Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

NBS karavīram par četru patronu ievešanu no Afganistānas lūdz piemērot nosacītu nosacītu cietumsodu un naudas sodu

Latgales priekšpilsētas tiesā pirmdien prokurors par pāris patronu ievešanu no Afganistānas apsūdzētajam Nacionālo bruņoto spēku (NBS) seržantam lūdzis piespriest nosacītu cietumsodu un naudas sodu.

Tiesas pārstāve Natālija Kaufelde aģentūrai BNS teica, ka apsūdzētajam lūgts piespriest gadu ilgu nosacītu brīvības atņemšanu, piemērojot tikpat ilgu pārbaudes laiku. Viņam arī lūgts piemērot 900 latu naudas sodu.

Spriedumu tiesa, iespējams, pasludinās 16.augustā, kad paredzēta nākamā tiesas sēde.

Karavīrs saistībā ar tukšas ieroča aptveres atvešanu uz Latviju no Afganistānas apsūdzēts pēc Krimināllikuma panta par ieroču pārvietošanu pāri valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā.

Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Savukārt par četru patronu atvešanu viņam apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma panta par munīcijas pārvadāšanas noteikumu pārkāpšanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai arestu.

Ņemot vērā, ka lieta jau ir tiesā, Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks nekomentēja, kamdēļ par šādu pārkāpumu lieta netika izbeigta. Avoti tiesībsargājošajās iestādēs iepriekš aģentūrai BNS gan paskaidroja, ka krimināllietu pret karavīru nevarēja izbeigt, jo nodarījums, pēc Krimināllikuma, kvalificējams kā smags noziegums. Likums paredz, ka lietu izbeigt var tikai tad, ja ir kriminālpārkāpums vai mazāk smags noziegums.

Pagājušā gada decembrī no miera uzturēšanas misijas Afganistānā atgriezās militārās policijas seržants Vladimirs Bakuļins. Mantas no misiju rajoniem atved krietni vēlāk par cilvēkiem, tamdēļ martā militārā policija pārbaudīja viņa mantas, kas ir ierasta prakse, un karavīra taktiskajā uzkabes vestē, kas kopā ar citām militārajām personiskajām mantām no Afganistānas atceļoja speciālā konteinerā, atrada pistoles "GLOCK" tukšu aptveri un četras 5,56 mm triecienšautenes patronas. Šāds arsenāls nopērkams arī Rīgas veikalos.

Tas izrādījās pietiekami, lai veiktu ne tikai dienesta izmeklēšanu, bet sauktu arī pie kriminālatbildības, iepriekš rakstīja "Latvijas Avīze".

Izmeklētājiem Bakuļins minējis, ka aptveri un patronas uzkabes vestē viņš aizmirsis pēc šaušanas treniņiem kopā ar norvēģu karavīriem Afganistānā. Seržants kategoriski noliedz, ka viņa rīcība bijusi apzināta.

Nacionālo bruņoto spēku runasvīrs Normunds Stafeckis aģentūrai BNS iepriekš pastāstīja, ka munīcijas pārvietošana pāri valsts robežai ir speciāli reglamentēta, līdz ar to šajā gadījumā izmeklēšanas gaitā ir konstatētas noziedzīga nodarījuma pazīmes. "Mums nav un arī nav bijis iemesla apšaubīt Izmeklēšanas dienesta profesionalitāti. Turklāt kriminālprocesu uzrauga arī prokurors."

Pēc gadījuma pirms pāris gadiem, kad par līdzīgu faktu Militārā policija sāka kriminālprocesu, tagad tā veic arī preventīvus pasākumus - karavīriem, kuri dodas uz starptautisko operāciju rajonu, kopā ar muitas pārstāvjiem tiek lasītas lekcijas par dažādu materiālo vērtību pārvietošanas kārtību pāri valsts robežai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas