Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Drošības caurums pakļāvis riskam faktiski visus WhatsApp lietotājus

Maija sākumā populārajā saziņas lietotnē WhatsApp konstatēta būtiska ievainojamība, kas izspiegošanas riskam pakļāvusi faktiski visus šī servisa lietotājus. Par to sākotnēji vēstīja Financial Times, bet vēlāk apstiprināja arī WhatsApp pārstāvji. Eksperti iesaka nekavējoties lietotni atjaunināt uz jaunāko versiju, kurā šī ievainojamība novērsta.

Atklātā ievainojamība ir visai būtiska - hakeri, to izmantojot, varēja uzstādīt uz lietotāja tālruņa izspiegošanas programmatūru, vienkārši veicot balss zvanu WhatsApp lietotnē,

turklāt lietotājam uz zvanu pat neesot bijis jāatbild. Šis zvans arī pēc tam neuzrādās saņemto zvanu žurnāla ierakstos.

Saziņas lietotnes pārstāvji arī neslēpj - šī ievainojamība arī likta lietā pret konkrētām personām.

Droši zināms, ka tā izmantota vēl pirms pāris dienām - svētdien konstatēts, ka Pegasus uzstādīta uz kāda Lielbritānijas cilvēktiesību advokāta ierīces, raksta tehnoloģiju portāls The Verge.

Financial Times raksta, ka šo izspiegošanas programmatūru izstrādājusi Izraēlas kiberrisinājumu firma NSO Group

WhatsApp gan neminēja konkrētas firmas vārdu, vien norādīja, ka izspiegošanas programmatūru "izstrādājusi privāta kompānija, kas sadarbojas ar valstu valdībām, lai radītu mobilo ierīču izspiegošanas risinājumus".

NSO Group izstrādātā spiegošanas programmatūra Pegasus ļauj piekļūt lietotāja telefonam, aktivizēt gan mikrofonu, gan fotokameru, tāpat arī iegūt telefonā noglabātos datus.

Par notikušo jau paziņots gan ASV likumsargiem, gan ievērojamākajām cilvēktiesību aizstāvju organizācijām. 

Tikmēr NSO Group pārstāvji tehnoloģiju portālam Mashable norādīja, ka "izmeklē notikušo".

"NSO tehnoloģijas ir nodotas valsts iestāžu rīcībā, un to vienīgais mērķis ir noziedzības un terorisma apkarošana. Kompānija pati sistēmu neizmanto. Par tās pielietošanu pēc rūpīgas licencēšanas un izvērtēšanas procedūras lemj tikai likumsargājošās struktūras, lai realizētu savu misiju garantēt sabiedrības drošību. Mēs izmeklējam jebkuras ticamas aizdomas par programmatūras ļaunprātīgu izmantošanu un, ja būs nepieciešams, rīkosimies, tostarp varam lemt par sistēmas atspējošanu," pausts Pegasus izstrādātāju publiskotā paziņojumā.

Tikmēr eksperti lēš, ka spēcīgā izspiegošanas programmatūra likta lietā ne tikai terorisma un citu smagu noziegumu draudu novēršanai, bet atsevišķās valstīs izmantota arī pret režīma pretiniekiem, disidentiem un valdošajai elitei netīkamiem žurnālistiem. Kopumā NSO izstrādātā programmatūra varētu būt pielietota pat 45 pasaules valstīs.

WhatsApp aizvadītajā nedēļā veica gan uzlabojumus gan lietotnes darbību nodrošinošajā infrastruktūrā, gan izlaida programmatūras atjauninājumu, kuru iesaka uzstādīt visiem, kas izmanto WhatsApp. Pasaulē šo servisu izmanto aptuveni 1,5 miljards jeb aptuveni piektā daļa planētas iedzīvotāju.

Top komentāri

Enģeļa viesis
E
Caurums....
Bite
B
Kāds vēl caurums? Kāpēc ne trūkums?
izsmiekls
i
Jūs varat pieprasīt, lai valsts jums piemaksā par elektroenerģijas lietošanu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko