauc ar viņu sabiedriskajā transportā, staigā pa ielām, iemāca vienkāršākās komandas. Sunim pavadonim pilsētā jājūtas kā zivij ūdenī. Paiet divi gadi, pirms suns nonāk pie neredzīgā cilvēka."

Zaiga turpina: "Konkrēti pavadoņa darbam suņus sāk apmācīt aptuveni 1, 2 gadu vecumā. Intensīvas apmācības trenera vadībā notiek 6–12 mēnešus. Pēc tam apmācības skoliņā kopā ar nākamo saimnieku. Tiek apgūtas iemaņas  orientācijas un mobilitātes uzlabošanai, cilvēka atlikušās redzes izmantošanai u. c. Pēc skolas absolvēšanas trenera saite ar suni nepārtrūkst, jo tiek nodrošināta saimnieka un suņa tālāka apmācība, iemaņu spodrināšana. Praksē pieņemts, ka skola, kas veikusi suņa apmācību, atbildīga par konkrēto suni visu viņa mūžu, piemēram, sameklē sunim jaunus saimniekus, kad dzīvniekam pienāk vecumdienas."

Saprotu, ka suņa – pavadoņa sagatavošana maksā dārgi. Par ko konkrēti jāmaksā? Zaiga Kļaviņa: "Servisa suņu izmaksas ir no 10 000 eiro. Šāds suns vidēji mēnesī izmaksā ap 100 eiro. Cenā iekļauta maksa par kucēna iegādi, viņa izaudzināšanu brīvprātīgo ģimenē, sākotnējā apmācība, nepieciešamie testi, apmācība kopā ar klientu, eksāmeni, barošana, veterinārie pakalpojumi,  aksesuāru iegādāšanās, piemēram, speciālie iemaukti. Jāmaksā par instruktora trenera  darbu, iegūto zināšanu līmeņa uzturēšanu  suņa darba mūža laikā, kā arī suņa aprūpe pēc pensionēšanās līdz viņa mūža galam. Daudzās Eiropas valstīs šīs izmaksas pilnībā sedz valsts, mums jācer uz iedzīvotāju ziedojumiem. Esam paveikuši lielu darbu, lai palīdzētu Korjapinu ģimenei. Es ceru, ka cilvēku sirdis atvērsies labestībai. Ir taču Ziemassvētku gaidīšanas gaišais laiks."


Ziedojumi

Ziedot var caur paypal, skat. http://www.teodors.org/ vai ar bankas pārvedumu: Biedrības konts:
Servisa suņu biedrība
Reģ.nr. 40008208343
Konts: LV04HABA0551036537614

Mērķis: Zuze


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko