Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sony Walkman NWZ X1050 - staigātājs atkal zirgā

Pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā leģendārie Sony Walkman pleijerīši – pie jostas stiprināmie pārnēsājamie kasešu atskaņotāji – bija gandrīz katra mūziku mīloša pusaudža sapnis. Gāja laiks, kasetes izmira un pazuda arī «vokmeni». To vietā parādījās digitālie mp3 atskaņotāji – iPod, Zune, Zen - taču Walkman šķietami loģiskā dominance šajā lauciņā neturpinājās.

_Sony _gan nepārtraukti strādā pie multimediju atskaņotāju ražošanas, tomēr ar neapstrīdamajiem tirgus līderiem – _Apple iPod _– Walkman nevarēja sacensties. Iespējams, nostaļģija pēc leģendārā zīmola lietotājos ierunāsies skaļāk tagad, kad tirgū nonācis jaunais X sērijas atskaņotājs ar ikdienas lietošanai pavisam nedraudzīgu nosaukumu - _NWZ X1050._

Šoreiz Sony nav mēģinājuši izcelties ar niecīgiem izmēriem vai žilbinošu korpusu, bet gan izgatavojuši ļoti parocīgu, funkcionālu un, pircējiem par skādi, arī dārgu mūzikas atskaņotāju ar 16 GB iebūvēto atmiņu. Tiesa, korpuss ir visnotaļ pievilcīgs. Sānu malas ir nelīdzenas, it kā veidotas no nošķelta akmens, tādēļ to ir patīkami turēt plaukstās un sīkie izciļņi neļauj ierīcei izslīdēt.

Vadāms ar tausti

Kā jau pienākas XXI gadsimta pirmās dekādes nobeiguma produktam, fizisku taustiņu uz X sērijas atskaņotāja korpusa tikpat kā nav. Ir viena poga priekšā, bloķēšanas slēdzis aizmugurē un skaņas regulēšana sānos. Pārējās operācijas notiek, spiežot ikonas uz skārienjūtīgā ekrāna. Sony izdevies izvietot taustiņus samērā sekmīgi, jo ierīci var ieslēgt, atbloķēt, uzlikt citu dziesmu un mainīt skaļumu, pat neizņemot to no kabatas - liekot lietā tausti. Skārienjūtīgajām ierīcēm tas ir retums.

Ja vienlaikus lietojat gan Macintosh datoru, gan tā dēvēto PC ar Windows operētājsistēmu, par failu ielādi galva nebūs jālauza. Walkman vienlīdz labi saslēdzas ar abiem, turklāt tas atbalsta iTunes iegūtos podkāstus un video no Amazon Unbox. Ar iebūvētu radio, YouTube atbalstu un pat trokšņu slāpētāju nu vairs nevienu nevar pārsteigt. Gluži tāpat kā ar bezvadu interneta pieslēgumu, kas ļauj saņemt failus bez vadiem.

Komplektā līdzi nāk savdabīgas austiņas, kas nav diez ko ērtas. Turklāt gumijas «spilventiņi» piestiprināti nepraktiski un, izņemot austiņas no kabatas, tos var noraut. Līdz ar to pastāv risks tos pazaudēt. Par laimi Sony aprīkojis ierīci ar standarta 3,5 mm spraudni, tādēļ varēsiet izmantot pat lielās dīdžeju ausis vai pieslēgt ierīci pie skandām, jo Walkman nodrošina surround sound skanējumu. Testa laikā neradās iemesli sūdzēties par skaņas kvalitāti. Tā bija tik dzidra, cik vien var «izspiest» no mp3 formāta. Diemžēl bez austiņām vai skandām šī ierīce būs nefunkcionāla, jo Sony nav iebūvējuši X1050 skaļruņus. Līdz ar bez papildierīcēm mūziku no tā neizvilināsiet. Žēl, jo reizēm gribējās paklausīties iebūvēto radio vai paskatīties filmas bez austiņām.

Spēlē ilgi

Viens no vilinošākajiem Walkman elementiem ir akumulators. Tas spēj atskaņot mūziku vismaz diennakti no vietas. Video režīmā paspēsiet noskatīties trīs četras filmas pirms ierīce sāks pieprasīt elektrību. Lādēšana iespējama gan uzreiz no elektrības tīkla, gan pieslēdzot pie datora. Abos gadījumos lādēšanas laiks ir aptuveni vienāds – mazliet vairāk par trīs stundām.

Ja ceļā uz darbu vai mācību iestādi ilgi nākas pavadīt sabiedriskajā transportā, tad Walkman var kļūt par labu ceļabiedru. Pietiekami lielā iebūvētā atmiņa kombinācijā ar trīs collu organisko gaismu izstarojošo diožu displeju ļauj iegūt kabatas kinoteātri. Attēls gan nebūs tik labs, kā labākajos mobilajos tālruņos, jo Walkman ekrāna izšķirtspēja ir 432x240 punkti. Šī iemesla dēļ kustīgās bildītes tomēr ir graudainas.

Patīkami, ka procesors ir pietiekami ātrs, lai nebūtu problēmu ar filmu atskaņošanu. Testa laikā ieraksts ne reizi «neaizķērās» un «nebremzēja». Arī skārienjūtīgā saskarne strādā gludi, bez traucējumiem, un tās lietošana ir ne mazāk ērta kā darbošanās ar iPod Touch. Tomēr, atšķirībā no dažu konkurentu ražojumiem, Walkman saturu nevar papildināt ar jauniem īsceļiem vai aplikācijām.

Uzmācīgie nospiedumi

Ne pārāk labi iespaidi rodas, ja vēlamies X1050 izmantot meklēšanai internetā. Ierīce ir aprīkota ar WiFi bezvadu piekļuvi tīmeklim, taču virtuālā tastatūra nav diez ko ērta. Arī akselerometra trūkums ir acīmredzams mīnuss, jo «vokmenu» nevar pagriezt horizontāli un iegūt platāku ekrānu.

Vēl viens sīks trūkums ir tas, ka dziesmas nevar izdzēst uzreiz no atskaņotāja. To var izdarīt tikai tad, kad ierīce pievienota datoram. Uz video šādi ierobežojumi neattiecas. No vienas puses tas šķiet neloģiski, jo sliktu vai briesmīgas kvalitātes dziesmu gribas iznīcināt nekavējoties, taču, ja paraugās ar vēsu prātu, visu lieko var izmest tad, kad pievienojat jauno saturu.

Mazliet kaitinoši ir tas, ka jauno Walkman gandrīz vienmēr «rotā» pirkstu nospiedumi. Tā aizmugure un ekrāns ir izgatavoti no spīdīga materiāla, kas taukainos pleķus pievelk kā magnēts. Dažiem citiem ražotājiem izdevies skārienjūtīgajiem ekrāniem atrast citādāku, matētu materiālu, kas neizskatās tik noķēpāts, bet Walkman iegūst «pēdas» jau tūlīt pēc notīrīšanas. Turklāt uz vizuļojošā melnā materiāla nospiedumi ir divtik pamanāmi.

Ja šie trūkumi jūs nebiedē un pieskaitiet sevi cilvēkiem, kas to pratīs likt lietā pilnvērtīgi - ne tikai klausīties mūziku, bet arī skatīties filmas un uzglabāt attēlus - tad Sony Walkman X sērijas atskaņotājs ir kā radīts jums. Citādi nav vērts iegādāties atskaņotāju par aptuveni 150 latiem. Tas ir gandrīz vienā cenā ar Apple iPhone tālruņa dvīni Apple iPod Touch. 32 Gb versija maksās vēl par kādiem 50 latiem vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sony NWZ-X1050

Stiprās puses

Jaudīgs akumulators

Teicama skaņas kvalitāte

Iebūvēts radio atskaņotājs

Trūkumi

Uz korpusa uzkrītoši redzami pirkstu nospiedumi

Nav personalizēšanas iespēju

Nevar izdzēst dziesmas, nepievienojot datoram

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko