Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ringā ciparu televīzijas - vērtējam plaši izreklamētu operatoru piedāvājumu

Pārsteigums. Vairākus gadu desmitus esam dzīvojuši ar kādiem pieciem TV kanāliem, un te pēkšņi — desmitiem kanālu ar filmām, šoviem, sporta pārraidēm. Digitālā televīzija Latvijā ienāk ne vien ar teicamu kvalitāti un stereoskaņu, bet arī ar uzstādījumu, ka par televīzijas skatīšanos ir jāmaksā. Tomēr pat par samaksu tā ir lētākā izklaide krīzes apstākļos. Tomēr ar veco istabas antenu, protams, šāds prieks nav pieejams, tādēļ salīdzināsim divus Latvijā stipri reklamētus digitālās televīzijas pakalpojumus — _Viasat _un Lattelecom.

Uzstādīšana

Viasat nāk no satelīta, un tā uztveršanai ir nepieciešams satelītuztveršanas komplekts ar šķīvi, galvām un arī digitālie TV uztvērēji ar visu pulti. Katram televizoram savs. Jārēķinās, ka pašrocīgi uzstādīt šķīvi, nopeilējot to precīzi satelīta virzienā, nebūs vienkārši, tādēļ labāk to uzticēt meistaram.

Arī redzamībai jābūt labai, jo pareizo un vienīgo pozīciju debess jumā nedrīkst aizsegt koki vai ēkas, kā rezultātā šķīvi var nebūt iespējams piestiprināt jūsu nolūkotajā vietā. Galvenā priekšrocība — satelīttelevīziju ir iespējams uzstādīt apvidos, kur vēl nav pieejami telefonsakari. Līgums uz diviem gadiem ar sodu tā laušanas gadījumā.

Lattelecom televīzija tiek saņemta pa mājās ienākošo telefona vadu, kas tagad ir ar vairāk dzīslām un bez tā, ka var zvanīt un lietot internetu, ir iespējams arī skatīties televīziju. Interneta ātrums šeit ir noteicošais. Televīzija patērēs vismaz 4 Mbit/s, tādēļ pieslēgums tiek veidots ar līdz 10 Mbit/s plūsmu.

Arī šajā komplektā ir digitālais TV uztvērējs ar pulti televizoram, kurā ienāk nevis antenas, bet interneta vads. Lattelecom televīziju viegli varam uzstādīt paši. Katram televizoram savs uztvērējs un sava pults. Līgums uz diviem gadiem — sods laužot.

Abu televīziju uztvērēji, tos pirmo reizi pieslēdzot pie strāvas, noskaņojas un sameklē kanālus. Process ilgst aptuveni pusotru minūti, un — "voila" — mums rāda! Var pārslēgt kanālus, izvēlēties valodu, kurā tiek translēta pārraide, un ir pieejamas dažādas papildu iespējas, par kurām agrāk bijām tikai dzirdējuši, piemēram, no TiVo vai AppleTV.

Salīdzinām

Abi TV uztvērēji tika pieslēgti 42 collu plazmas televizoram, lai bilde būtu liela, krāsas iespējami tuvas pārraidītajām un dažādas nepilnības labi saredzamas. Uzstādot vienu un to pašu kanālu, atlika vien pārslēgties starp uztvērējiem. Viasat pārraidītais attēls šķiet asāks un saglabā labu asumu arī pie ātrām kustībām uz ekrāna, pat neskatoties uz to, ka pieslēgts caur SCART vadu, bet Lattelecom ar 1080i caur HDMI vadu. Taču tas ir metra attālumā. Atrodoties trīs līdz četru metru attālumā no televizora, šī atšķirība, šķiet, izzūd, un papildus var ieslēgt MPEG trokšņu filtrēšanu televizorā.

Viasat uztvērējam ir maza pults ar lielām kanālu pārslēgšanas pogām, savukārt Lattelecom pults ir liela ar mazākām kanālu pogām. Kanālus iespējams pārslēgt gan kā jau pierasts, gan izsaukt uz ekrāna sarakstu un pārvietoties pa to. Lattelecom TV kanālus un navigāciju ar iespējām pārslēdz lēnāk.

Viasat programmu gids neHD uztvērējam ir kādā no skandināvu valodām, taču Viasat piedāvā dažādus radio kanālus, kurus var klausīties bez reklāmām caur pastiprinātāju. Lattelecom programmu gids ir latviski, un tajā var paskatīties gan turpmāko raidījumu programmu, gan iepriekšējos raidījumus.

Lattelecom TV galvenais trumpis ir pārraižu arhīvs un videofilmu noma. Par nelielu maksu noteiktam laika periodam varam izvēlēties filmu no žanru saraksta un to noskatīties, nopauzēt un turpināt vēlāk. Arī raidījumu arhīvs ir lielisks veids, kā skatīties vakardienas vai aizvakardienas raidījumus kādā no pieciem Latvijas televīzijas kanāliem. Ārzemju kanāli arhīvā nav pieejami, taču tos var ierakstīt pats, iepriekš ieprogrammējot.

Kanāli

Gan Lattelecom, gan Viasat ir kādas trīs kanālu paketes. Bez Viasat Latvijai domātajiem kanāliem iespējams redzēt Sirius satelīta bezmaksas kanālus un citām valstīm domātus Viasat grupas kanālus, piemēram, TV3 Igaunija vai Lietuva, TV1000 Balkāniem u.tml. Lattelecom arī piedāvā Discovery HD kvalitātes kanālu, kur, jāatzīst, attēla kvalitātes atšķirība ir visai saredzama. Tomēr HD kanālu arī pasaulē joprojām nav daudz, un Latvijas apstākļos Full HD televizora iegādi var atsvērt, ja nu vienīgi mājās ir Playstation 3 vai BluRay DVD.

Jaunajā Viasat uztvērējā ir pieejams gan HDMI pieslēgums, gan tiešraides apturēšana un pārtīšana, gan pārraižu ierakstīšana. Savukārt Lattelecom sniedz tālruņa sarunas un internetu. Nākotnē abi piedāvās HD kvalitātes kanālus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Digitālā TV

Lattlelecom


Raidījumu arhīvs un filmu noma

Telefons un internets

Viasat


Pieejams arī laukos bez sakaru līnijas

Asāks attēls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko