Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Oficiālos vēlēšanu rezultātus apstiprinās nākamnedēļ

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) oficiālos 11.Saeimas vēlēšanu rezultātus apstiprinās nākamnedēļ, informēja CVK sēdē.

Taču komisijas locekļi ceturtdien vēl nevienojās, kurā dienā tas notiks. Oficiālos vēlēšanu rezultātus varētu pasludināt laikā no 3. līdz 5.oktobrim. CVK arī būs jāpaziņo datums, kad uz pirmo sēdi jāsanāk 11.Saeimai.

Pēc 11.Saeimas vēlēšanu rezultātu izziņošanas tos triju dienu laikā varēs apstrīdēt sarakstu iesniedzēji.

"CVK lēmumu var pārsūdzēt sarakstu iesniedzēji, bet ne kandidāti," paskaidroja Cimdars.

Jau ziņots, ka CVK bija vērsusies Zatlera Reformu partijas (ZRP) saraksta deputāta kandidāte Loreta Skaburska, lūdzot izskaidrot, kāpēc viņa palikusi aiz svītras, ja sākotnēji tika ziņots, ka viņa ir ievēlēta.

CVK secināja, ka balsu samērs starp Skabursku un ZRP pārstāvi Edmundu Demiteru mainījās pēc tam, kad vienā no Saldus novada vēlēšanu iecirkņiem pārbaudītas vēlēšanu zīmes, jo bija saņemta informācija par kļūdainu svītrojumu skaitu. Viens iecirknis bija saskaitījis arī iepretim kandidāta vārdam ievilktos mīnusus, lai gan negatīvā attieksme pret kandidātu ir jāizsaka ar svītrojumu.

"Ir notikusi kļūda, kura ir novērsta," ceturtdien sēdē apliecināja Cimdars.

CVK vadītājs atzina, ka Latvijā ir viena no vissarežģītākajām balsošanas sistēmām.

"Mums ir viena no sarežģītākajām balsošanas sistēmām, kā vēlētāji izsaka savu vēlmi, bet tā tiek saglabāta tādēļ, ka tā ir arī visplašākā iespēja vēlētājam izteikties ne tikai par politiskiem konkurentiem, bet arī par katru kandidātu. Atsakoties no kādas no šīm iespējām, vienkāršosies gan zīmes aizpildīšana, gan gribas izteikšana," viņš teica.

CVK vadītājs uzskata, ka Skaburskas gadījumā Saldus novada vēlēšanu iecirknis rīkojies pareizi, jo pēc balsu saskaitīšanas pārjautājis, kā tad īsti ir pareizi jāskaita atzīmes vēlēšanu zīmēs.

"Mediji un politiķi lieto šo leksiku – plusi un mīnusi, un arī tas ir tas, kas sajauc galvu vēlētājiem. Ir svarīgi, lai iecirkņos strādā cilvēki, kas ir izlasījuši instrukciju," sacīja Cimdars.

CVK vadītājs norādīja, ka neviena sūdzība no vēlēšanu novērotājiem netika saņemta.

Jau vēstīts, ka 11.Saeimas vēlēšanas notika 17.septembrī.

Saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem uzvarētājs Saskaņas centrs ieguvis 31 deputātu krēslu jaunajā parlamenta sasaukumā.

No Rīgas ievēlēti Jānis Urbanovičs, Andrejs Klementjevs, Artūrs Rubiks, Boriss Cilevičs, Nikolajs Kabanovs, Sergejs Mirskis, Igors Pimenovs, Mihails Zemļinskis, Irina Cvetkova, Igors Meļņikovs, Sergejs Potapkins, Ņikita Ņikiforovs, Igors Zujevs. Latgales vēlētājus pārstāvēs Ivans Ribakovs, Jānis Tutins, Raimonds Rubiks, Jeļena Lazareva, Dmitrijs Rodionovs, Aleksandrs Jakimovs, Vladimirs Nikonovs, Marjana Ivanova-Jevsejeva. No Vidzemes saraksta ievēlēti Sergejs Dolgopolovs, Jānis Ādamsons, Ivans Klementjevs, Viktors Jakovļevs un Aleksandrs Sakovskis. Zemgales vēlētāji mandātu devuši Vitālijam Orlovam, Ivaram Zariņam, Vladimiram Reskājam, bet Kurzemes vēlētāji – Valērijam Agešinam un Andrejam Elksniņam.

Pirmo reizi vēlēšanās startējusī Zatlera Reformu partija ierindojusies otrajā vietā ar 22 iegūtiem mandātiem.

No Rīgas apgabala vēlēšanu saraksta ievēlēti Edmunds Sprūdžs, Vjačeslavs Dombrovskis, Kārlis Eņģelis, Inga Bite un Valdis Liepiņš, no Vidzemes – Valdis Zatlers, Romualds Ražuks, Gunārs Rusiņš, Elīna Siliņa, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Jānis Upenieks, Guntars Bilsēns. No Zemgales saraksta deputātu vietas būs Klāvam Olšteinam, Jānim Ozoliņam, Ingai Vanagai, Viktoram Valainim. Kurzemes vēlētāji mandātu devuši Inesei Lībiņai-Egnerei, Initai Bišofai, Jānim Junkuram un Loretai Skaburskai, bet no Latgales saraksta ievēlēti Juris Viļums un Gunārs Igaunis.

Vienotībai vēlētāji devuši 20 mandātu. No Rīgas saraksta ievēlēti Andris Vilks, Ojārs Ēriks Kalniņš, Andrejs Judins, Ilze Viņķele, Andris Buiķis, Ingūna Rībena, no Kurzemes – Solvita Āboltiņa un Janīna Kursīte-Pakule. No Latgales jaunajā parlamentā darbosies Aleksejs Loskutovs un Jānis Lāčplēsis, no Vidzemes – Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, Ilma Čepāne, Ainars Latkovskis, Ina Druviete, Dzintars Ābiķis un Edvards Smiltēns. Zemgales vēlētājus pārstāvēs Atis Lejiņš, Dzintars Zaķis un Jānis Reirs.

Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!–Tēvzemei un Brīvībai/LNNK jaunajā Saeimā saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem būs 14 deputātu vietu.

Rīgu pārstāvēs Einārs Cilinskis, Dzintars Rasnačs, Ilmārs Latkovskis un Dāvis Stalts. No Kurzemes ievēlēti Gaidis Bērziņš un Dzintars Kudums. Latgali jaunajā Saiemā pārstāvēs Inese Laizāne, Vidzemi – Raivis Dzintars, Jānis Dombrava, Ināra Mūrniece, Romāns Naudiņš, Kārlis Krēsliņš, bet Zemgales vēlētājus – Imants Parādnieks un Vineta Poriņa.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienībai būs 13 mandātu, kurus no Rīgas saraksta ieguvuši Raimonds Vējonis un Kārlis Seržants, no Kurzemes – Dana Reizniece-Ozola, Aija Barča un Jānis Vucāns, no Latgales – Jānis Klaužs un Rihards Eigims. No Vidzemes vēlēšanu apgabala mandātu iegūst Jānis Dūklavs, Ingmārs Līdaka un Iveta Grigule, bet no Zemgales saraksta ievēlēti Augusts Brigmanis, Andris Bērziņš un Uldis Augulis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas