Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Āboltiņa: ZRP un Vienotības eksperti pirmdien panākuši vienošanos daudzos jautājumos

Zatlera reformu partijas (ZRP) un Vienotības eksperti pirmdien panākuši vienošanos daudzos jautājumos ekonomikas, tieslietu un izglītības blokos, pēc Vienotības valdes sēdes pastāstīja politiskā spēka līdere Solvita Ābotiņa.

Pēc Āboltiņas teiktā, ekonomikas un finanšu jautājumu blokā sarunas noritējušas diezgan konstruktīvi un panākts progress nodokļu jautājumos. Tieslietu un drošības blokā panākta vienošanās ārlietu, aizsardzības un iekšlietu jautājumos, kopsaucēji atrasti arī vairākos tieslietu jautājumos. Vēl diskutējamas esot iecerētās reformas saistībā ar tautas vēlēta prezidenta institūciju un automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, par ko detalizētāk runāts tikšot rīt. Savukārt izglītības jomā esot panākta vienošanās par daudziem mērķiem un ceļiem to sasniegšanai.

ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs atzina, ka darbs bijis produktīvs un abas puses apmainījušās dažādiem viedokļiem. "Ejam visām programmām cauri pa punktiem, un to ir simtiem. Bet esam vienojušies, ka par sarunāto vispirms informēsim savas valdes un frakcijas," teica Sprūdžs.

Vienotības politiķis Kārlis Šadurskis, kurš darbojas ar izglītības jautājumiem saistītajā ekspertu blokā, pastāstīja, ka vienošanās pamatā esot panākta pirmsskolas izglītības un pamatizglītības jautājumos, bet domstarpības esot par augstākās izglītības reformu.

ZRP un Vienotības eksperti kopējo darbu pie programmu saskaņošanas turpinās arī rīt, 27.septembrī. Par ekonomikas jautājumiem tiks diskutēts neklātienē elektroniski, par izglītības jautājumu bloku ekspertu tikšanās paredzēta plkst.11, bet politiskās reformas grupa tiksies plkst.14. Klātienes tikšanās notiks Saeimā.

Pirmā sanāksme par ekonomikas jautājumiem notika piektdien, bet brīvdienās ekspertu darba grupu tikšanās nav notikušas.

Piektdien žurnālistiem pēc ZRP un Vienotības tikšanās premjers Valdis Dombrovskis (V) paziņoja, ka eksperti darbu sākšot nekavējoties un turpinās līdz otrdienas vakaram, bet jau trešdien, 28.septembrī, ar saskaņotajiem dokumentiem dosies uz konsultācijām pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa. Līdz tam laikam sarunas ar iespējamiem trešajiem koalīcijas partneriem netiks veiktas.

Dombrovskis norādīja, ka sarunu mērķis ir līdz otrdienas vakaram identificēt abu partiju kopīgos saskares punktus ekonomisko, tiesisko un humanitāro jautājumu blokos. Pēc šīm ekspertu sarunām varēšot ķerties gan pie jautājumiem par koalīcijas modeli, gan amatiem.

ZRP un Vienotība uzskatot, ka svarīgākās jomas, kurās prioritāri jāvienojas par kopīgu pozīciju, ir ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes plāns, eiro ieviešana 2014.gadā, politiskā reforma, tostarp tiesiskuma stiprināšana, nodokļu politika, izglītības sistēmas reforma, nacionālās identitātes un saliedētas sabiedrības politika, valsts uzņēmumu pārvaldes modeļa reforma un industriālā politika.

Kā ziņots, kopš 18.septembra starp Saeimā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem notiek konsultācijas par koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un Vienotība, kas plāno turpināt sarunas ar trešajiem iespējamiem partneriem - SC un nacionālo apvienību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas