Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Kažoka: Zatlers rīkojās pareizi, atkārtoti pretendējot uz prezidenta amatu

Valsts prezidents Valdis Zatlers ir rīkojies pareizi, paziņojot par atkārtotu pretendēšanu uz Valsts prezidenta amatu, šādu viedokli pauda politoloģe Iveta Kažoka.

Politoloģe uzskata, ka V.Zatlers bija nonācis visai neapskaužamā situācijā. Salīdzinājumam - viņa priekštečiem Guntim Ulmanim un Vairai Vīķei-Freibergai neko īpaši paziņot nevajadzēja, jo partijas nemeklēja alternatīvus kandidātus, zinot, ka par viņiem nespēs savstarpēji vienoties.

V.Zatlera gadījumā ir citādi, jo viens no koalīcijas partneriem - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - ir izteicis skeptisku viedokli par viņu. Šoreiz prezidentam vajadzēja īpaši paziņot, ka viņš ir gatavs ieņemt amatu atkārtoti. Tagad, visticamāk, sāksies aizkulišu sarunas ar politiskajām partijām par to, vai atkārtoti apstiprinās V.Zatleru vai meklēs citu kandidātu. Šo sarunu iznākums nav prognozējams līdz pat vēlēšanu dienai, kad arī vēsturiski Latvijā viss kaut kas ir noticis. "Manuprāt, V.Zatlera rīcība ir pareiza, jo tagad ir skaidrība, ka vispirms būs jālemj par V.Zatlera iespēju palikt amatā uz otru termiņu un tikai tad par citiem kandidātiem gadījumā, ja viņu atkārtoti neapstiprina," teica I.Kažoka.

Viņa neuzdrošinājās patlaban prognozēt V.Zatlera izredzes tapt atkārtoti apstiprinātam prezidenta amatā. Kā atzīmēja eksperte, ir partijas, kurām V.Zatlers nepatīk, jo viņš izrādījās ne sevišķi paklausīgs savu iecēlēju interesēm. No otras puses, šīs partijas riskē, ka gadījumā, ja tās V.Zatleru neapstiprina, viņu politiskie konkurenti var savstarpēji vienoties par kādu viņiem vēl netīkamāku kandidātu. Šie savstarpējā aizdomīguma momenti ir bijuši noteicošie, kādēļ Latvijas prezidenta amatu līdz šim ir ieņēmuši cilvēki, kuri nav klaji simpatizējuši konkrētu partiju interesēm un tomēr ir bijuši visai neitrāli un nav virzījuši premjera amata kandidātus tikai no vienas partijas, skaidroja politoloģe.

Viņa uzskata, ka V.Zatlera iespējas ir atkarīgas no partiju "iekšējo mūdžu" cīņām.

Kā ziņots, trešdien V.Zatlers paziņoja, ka ir gatavs kandidēt uz Valsts prezidenta amatu vasarā gaidāmajās vēlēšanās.

V.Zatlers norādīja, ka ir gatavs konsultēties ar partijām un ka 19.aprīlī viņš prezentēs savu darbības programmu.

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Prezidenta amata kandidāti ir jānosauc no šā gada 19.maija līdz 24.maijam, bet parlamenta prezidijam no 29.maija līdz 8.jūnijam jāsasauc Saeimas sēde šī jautājuma lemšanai.

Valsts prezidentam V.Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas