Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Grūtups Dobeles baznīcai uzdāvinājis 10 000 latu vērtu svečturi

Advokāts Andris Grūtups uzdāvinājis Dobeles Evaņģēliski luteriskajai baznīcai 10 000 latu vērtu svečturi, portālu Diena.lv informēja dvokāta pārstāve Iveta Bajāre. 

Svečturis veidots pēc 200 gadus sena kristāmtrauka parauga, un tā forma atgādina svēto grālu. Svečturis kalts no melna Zviedrijas granīta un zaļgani bēšīga Ukrainas granīta. To rotā kristietības simboli un latviešu rakstu zīmes no Pakistānas zaļā oniksa. Granīts ir izturīgākais no dabā sastopamajiem tēlniecības materiāliem, kas garantē svečturim tūkstošiem gadu ilgu mūžu. Savukārt onikss izvēlēts gaismas caurlaidības un zaļās nokrāsas dēļ - tā simbolizē cerību un saskan ar baznīcas fasādes krāsojumu.

Ideja veidot svečturi tieši no akmens radās advokāta dzīvesbiedrei Nadīnai, savukārt noformējums ir Andra Grūtupa un vecmeistara Vadima Grudiņina autordarbs.

Svečturis sver 1 tonnu 200 kilogramus, tas ir 1,45 m augsts un uz tā iespējams izvietot aptuveni 100 sveču. Tā vērtība sasniedz 10 000 LVL. Līdzīgu svečturi 2012. gadā advokāts uzdāvināja Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas draudzei.

Dobele ir Andra Grūtupa dzimtā pilsēta, kur viņš dzīvojis 17 gadus.

Dobeles luterāņu baznīca celta 1495. gadā pēc Livonijas ordeņa mestra Valtera fon Pletenberga pavēles. Baznīca ir vairākkārt pārbūvēta. Tagadējo izskatu torņa smaile ieguvusi 1907. gadā. Baznīcā apskatāmi unikāli mākslas darbi, piemēram, altārglezna "Golgāta", ko radījis H.Kīperts pēc K.Arnoldi Kandavas luterāņu baznīcas altārgleznas oriģināla (1864) un 18. gadsimta sākumā darināta kristāmtrauka pamatne.

Andris Grūtups veicis ziedojumus Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas fasādes atjaunošanai (33 000 latu) un ērģeļu atjaunošanai (3000 latu). Ar advokāta atbalstu veikta Dobeles Evaņģēliski luteriskās baznīcas torņa un fasādes atjaunošana (42 000 latu) un veidoti granīta svečturi Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcai (10 000 latu) un Dobeles Evaņģēliski luteriskajai baznīcai (10 000 latu).

Top komentāri

ticīgais
t
Iespējams, kāds Gudrups apzinās, ka savu vārdu Latvijas vēsturē ierakstījis blakus lielajiem prhvatizatoriem, maghinatoriem un noziedziniekiem (skat. TIESĀŠANĀS KĀ ĶĒĶIS) tādēļ drīzās beigas jaušot cenšas paveikt arī ko labu. Tomēr jāšaubās, vai noblēdītus miljonus un izpostītas dzīves var labot ar atsevišķiem ziedojumiem? Grēku nožēla, līdzzinātāju nodošana varas iestādēm, salaupītā atdošana tautai — tas būtu ceļš, kas Andrim ejams, ja viņš vēlas ko radikāli mainīt. No tautas nevar lēti atpirkties.
FF
F
"Noformejums Grutupa" Tadas aizdomas jau bija paskatoties uz jokaino bezgaumibas paraugu. Kungs megina atpirkties par grekiem. Bet varbut tiesam drizak jadoma par dveseles glabshanu un milziigo greku nozhelu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas