Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ilūkstes novadā plūdu dēļ maizi un zāles pieved ar laivu

Lai arī plūdi vietām pamazām sāk pierimt, daudzviet mājas joprojām ir ūdenī un to iemītnieki turpina pārvietoties ar laivām. Ilūkstes novadā dzīvojošajiem jau aptrūkusies pārtika un medikamenti, tāpēc tos pašvaldības pārstāvji tagad pieved ar laivu, ziņo Latvijas radio.

Cilvēki ar šausmām atceras mirkļus, kad garām mājām gājis ledus un trīs dienas nav bijusi elektrība. Viens no appludināto māju iedzīvotājiem Ričards saka, ka mājās palicis arī lopu dēļ. "Kā plūdi sākušies, esam šeit, jo ir lopi, kazas... Vajag slaukt un barot, lopiņus taču nepametīsi," viņš saka.

Savukārt Dvietes pagastā skolā nokļuva tikai tie bērni, kurus pieaugušie varēja aizvest ar traktoru. "Nu ir traki, autoveikali nenāk, maizītes netiekam pie maizītes, avīžu nav, esam nogriezti no ārpasaules. Bērni uz skolu netiek, kaut gan viņi priecājas, bet mācības kavējas," stāsta skolnieka Aināra mamma Dace. Dvietes pagasta pārvaldes pārzine Iveta Plone norāda, ka ar autobusiem bērnus šobrīd nedrīkst vest, jo nav zināms, vai ūdenī nav bedres vai bīstami sanesumi. Tikmēr evakuētie cer, ka jau drīzumā varēs atgriezties mājās.

Kā vēstīts, jau gandrīz divas nedēļas Latvijā ir plūdi, kuru laikā ir cietušas daudzas Latvijas pilsētas, ciemi un lauku teritorijas. Vissmagāk Daugavpils novads, Ilūkstes novads, Ogre un Pļaviņas.

Jau ziņots, ka valdība pirmdien speciāli sasauktajā sēdē nolēma, ka ārkārtas situācija saistībā ar plūdiem Daugavpilī un Daugavpils novadā ir izsludināma uz nedēļu.

Patlaban Daugavpilī ir applūdušas pļavas Kalkūnos un Nīderkūnos, transporta kustībai ir slēgta Nometņu iela, ūdens pietuvojies dzīvojamajām mājām Grīvā, Muižas, Brjanskas un Zvaigžņu ielā. Apdraudētajās vietās veikta aizsargkonstrukciju stiprināšana, pieberot un noblietējot smiltis. Tādējādi no applūšanas izdevies pasargāt aptuveni 20 īpašumus. Cilvēku evakuācija Daugavpilī pagaidām nav bijusi nepieciešama, no applūstošajām teritorijām izglābts viens suns.

Daugavpils novadā ir appludināti pašvaldības ceļi aptuveni 40 kilometru garumā, daļēji appludināti trīs valsts ceļi un citu īpašnieku ceļi. Appludināti 953,5 hektāri lauksaimniecības zemes, tai skaitā 156,5 ha ziemāju, 76 ha sēto zālāju, 130 ha aramzemes, kā arī 197,7 ha karjeru. Kopumā Daugavpils novada teritorijā applūduši aptuveni 4920 ha platības Kalkūnes, Sventes, Nīcgales, Līksnas, Tabores, Laucesas pagastā.

Jau ziņots, ka visi dati par plūdu radītajiem zaudējumiem Pļaviņās joprojām tiek apkopoti, taču pašvaldībā lēš, ka tie varētu būt aptuveni pusmiljona latu apmērā.

Kā zināms, valdība otrdien, 23.aprīlī, atbalstīja priekšlikumu finansiāli palīdzēt plūdos skartajām pašvaldībām ne tikai dabas stihijas seku novēršanai to īpašumā esošajiem objektiem, bet arī palīdzot iedzīvotājiem sakārtot izpostītos mājokļu.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas