Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Bendiks: SC saukšana par "kreisajiem" ir tieši izdevīga Saskaņai

Publicists un fotogrāfs Mārcis Bendiks intervijā Dienai komentē pašreiz notiekošo koalīcijas veidošanās procesu un vērtē Zatlera Reformu partijas, Vienotības un Saskaņas centra līdzdalību procesa virzībā.

Cilvēkus, protams, interesē koalīcijas veidošanas gala rezultāts, tās sastāvs, bet kā tu vērtētu pašu procesu? Cik tas ir prasmīgs vai nemākulīgs?

Nāk prātā vecs latviešu sakāmvārds - «mīlēties [oriģinālā tiek lietots daudz piparotāks vārds] gribas, bet pātarus nemāk». Mēs redzam iesācējus, kuriem baigi gribas, bet kuri īsti nezina, kā tur ar to meiteni - vispirms puķes un saldo vīnu pēc tam vai otrādi. Tas ir acīmredzami. Pirms vairākām nedēļām Zatlers LNT pārmeta Saskaņas centram pieredzes trūkumu un neprognozējamību. Kas mums to saka? Nepieredzējušas salašņu bandas vadonis par partiju ar 15 gadu pieredzi!

Uzkrītoši ir arī vēl cits aspekts. Vakar [7. oktobrī] skatījos LTV diskusiju par politisko situāciju, valdības veidošanu. Savākušies asākie komentētāji: Aivars Ozoliņš, Elita Veidemane... Pirmās stundas laikā vārdi «oligarhs», «tiesiskums» neizskan vispār! Tas nozīmē, ka visa tā ņemšanās ir bijusi pa tukšo, ja pat komentētāju līmenī tas vairs nav aktuāli. Tagad runā par integrāciju, šķelšanu, vienošanu - it kā mums te draudētu pilsoņu karš - lai gan šādas tēmas nebija ārkārtas vēlēšanu iegansts.

Pārtraukšu tevi... Labi - Zatlera cilvēkiem pietrūkst pieredzes, kā jau tu diezgan neganti raksturoji. BetVienotībai taču tādai vajadzētu būt, tomēr arī tās manevri brīžiem ir nesaprotami.

Piekrītu, ka Vienotība faktiski ir vienīgais pieredzējušais spēlētājs (lai arī ar neskaidru politisko platformu), savā ziņā ieņēmis Latvijas ceļa un Tautas partijas nišu tādā aspektā, ka zina, ko grib un kā to dabūt. Viņiem ir savi valsts sekretāri, valsts dienestu vadītāji un cilvēki, kuri māk starp viņiem visiem izskraidīt. Bet! Izskatās, ka līdzšinējā ņirgāšanās par to, cik vienota ir pati Vienotība, izrādīsies pamatota. No vienas puses, viņi tā īsti palikt opozīcijā negrib. No otras puses, ja viņi grib uzņemties iniciatīvu, tad Vienotībai pašai vajadzētu aicināt Saskaņu valdībā. Un, starp citu, šādā kombinācijā viņi pat viegli apstiprinātu mazākuma valdību... Nu zini kā - uzklausījām darbaļaudis un profesionālās organizācijas, Dūklavam jāturpina strādāt zemkopības ministra amatā utt. Mierīgi. Krištopana valdība 2. Problēma ir tā, ka tā grupa, kurai ir varaskāre, Vienotībā ir vājāka par to grupu, kurai sadarbība ar SC nav pieņemama, turklāt svarīgi, ka šai pēdējai grupai (Ina Druviete, Janīna Kursīte u. c.) tā nav poza. Savukārt tā grupa, kas stutē Dombrovski, Jaunais laiks, ir novājināti.

(..) Tā viņu [Saskaņas centra] saukšanu par «kreisajiem» patiesībā ir tieši izdevīga Saskaņai, kura attiecīgi vairs netiek uzskatīta par tādu krievu triecienvienību, kas te nāks hansus sist. Un šī izmaiņa uztverē ļauj SC pretendēt uz varu, ko tā nevarēja krievu triecienvienības statusā. Atceries, vienā no Saeimām PCTVL bija liela frakcija, bet šīs partijas nelaime bija tā, ka viņi nopozicionējās kā tādi geto līderi. Mēs aiziesim ar tiem fašistiem sarunāt, maizi, biezpienu atnesīsim, jūs, babuškas, mierīgi sēdiet mājās, ārā nelieniet, tikai balsojiet par mums. Savukārt SC ir pilnīgi cits, antigeto uzstādījums - mēs paši nolemsim, kur šajā pilsētā būs ielas, kur krustojumi, kur bodītes. Lai šādu jaunu uzstādījumu izveidotu, Saskaņai bija jāsavāc sevī visai raiba varza. Kā viņi tur tālāk spēs savstarpēji vienoties, nezinu. Jo - ja paejam nost tam bioloģiski zooloģiskajam aspektam - kas patiesībā kopīgs krievu veikalnieka, krievu firmas īpašnieka, krievu taksista un krievu pensionāra interesēm?

Ja Latvijā atgrieztos situācija, kad ir ideju, nevis mitoloģisku tēlu cīņa, tad tik monolītam SC nebūtu vietas.

Pilnu interviju lasiet laikraksta Diena pirmdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas