Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pavisam drīz bezvadu internets ar optikas ātrumu būs pieejams iedzīvotājiem

Tet sācis testēt pasaules tirgū jaunu tehnoloģiju, kas ļautu nodrošināt jaudīgu mājas internetu ar ātrumu līdz pat 1 Gbit/s jeb 1000 Mbit/s bez vadu izbūves. Lai arī īpaši ātrais un stabilais Tet optiskais internets jau šobrīd ir pieejams 70% Latvijas mājokļu, joprojām ir lauku un pilsētu teritorijas, kur tā izbūve ir ekonomiski vai būvnieciski neiespējama. Šādās teritorijās jau tuvākajā nākotnē varētu ieviest bezvadu optisko internetu, jo ātrs un stabils internets ir kļuvis par vienu no ikviena cilvēka pamatvajadzībām.

“Jaunu tehnoloģiju pieejamība un gudra to izmantošana būtiski ietekmē tautsaimniecības izaugsmes attīstību valstī kopumā. Tāpēc strādājam, lai tuvākajā laikā būtu gatavi piedāvāt spēcīgu bezvadu internetu, kas spēj nodrošināt garantēti augstu ātrumu visiem pakalpojumu lietotājiem. Šī tehnoloģija būs īpaši piemērota vietām ar zemāku apdzīvotības brīvumu un palīdzēs mums nodrošināt plašāku pakalpojumu pieejamību visā Latvijā,” norāda Tet valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks.

Tikai nesen pasaules tirgū ir parādījušās iekārtas, ar kuru palīdzību var nodrošināt pietiekami ātru un vienlaikus arī stabilu bezvadu internetu, kura jauda konkrētos apstākļos ir vienlīdzīga optiskajam internetam. Tā darbība tiek nodrošināta ar bāzes stacijā uzstādītu raidītāju un pie lietotāja esošu īpašu iekārtu, kas uztver radioviļņus*. Lai arī tehnoloģiju jau izmanto Austrālijā, ASV un citviet, pirms tās ieviešanas Latvijā ir jāveic testi, kuru laikā var noteikt konkrētu pakalpojuma specifikāciju – kādā attālumā, ar kādu ātrumu un citiem parametriem konkrēto internetu varēs piedāvāt klientiem.

Jaunais tehnoloģiskais risinājums neparedz interneta kabeļu izbūves darbus, tādējādi ir izvēršams apdzīvotās vietās, kur optikas izbūves darbi ir ekonomiski neizdevīgi. Prognozējams, ka “bezvadu optika” jau tuvākajā laikā ļaus Tet nodrošināt internetu ar ātrumu līdz pat 1 Gbit/s noteiktā attālumā no raidītāja – apmēram 500-800 metru rādiusā. Līdzīgi kā optiskajam vadu internetam, katram klientam tiks “rezervēts” tīkla ātrums, tādējādi tas netiks sadalīts starp neskaitāmiem lietotājiem un būs stabilāks, noturīgāks un draudzīgāks ģimenes vajadzībām, nekā to spēj nodrošināt mobilais, tostarp 5G tīkls.

Tet eksperti jau ir veikuši tehnoloģijas testus laboratorijā un noslēguši lauka testus Rīgas nomalē, gūstot pozitīvus rezultātus. Šobrīd tiek sākta izpēte tehnoloģijas darbībai dažādās ģeogrāfiskās vietās, laika apstākļos un attālumos, septembrī veicot pirmās pārbaudes pie klientiem. Šāda izpēte ir būtiska, jo radiofrekvences signālu ietekmē vides reljefs un dažādi šķēršļi, piemēram, koki un ēkas, meteoroloģiskie apstākļi (vējš, lietus, sniegs utt.) u.c.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko