Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

papildināta (4) - ZRP un Vienotība vēlas veidot plašu koalīciju kopā ar SC un nacionālo apvienību

Zatlera reformu partija (ZRP) un Vienotība pirmdien kopējā sanāksmē nolēmušas aicināt izveidot nacionālās saliedētības koalīciju, kurā būtu arī abi ideoloģiskie pretinieki - nacionālā apvienība Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) un Saskaņas centrs (SC), ziņo LETA.

Atbalsta četru partiju koalīcijas modeli bez ZZS

Šādā koalīcijā netiktu aicināta Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), pret ko kategoriski iebilst ZRP, pirmdien pēc ZRP un Vienotības sanāksmes apliecināja abu politisko spēku pārstāvji.

Vienotības valde pirmdien atbalstījusi nacionālās saliedēšanas koalīcijas modeli, kurā būtu četras partijas - ZRP, Vienotība, SC un VL-TB/LNNK, LETAI sacījis premjers Valdis Dombrovskis.

Vienotības valde noraidījusi iespēju izveidot triju partiju koalīciju, kurā būtu ZRP, Vienotība un SC.

Premjers LETAI norādīja, ka koalīcijas kodolu joprojām varētu veidot Vienotība un ZRP, kas trīspusējās sarunās mēģinās pārliecināt SC un nacionālo apvienību par pievienošanos četru partiju koalīcijai.

ZRP: SC nedrīkst atstāt opozīcijā; Vienotība nepiekrīt

ZRP līderis Valdis Zatlers LETAI norādīja, ka būs jāpieņem daudz grūtu lēmumu, tāpēc nedrīkst atstāt opozīcijā tādu politisko spēku kā SC, kurai ir tik daudz mandātu Saeimā. Savukārt viens no Vienotības līderiem premjers V. Dombrovskis atzina, ka neredz racionālus argumentus, kāpēc būtu jāatstāj opozīcijā nacionālā apvienība, kas līdz šim atbalstījusi svarīgus tiesiskuma jautājumus.

ZRP un Vienotības pārstāvji norādīja, ka SC un VL-TB/LNNK vajadzētu atteikties no savstarpējām "sarkanajām līnijām" un mēģināt sastrādāties valstisku interešu vārdā, ziņo LETA.

Premjers atzina, ka Vienotībai labāk patiktu nacionāla koalīcija ar VL-TB/LNNK, kas esot gan tuvāka ideoloģiskajā, gan tiesiskajā jomā, tomēr esot jāņem vērā ZRP viedoklis, vēsta LETA.

Vienotības līdere Solvita Āboltiņa norādīja, ka triju partiju koalīcija ar SC iesaistīšanu neesot pieņemama ideoloģisku apsvērumu dēļ, turklāt viņa neesot pilnīgi pārliecināta arī par SC nostāju ekonomiskajos jautājumos. Vienlaikus politiķe uzsvēra, ka nedrīkst situāciju novest līdz parlamentārai krīzei, tāpēc jāmeklē dažādi risinājumi, kā, piemēram, "varavīksnes" vai "nacionālās saliedēšanās" koalīcija.

Plaša un daudzpusīga koalīcija 

ZRP līderis V. Zatlers uzskata, ka šāda koalīcija būtu iespēja saliedēt sabiedrību un pielikt punktu neuzticībai starp dažādām etniskajām grupām. Šādi varētu tikt izrādīta cieņa gan tiem, kas cietuši no okupācijas, gan tiem, kas te dzimuši un auguši, informē LETA.

"Veidojot nacionālās saliedēšanās valdību, kurā būtu kopā pretējās puses, mēs simbolizētu jaunu attīstības virzienu. Tā ir iespēja panākt pagrieziena punktu politikā un sabiedrības saliedēšanā," teica V. Zatlers.

"Vēsturiskā brīdī jādomā par valsts attīstību un zināmā nepatika vienam pret otru jāpaliek malā," teica ZRP dibinātājs.

"Šajā laikā, kad būs jāpieņem ļoti daudz un sarežģīti lēmumi, būs būtisks pagrieziena punkts, ja darbosies šāda maksimāli plaša un daudzpusīga koalīcija," aģentūrai BNS paskaidroja V. Zatlers.

ZRP līderis pauda cerību, ka pārrunas būs veiksmīgas un varēs strādāt jauna un veiksmīga valdība, ziņo LETA.

ZRP līderis arī BNS uzsvēra, ka joprojām atbalsta V. Dombrovski kā premjeru un ka uzticētais mandāts vadīt jau trešo valdību pēc kārtas būtu stabilitātes signāls arī pasaulē.

Pēc Vienotības līderes S. Āboltiņas domām, šajā situācijā, kad jāturpina cīnīties par iziešanu no ekonomiskās krīzes un draud parlamentārā krīze, premjera pienākumus vajadzētu turpināt pildīt V. Dombrovskim.

VL-TB/LNNK noraida iespēju iet valdībā ar SC

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars joprojām neredz iespēju strādāt vienā valdībā ar apvienību SC, savukārt SC pirms turpmākiem lēmumiem vēl grib konsultēties ar ZRP un Vienotību, kuras pirmdien vakarpusē paziņoja par gatavību veidot valdību no četrām partijām bez ZZS, ziņo BNS.

"Mūsu atrašanās vienā valdībā ar SC ir nepieņemama," Vienotības un ZRP paziņojumu BNS komentēja R. Dzintars.

"Pašlaik nekas no tā, ko ir darījis SC, neliecina, ka tā būtu ideoloģijas maiņa, drīzāk taktikas maiņa, lai tiktu valdībā," norādīja nacionālās apvienības līderis.

Viņš gan uzsvēra, ka joprojām ir gatavs runāt par četru partiju koalīciju, ko varētu veidot nacionālā apvienība, Vienotība, ZRP un ZZS.

Savukārt SC līderis Nils Ušakovs BNS sacīja, ka viņa partijai pirms tālāku lēmumu pieņemšanas vajadzēs atkārtotas pārrunas gan ar ZRP, gan Vienotību, lai saprastu, ko šāds abu politisko spēku paziņojums nozīmē.

ZRP un Vienotība nacionālajai apvienībai un SC piedāvās sadarbību koalīcijas veidā

ZRP un Vienotība tuvākajās dienās aicinās uz sarunām nacionālo apvienību un SC, lai runātu par dalību četru partiju koalīcijā vai arī piedāvātu tām pievienoties uz sadarbības līguma pamata, vēsta BNS.

Par šādu turpmāko sarunu scenāriju pirmdien vienojās Vienotības valde ar frakcijas deputātu līdzdalību.

V. Dombrovskis pastāstīja, ka valde par pieņemamāko koalīcijas modeli pašlaik ir izvēlējusies četru partiju veidotu valdību un tuvāko dienu laikā kļūs skaidrs, vai nacionālā apvienība un SC šādam modelim piekrīt, vai arī tās piekristu sadarboties uz sadarbības līguma pamata. Šādā gadījumā sadarbības līgums varētu paredzēt arī partijām piedāvāt konkrētus ministru portfeļus, BNS teica V. Dombrovskis.

Drīzumā Vienotība un ZRP tiksies trīspusējās sarunās, iesaistot nacionālo apvienību un SC, ziņo BNS.

Jau ziņots, ka Vienotība pirmdien pauda piedāvājumu veidot "varavīksnes" koalīciju un valdību, kurā būtu iesaistīti visi Saeimā ievēlētie politiskie spēki. Šādu piedāvājumu Vienotība izteica pēc tam, kad ZRP izlēma koalīcijā aicināt SC.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, Vienotība - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

(papildināta ar Vienotības viedokli par SC un VL-TB/LNNK)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piedāvā samazināt slimības lapu kompensācijas

Turpinoties diskusijām par darbnespējas lapu apmaksas izmaiņām, Ekonomikas ministrija (EM) rosina samazināt darbnespējas lapu kompensācijas, turklāt šādai diskusijai ir gatava arī Labklājības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas