Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

papildināta - Arodbiedrības nezina, ko gaidīt no jaunās valdības

Arodbiedrību pārstāvji visai atturīgi runā par iespējamām koalīcijas aprisēm. Tam par iemeslu partiju, lielākoties arī Saeimā iekļuvušo, nevēlēšanās pirms vēlēšanām uzklausīt arodbiedrību vajadzības.

"No partiju pārstāvjiem, kas ar mums tikās, vislabākā bija izglītības ministra amata kandidāte (Ina) Druviete – viņa ir profesionāla, kaut sola lēnas reformas, bet mēs vēlamies ātras izmaiņas. No ZZS vēl Broks zina, kā strādāt. Trešais ir Ķīlis – viņš izklāstīja vēlamos mērķus, bet nav skaidrs, kā tos varētu īstenot," Dienai atklāja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško. Viņa pastāstīja, ka pirms vēlēšanām uz tikšanos ar arodbiedrību neieradās apvienības Saskaņas centrs pārstāvji, un no viņu programmas nav skaidrs, kā viņi plānojuši attīstīt izglītības jomu. "Ja būtu tikušies ar SC, būtu vieglāk domāt," tā I.Mikiško.

"Mēs vēlamies strādāt spējīgu valdību, kura spētu veikt strukturālās reformas,  sakārtot uzņēmējdarbības jomu un nodrošināt sociālo drošību," teica Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers. Viņš norādīja, ka viņa pārstāvētās arodbiedrību biedriem svarīgākais ir, lai valdība īstenotu pirms vēlēšanām LBAS izvirzītās 12 prasības. Diemžēl pirms vēlēšanām partijas lielākoties LBAS ignorējuši, izņemot Saeimā ievēlēto Visu Latvijai – Tēvzemei un brīvībai/LNNK un aiz parlamenta durīvm palikušo Kristīgo demokrātu savienību un partiju Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām.

Pirms vēlēšanām LBAS izvirzīja 12 prasības – piemēram, ieviest budžeta plānošanu uz trim gadiem, samazināt nodokļus darbaspēkam un PVN, ierobežot ēnu ekonomiku un citas.

Neko daudz no Saeimā iekļuvušajām partijām negaida Latvijas Ārstniecības un aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Daina Brūvele, kura vairījās nosaukt konkrētus, arodbiedrībai tīkamus koalīcijas modeļus. "Mums kā arodbiedrībai ir dažādi viedokļi un katrs jau to redz savādāk," atzina Brūvele, piebilstot, ka vēlētāji savu izvēli ir izdarījuši un tagad viss atkarīgs no pašām partijām. Tāpat viņa atzina, ka neviens no politiķiem neesot atzinis, ka veselības nozarei jābūt primārajai. "Varam daudz, ko sapņot, bet neapzināties, kā ir patiesībā. Paklausoties to, kas tika solīts līdz 17. septembrim, dažreiz pārņēma nelabuma sajūta," sarūgtinājumu pauda Brūvele.

Atklātākais no Dienas uzrunātajiem bija Agris Sūna, Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības priekšsēdētājs, kurš valdībā vēlas redzēt Zatlera Reformu partiju un SC. "No vienas puses varētu cerēt, ka varētu būt savādāk, ja apvienotos tie, kas pie varas nav bijuši," pieļāva Sūna, lai gan arī uz šīm partijām viņš lielas cerības neliek.

Vienotība policistu arodbiedrību esot pievīlusi, jo policija, pēc Sūnas domām, ir uz iznīcības robežas. Arī no Nacionālās apvienības Agris Sūna neko labu negaida. "Vai mums katrs krievs no policijas būs jāpadzen?" pauda Sūna, piebilstot, ka krieviem un latviešiem jāmēģina sadzīvot.

"Ja Vienotība būtu konsekventa, tas būtu apsveicami," iespējamos valdības koalīcijas partnerus vērtē Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris. "Jautājums ir, cik pārējie viņu partneri izprot veselības nozares situāciju un ir gatavi risināt sasāpējušos jautājumus," uzsvēra V.Keris.

Mediķu pārstāvis teica, ja gadījumā valdība tiks veidota kopā ar SC, "ar Ušakova muti pirms vēlēšanām SC jau teica, ka labējiem ir atradušies miljardi banku glābšanai, bet ne veslības aprūpei. Gribētos sagaidīt, ka SC no vārdiem pāries pie darbiem". Attiecībā uz VL!-TB/LNNK darbošanos valdībā LVSADA vadītājs bija piesardzīgs. Proti, VL!-TB/LNNK īsajā 4000 zīmju priekšvēlēšanu programmā veselības nozarei vispār nebija veltīts neviens vārds.

(ziņa papildināta ar J.Kera teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas