Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Tuvāko dienu laikā Daugavā pie Daugavpils prognozē ūdens līmeņa stabilizēšanos

Apstājoties pie 7,92 metru atzīmes, aizvadītās nakts laikā ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils nav cēlies, arī Daugavas augštecē tā kāpums vairs nav tik krass kā līdz šim, līdz ar to Daugavpils pilsētas domes izpilddirektors Andrejs Kursītis prognozēja, ka otrdien vai trešdien ūdens līmeņa celšanās Daugavā pie Daugavpils varētu apstāties pavisam.

Arī palu situācija pilsētā šonakt nav būtiski mainījusies. Patlaban Daugavpilī ir applūdušas pļavas Kalkūnos un Nīderkūnos, transporta kustībai ir slēgta Nometņu iela, ūdens pietuvojies dzīvojamajām mājām Grīvā, Muižas, Brjanskas un Zvaigžņu ielā. Apdraudētajās vietās veikta aizsargkonstrukciju stiprināšana, pieberot un noblietējot smiltis. Tādējādi no applūšanas izdevies pasargāt aptuveni 20 īpašumus.

Cilvēku evakuācija Daugavpilī pagaidām nav bijusi nepieciešama, no applūstošajām teritorijām izglābts viens suns, kuram piemeklēta arī pagaidu uzturēšanās vieta.

Daugavpils novadā ir appludināti pašvaldības ceļi aptuveni 40 kilometru garumā, daļēji appludināti trīs valsts ceļi un citu īpašnieku ceļi. Appludināti 953,5 hektāri lauksaimniecības zemes, tai skaitā 156,5 ha ziemāju, 76 ha sēto zālāju, 130 ha aramzemes, kā arī 197,7 ha karjeru. Kopumā Daugavpils novada teritorijā applūduši aptuveni 4920 ha platības Kalkūnes, Sventes, Nīcgales, Līksnas, Tabores, Laucesas pagastā.

Applūduši ir arī aptuveni 95% no 400 dārza mājiņām dārzkopības kooperatīvā Ļubasti Līksnas pagastā un 260 mājiņas Tabores pagasta dārzkopības sabiedrībā Maļutki. Dārzkopības kooperatīvā Kooperators, pateicoties kooperatīva locekļu centieniem, pašvaldības un zemessardzes atbalstam, vasarnīcas no applūšanas izdevies pasargāt.

Apdraudētajās teritorijās Daugavpils novadā atrodas 148 iedzīvotāji. Šiem iedzīvotājiem ir liegta piekļuve sauszemei, dažiem arī savām saimniecības ēkām, kurās atrodas mājdzīvnieki. Applūdušajā teritorijā tiek nodarīts būtisks zaudējums infrastruktūrai un saimnieciskajai darbībai - bojāti pašvaldības un valsts ceļi, traucēta lauksaimniecības produkcijas realizācija, problemātiski organizēt skolēnu nogādāšanu uz skolām. Kopumā Daugavpils novadā riska zonā dzīvo 279 iedzīvotāji 122 dzīvojamās mājās, daļa iedzīvotāju jau evakuēti un izbraukuši.

Reģionā nogādāts papildu aprīkojums glābēju vajadzībām - laivas, ģeneratori, lāpstas un cirvji. Tāpat mediķu rīcībā nodots helikopters, lai nepieciešamības gadījumā varētu sniegt palīdzību vietās, kas nav vairs sasniedzamas ar autotransportu vai laivām.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa informēja, ka šodien 16 Zemessardzes 34.artilērijas bataljona karavīri un zemessargi un vairākas militārās tehnikas vienības ir iesaistītas aizsargdambja nostiprināšanā Daugavpilī. Pēc pašvaldības civilās aizsardzības komisijas lūguma darbus aizsargdambja nostiprināšanā bataljona personāls sāka vakar.

Bataljons nodrošinās arī vairākus lielizmēra termosus pārtikas piegādei iedzīvotājiem.

Arī līdz šim bruņotie spēki ir snieguši nozīmīgu atbalstu valsts un pašvaldību institūcijām plūdu prevencijas un to radīto seku novēršanas darbos.

2010.gada palu maksimums - 7,72 metri - Daugavpilī patlaban ir pārspēts par 20 centimetriem.

Kā ziņots, valdība vakar speciāli sasauktajā sēdē nolēma, ka ārkārtas situācija saistībā ar plūdiem Daugavpilī un Daugavpils novadā ir izsludināma uz nedēļu.

Ārkārtas situācija nozīmē, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam būs tiesības īstenot piespiedu evakuāciju no plūdu skartajiem rajoniem. Savukārt tiesībsargājošajām iestādēm uzdots apsargāt tās saimniecības, no kurām ir evakuēti iedzīvotāji.

Tāpat ārkārtas situācijas izsludināšana nozīmē, ka nepieciešamības gadījumā būs tiesības izmantot Valsts robežsardzes un Nacionālo bruņoto spēku rīcībā esošos līdzekļus.

Par iedzīvotāju piespiedu evakuāciju lems Daugavpils novada Civilās aizsardzības komisija. Pēc pašreizējām aplēsēm, varētu tikt evakuēti vairāki simti cilvēku. Patlaban ūdens līmeņa celšanās nav tik strauja, un iedzīvotāju evakuācija vēl nav nepieciešama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas