Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Avīžu redaktori koalīcijā vēlas redzēt Saskaņas centru

«Aptuveni 260 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju atdeva savu balsi apvienībai Saskaņas centrs. [..] No jūsu lēmuma atkarīgs, vai 260 tūkstoši pieaugušu un aktīvu mūsu valsts iedzīvotāju tiks piemānīti vai arī pirmo reizi daudzu gadu laikā izjutīs savu līdzdalību valstī notiekošajās pārmaiņās,» šādi krievu valodā iznākošais laikraksts Telegraf trešdien pirmajā lappusē vēršas pie ZRP līdera Valda Zatlera. Diena aptaujāja arī citu laikrakstu redaktorus, kuru viedokļos dominēja vēlme koalīcijā kopā ar Vienotību un Zatlera Reformu partiju (ZRP) redzēt Saskaņas centru (SC).

Šādu vēstuli Telegraf nolēmis publicēt, jo valdībā vēl bez Vienotības un ZRP beidzot vēlas redzēt arī SC, kas saņēmis lielu vēlētāju atbalstu. «Mūsuprāt, jāveido tāda koalīcija, lai būtu pārstāvēta maksimāli liela vēlētāju daļa,» Dienai pauda Telegraf galvenais redaktors Andrejs Švedovs, kura vadītā laikraksta izdevēju News Media Group saskaņā ar pietiek.com rakstīto kreditē Krievijas miljardierim Vladimiram Antonovam piederošā Konvers grupa. Ja SC valdībā nepaņems, nebūs nekādu kauju vai protestu - pēc A. Švedova domām, būs vienkārši apātija, un cilvēki neatbalstīs tās reformas, ko paredzējis īstenot V. Zatlers.

Arī laikraksta Vesti Segodņa Politikas nodaļas redaktors Abiks Elkins uzskata, ka būtu tikai loģiski, ja trīs pirmās partijas veidotu koalīciju. «Kā Zatlera partija, kas grib konstitucionālās reformas, varēs tās īstenot, ja nebūs vairākuma? Ja grib stabilu, ilgtspējīgu koalīciju, jāizvēlas tīri matemātiski lielākais spēks,» sacīja A. Elkins. Laikraksta Čas galvenais redaktors Pāvels Kirilovs uzsvēra, ka par SC nobalsojusi trešā daļa vēlētāju, un tas, viņaprāt, ir galvenais arguments, kāpēc saskaņiešus vajadzētu ņemt valdībā.

Izņemot Latvijas Avīzi, arī lielāko latviski rakstošo laikrakstu redaktori pauda, ka labākais koalīcijas variants šoreiz būtuVienotība, ZRP un SC. «Ja negribam, ka pēc trim gadiem SC vēlēšanās iegūst vēl vairāk vietu Saeimā, koalīcijā kopā arVienotību un ZRP jāaicina SC,» uzskata laikraksta Dienas Bizness galvenā redaktore Indra Lazdiņa. Daudzi eksperti prognozē, ka nākamā gada sākumā pasaules ekonomika piedzīvos otro krīzes vilni un Latvija, kas savu izaugsmi balsta uz eksportu, no ekonomikas recesijas ciestu tāpat kā pārējā pasaule. «Valdībai būs grūti strādāt šādos apstākļos, bet vēlēšanas ir jau pēc trim gadiem. Un tad SC var kļūt par reāli dominējošo spēku,» pieļāva I. Lazdiņa. Viņasprāt, SC vajadzētu atvēlēt tās ministrijas, par kurām tas līdz šim ir skaļi runājis, proti, Labklājības un Veselības ministriju, taču situācija varētu izskatīties sabalansētāka, ja Finanšu un Ekonomikas ministrija būtu ZRP un Vienotības pārraudzībā.

«SC jānāk laukā no ēnas, un būtu derīgi beidzot viņus ieraudzīt,» norādīja Dienas mediju galvenais redaktors Guntis Bojārs. Arī viņš uzskata, ka atbalstāmākā koalīcija būtu ZRP, Vienotība un SC, tiesa, ar trim noteikumiem. Pirmkārt, kā norāda G. Bojārs, ja arī SC ir kādas slēptas domas par Valodas likuma mīkstināšanu, Vienotībai un ZRP ir tas jāneitralizē. Otrkārt, SC ir jāsola ievērot līdzšinējo finanšu disciplīnu, kā arī koalīcijai jādiversificē riski ekonomikā. «Ja SC gādā investorus no Krievijas, ZRP un Vienotībai tie jāsarūpē no Rietumiem,» bilda G. Bojārs. Treškārt, SC ministriem jābūt ne tikai profesionāliem, bet arī ar teicamām latviešu valodas zināšanām - tā, lai viņi būtu paraugs pat latviešiem, uzskata G. Bojārs.

Arī Neatkarīgās Rīta Avīzes galvenā redaktore Anita Daukšte norādīja, ka šajās vēlēšanās vairākums nobalsojis par SC un ZRP, tāpēc šīm partijām būtu jābūt valdībā. «Jautājums, vai tur būtu jābūt partijām, kam nav pieredzes valdības darbā, tāpēc šajā gadījumā Vienotība būtu stabilizējošais faktors,» uzskata A. Daukšte. Linda Rasa, Latvijas Avīzes galvenā redaktore, ir vienīgā no Dienas uzrunātajiem cilvēkiem, kura par ideālāko variantu uzskata ZRP, Vienotības un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK veidotu koalīciju, tās, viņasprāt, ir rietumnieciski domājošas partijas. «No vienas puses, vajadzētu ļaut iet valdībā tiem, kuri tur nav bijuši, citādi viņi tikai opozīcijā sēž un kritizē. Taču, no otras puses, ņemot vērā Saskaņas centra politiku ekonomiskajos jautājumos, - galīgi nē,» pauda L. Rasa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas