Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Saules pabarots tālrunis - LG GD510 Pop

Pērnā gada nogalē tirgū nonākušais kompānijas _LG _tālrunis _GD510 Pop, _iespējams, pat nebūtu izpelnījies mūsu uzmanību, ja vien tam nepiemistu kāda ļoti būtiska īpašība – _Pop _ir viens no diviem pirmajiem Latvijā nopērkamajiem mobilajiem tālruņiem ar saules bateriju. Lai arī ziema nav pateicīgākais gadalaiks alternatīvā enerģijas avota izmēģināšanai, nevarējām turēties pretī kārdinājumam pārbaudīt saules baterijas spējas.

No tehniskā viedokļa Pop ir sajaukums no lielus panākumus guvušā LG mazcenas tālruņa Cookie un biznesa klases Arena. Rezultātā radies pieklājīgs vidusmēra tālrunis, kurā apvienotas labākās Arena funkcijas un Cookie vienkāršība. Tiesa, resursu taupīšanas dēļ ražotāji atteikušies no vairākām būtiskām funkcijām. Pop neatbalsta WiFi piekļuvi internetam un nav izmantojams trešās paaudzes jeb 3G mobilo sakaru tīklā. Līdz ar to interneta lietošanai šis tālrunis kļūst faktiski nederīgs un tādēļ diez vai iemantos jauniešu auditorijas mīlestību. Atteikšanās no interneta tālrunī ar skārienjūtīgu ekrānu, kurā ir visi priekšnoteikumi ērtai klejošanai tīmeklī, ieskaitot teicami strādājošu skārienjūtīgo saskarni un ērtu pārlūkprogrammu, šķiet dīvaina. Īpaši jau uz jaunās desmitgades sliekšņa, kurā interneta pieslēgums būs pat ledusskapī, ja var ticēt nozares dižgariem.

Taču tas šoreiz nav galvenais, jo uzmanības centrā ir saules baterija. Iespēja lādēt tālruņa akumulatoru bez elektrības paceļ GD510 pavisam jaunā līmenī un piešķir ieroci, kāds nevienam citam šīs korejiešu firmas produktam nav bijis.

Bez elektrības

Saules baterija ir uzstādīta uz tālruņa aizmugurējā vāciņa un nosedz to gandrīz pilnībā. Patiesībā baterija tiek piedāvāta kā papildus aksesuārs par atsevišķu samaksu un sākumā GD510 bija nopērkams ar parastu korpusu.

Kad vāciņš uzlikts, atliek bateriju pavērst pret sauli un ekrānā ieraudzīsiet, ka virs akumulatora statusa ikonas iedegas sarkana gaisma. Tas nozīmē, ka akumulators saņem enerģiju un lādējas. Lai arī Latvijas ziemās saule nelutina, tālrunis kāri tver katru staru, kas izlaužas cauri mākoņiem, pārvēršot to elektrībā. Bet tam patiešām vajadzīga spoža saule. Vienkārši gaiša diena uz Pop saules paneli nekādi neiedarbojās. Savukārt saulainajās decembra un janvāra dienās varēja novērot, kā akumulatora līmeņa indikators pieaug. LG apgalvo, ka desmit minūšu laikā panelis saražo pietiekami daudz elektrības divu minūšu telefonsarunai. Tas uzskatāms par ļoti labu rādītāju. Diemžēl precīzi izmērīt uzņemtās enerģijas daudzumu nebija iespējams, jo LG joprojām nav atteikusies no arhaiskā akumulatora līmeņa atspoguļošanas sistēmas. Taču ir skaidrs, ka sistēma darbojas, jo saulainos periodos akumulatora līmenis tikpat kā nekritās. Skaidrs, ka atteikšanās no enerģijas «rīmām» 3G un WiFi dod savu artavu telefona ilgdzīvošanā. Tomēr 900 miliampērstundu akumulatora spēja izturēt vidēji intensīvu lietošanu gandrīz nedēļu, nepieslēdzot strāvai, ir ievērības cienīgs sasniegums.

Tas ļauj noticēt, ka karstākajos vasaras mēnešos elektrības vadu nebūs jāmeklē pat nedēļām ilgi.

Lietošanai draudzīgs

Ja apgriežam tālruni otrādi un palūkojamies tā ekrānā, tad mūsu acu priekšā ir vidusmēra skārienjūtīgais ekrāns, kādu globālajā tirgū netrūkst. Tam ir trīs collu ekrāns ar 240x400 punktu izšķirtspēju, 3,2 megapikseļu fotokamera bez zibspuldzes, kā rezultātā fotografēšana iespējama tikai gaišā laikā, un 48 megabaitu iebūvētā atmiņa, ko var papildināt ar microSD karti.

Lai saglabātu pieņemamu cenu, LG upurējusi ne tikai piekļuvi internetam, bet arī DivX/XviD video atskaņošanas kodekus.

Galvenā izvēlne ir aizgūta no Arena - tajā ir četrās kategorijās sakārtotas ikonas. Uz citiem izvēlnes ekrāniem var uzstādīt īsceļus uz biežāk lietotajām programmām un kontaktiem. Interesanti, ka cilvēki, kam no telefona zvanīts vai no kuriem saņemts zvans, vienā logā tiek rādīti kā zīmēti cilvēciņi vai dzīvnieki. Ja vēlaties, varat vairākus šos tēlus iezīmēt un nosūtīt visiem vienu ziņojumu.

Tālruni taustiņu tikpat kā nav un visas darbības notiek uz skārienjūtīgā ekrāna, kas LG atkal padevies teicams. Nav nekādas aiztures, komandas tiek izpildītas ātri un precīzi. Pat skārienjūtīgā qwerty tastatūra par spīti sīkajām ikonām ir izveidota tā, ka tikpat kā negadās kļūdīties rakstot.

Tā kā saules baterijas izmantošana ļauj Pop pamatoti dēvēt par videi draudzīgu tālruni, loģiski, ka tā aplikāciju klāstā ir tādas programmiņas, kas uzskata, cik kokus lietotājs izglābis mēneša laikā, lādējot tālruni ar sauli. Par mīnusu var uzskatīt to, ka šim tālrunim nevar pievienot jaunas programmas.

LG GD510 noteikti ir telefons tiem lietotājiem, kuri piekopj zaļu dzīvesveidu un no sirds vēlas palīdzēt planētai, kā arī tiem, kuri meklē salīdzinoši lētu, ar funkcijām bagātu tālruni, taču neplāno to izmantot tīmekļa pārlūkošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LG GD510 Pop

Stiprās puses

Saules baterija ievērojami pagarina akumulatora darbības laiku

Ērta, ātri reaģējoša skārienjūtīgā saskarne

Bagātīgs funkciju klāsts par mērenu cenu

Trūkumi

Nav WiFi un 3G atbalsta

Fotokamerai nav zibspuldzes

Vājš video atskaņotājs, nav standarta 3,5 mm austiņu pieslēgvietas

Cena ap 150 latiem

Konkurenti

Samsung S7550 Blue Earth

Saules bateriju tālruņu klasē patlaban konkurence ir ļoti maza. Viens no retajiem sāncenšiem ir Samsung no pārstrādātām PET pudelēm ražotais skārienjūtīgais tālrunis, kura izgatavošanā tikpat kā nav izmantotas kaitīgas vielas. Pat iepakojums aprakstīts ar sojas tinti. Īpašs uzsvars likts uz energoefektivitāti. Piemēram, ekonomisko režīmu var ieslēgt, nospiežot vienu taustiņu. Savukārt Eco Walk programma aprēķina, cik ogļskābās gāzes izmešu novērsts un cik koku izglābts, staigājot ar kājām. Blue Earth ir WiFi atbalsts. Cena ap 250 latiem.

Sharp SH002

Sharp sadarbībā ar Japānas mobilo sakaru operatoru KDDI pērnā gada sākumā izrādīja pirmo ar saules enerģiju lādējamu un vienlaikus ūdensizturīgu tālruni. SH002 saules panelis desmit minūšu laikā saražo elektrību vienas minūtes sarunai, taču tā iespēju sarakstā ir pat TV pārraides un 5,2 megapikseļu fotokamera. Eiropā šis tālrunis gan nav nopērkams.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko