Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

LU pētnieki Uzvaras dienā veiks novērojumu

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studenti šajā nedēļas nogalē veic novērojumu par 8. un 9. maija svētkiem projekta _Latvijas Otrā pasaules kara sociālā atmiņa un identitāte _ietvaros. Līdzīgs novērojums jau veikts par 16. marta Leģionāru piemiņas dienu, bet ar pētījuma rezultātiem iepazīstinās nākamajā piektdienā. Projekta noslēgums paredzēts līdz gada beigām, kad tiks izdota grāmata latviešu un angļu valodā.

Pētījuma pirmajā posmā galvenā vērība veltīta Otrā pasaules kara piemiņas dienu 16. martā un 8./9. maijā nozīmei Latvijas sociālajā atmiņā. Par projekta metaforu izraudzīti vārdi "pagātnes pelni", jo vēl joprojām neskaidrā vēsture, tās radītās atmiņas, mīti un politika ir iegūlušies pēcpadomju zemju šodienā, nākotnes redzējumā, cilvēku un sociālo grupu pašvērtējumā un savstarpējās attiecībās.

"Otrā pasaules kara sociālā atmiņa nereti līdzinās pelniem, kuru klātesamība mūsu ikdienā, līdzīgi Īslandes vulkānu izmešiem, mēdz būt gan nemanāma, gan arī spēj uz laiku manīt daudzu cilvēku dienas ritmu un kļūt par mediju galveno ziņu. Vienlaikus šī kara atmiņa nav vēl zaudējusi smeldzi. Piedzīvotie pārdarījumi, līdzjūtība cilvēkiem atņemtajām dzīvēm un salauztajiem likteņiem un līdzīgi acīs iekļuvušam pelnu puteklim joprojām daudziem raisa sūrstoņu un pat asaras," atzīst projekta vadītāja vēsturniece prof. Vita Zelče.

Pētījuma ietvaros tapuši raksti un ziņojumi par sociālās atmiņas pētniecības teorētiskajām pieejām, Latviešu leģiona piemiņas dienas ģenēzi un sākotni Latvijā, 9.maija svinēšanas vēsturisko tradīciju un 8./9.maija notikumu reprezentāciju Latvijā iznākošajā latviešu un krievu presē. Apkopoti arī šogad notikušās Latviešu leģiona piemiņas dienas etnogrāfiskā pētījuma rezultāti. Līdzīgs pētījums tiek veikts arī par 8./9. maija norisēm Latvijā. Rakstu un ziņojumu autori ir Mārtiņš Kaprāns, Vita Zelče, Klinta Ločmele, Olga Procevska, Aija Rozenšteine, Uldis Neiburgs, Laura Ardava, Didzis Bērziņš, Nils Muižnieks un Ojārs Skudra.

Rezultātu prezentācija notiks piektdien plkst. 11 LU Sociālo zinātņu fakultātes (Lomonosova 1A) 208. auditorijā. Latvijas Otrā pasaules kara sociālajai atmiņai veltīto rakstu pirmversijas tiks publicētas fakultātes mājaslapā www.szf.lu.lv sākot ar 8.maiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas