Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Profesore: Latvijā jāizveido desmit vēlēšanu apgabali, lai deputātus vēl vairāk tuvinātu vēlētājiem

Latvijā pēc 11.Saeimas ievēlēšanas, iespējams, būtu jāizveido desmit vēlēšanu apgabali, lai deputātus vēl vairāk tuvinātu vēlētājiem un padarītu viņus atbildīgākus, norādīja Vidzemes augstskolas asociētā profesore Feliciana Rajevska.

Pozitīvi ir vērtējams tas, ka Latvijā jau ir spēkā iepriekšējā Valsts prezidenta Valda Zatlera rosinātā iniciatīva par attiekšanos no "lokomotīvju principa", nosakot, ka katrā no pieciem apgabaliem ir jābūt citam kandidātu sarakstam. Šīs reformas "ir ļoti svarīgas un vērtīgas, un tās ir pietuvinājušas deputātu vēlētājam", uzvēra profesore, piebilstot, ka varbūt ir īstais laiks desmit vēlēšanu apgabalu veidošanai.

Taču tik svarīgas izmaiņas nevajadzētu skatīt steidzīgajā priekšvēlēšanu laikā, bet gan lemt par tām pēc 11.Saeimas vēlēšanām, paredzot, ka tās attiektos uz 12.Saeimu.

Pašlaik vēlētāji joprojām savu izvēli saista ar personālijām, akcentēja Rajevska.

Rajevska skaidroja, ka piekrīt jau izteiktajām prognozēm, ka ārkārtas parlamenta vēlēšanās tiks ievēlēti visi pašlaik Saeimā pārstāvētie politiskie spēki, izņemot Par labu Latviju, un norādīja, ka izredzes iekļūt parlamentā ir arī Zatlera reformu partijai (ZRP). Kā galveno ZRP problēmu viņa minēja informācijas trūkumu publiskajā telpā par ZRP programmu un komandu, kura startēs vēlēšanās, jo tie ir jautājumi, kuriem būs būtiska ietekme uz to, kā vēlētāji balsos.

Jautāta par lielākās opozīcijas partijas Saskaņas centra izredzēm, Rajevska vērsa uzmanību uz to, ka šai partijai var palīdzēt tas, ka tā "ir puslīdz stabils un saprātīgs politisks spēks". Vēlētājs zina, ko no SC var un ko nevar sagaidīt, taču partijas atbalstītāju skaitu ietekmēs arī sabiedrības noskaņojums vēlēšanu laikā. Tomēr, lai spriestu par partiju iespējamiem panākumiem, vispirms būtu jāsagaida 18.augusts, kad beigsies vēlēšanu sarakstu iesniegšanas termiņš un būs zināmi visi kandidāti.

Kā ziņots, pēc Zatlera aicinājuma atteikties no "lokomotīvju principa" Saeima noteica, ka katru kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. 2010.gadā pirmo reizi Saeimas vēlēšanās vairs nebija pieļauts "lokomotīvju princips" un deputātu kandidātiem bija jāvelta lielāks darbs savos vēlēšanu apgabalos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas