Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Rimšēvičs: Devalvācijas gadījumā problēmas būtu bijušas diezgan nepārvaramas

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Thomas
T
Tam kam nav naudas neko nezaudētu, bet zaudētu pašas bankas tam ar negribēja develvāciju un ja tiem naudas maisiem tie garāžā esošie naudas kluči paliktu uz pusi nevērtīgāki par ļaunu nebūtu. Un devalvēt naudu krīzes brīdī ir stulbums, to jādara kad ekanomika ir stabila.
šķēle gribēja haosu valstī
š
un kurš bija visvairāk par devalvāciju?--------šķēle!
Ieva to vairis
I
Bet labi atmetīsim cilvēkus, jo pāris desmiti vai simti tūkstošu tur vai šur (ka tik devalvēt), bet ko tāda pirktspējas samazināšana atrisinās? Jo eksportējamo produkto cena nemainīsies. Kamēr nesamazinās ražošanas izmaksas. Taču devalvācija tās nesamazinās. Tikai pazeminās vietējo pirktspēju, un, ņemot vērā, ka vairums produktu nevienam citam, kā vietējiem tā īsti nemaz nav vajadzīgi.....Protams, var pārbūvēt, inovēt un ko tik vēl nedarīt, taču vai nu tas nebūs iespējams pilnā apjomā zemākās pirktspējas dēl, vai arī, ja pieaugs algas, tad vispār labākajā gadījumā vinnēs naudas drukātāji, bet ļaunākajā- inflācija sakāps debesīs....
vairis
v
inflācija tāpat sakāps debesīs(nu labi ja precizakos terminos tad valutas kursi kritisies, bet lielos vilcienos tas ir viens un tas pats), jo visā pasaulē iegāza ekonomikā milzigas summas bez reāla seguma- spēj tik papīru apdrukāt, nu ja naudai nav seguma tad tālākais nav pat kafijas biezumos jāzilē, tas atkāpei. devalvācija krizes sākumā būtu atņēmusi uzreiz visiem un vienādās proporcijās. tas vairāk vilktu uz taisnigumu, nekā pašreizejā ņogriešana"kad vieniem nogriež 60-80% citiem neko, citiem pat pieliek, jo kustiba algu sarakstos rada tikai liekas iespējas manevram.pirktspēja protams samazinās un importeto preču cenas aug, bet tas jau ari ir viens no mērķiem- apturēt bezjedzigus tēriņus. dārgos pirkumus atliks, vietejo ražotāju cenas ciparos paliek lidzšinējā līmenī, atiecigi pieaug apjoms un kā reiz iekšpusē sāk atistities ražošana, jo beidzot tas ir izdevigi, jo importu nevar atļauties. vai tad mums vajag kupi-prodai ekonomiku? eksports tikai vinnē, jo pārdotā prece vietejās sumās iznāk lielāka bet izmaksas aug stipri lēnāk, un tā jau nav ka neko nepārdodam ārzemēs, citādi jau nebutu tik ilgi izvilkuši:) jā butu bijis nepatīkami, jā sašutums butu milzigs, bet tad jau tas murgs butu aiz muguras. kas mums ir tagad? pareks, milzigas summas kas aiziet pabalstos, nevis rupniecibas atistišanai, miljardi kas stāv rezervē, ja nu kas notiek ar bankām, sagrauta pensiju sistēma, pacelti nodokļi grieztos... tur tu saskati plusus?
  • 1
  • 0
Ieva to vairis
I
Acīm redzot labi dzīvo savā naturālajā saimniecībā, ja neredzi, ka sunītis Latvijas ekonomika, jau sen raustās agonijā, jo jāieved ir praktiski viss, toties ar eksportēšanu iet švaki. Un tas, kādā izmisumā dzīvo vairums Latvijas iedzīvotāju, kuriem devalvācija uzreiz, tūlīt atņems jebkādas cerības uz to pašu bada maizi! Jo neaizmirsti, ka bez ēdiena mēnesi var nodzīvot, ja nestrādā neko īpaši fizisku, un, ja pirms tam barojums ir bijis normāls.....
Ieva to reptilis
I
Ja notiks devalvācija, tad, jā, tieši tā, jo absolūtais vairums cilvēku tad nākamo ziemu vienkārši nepārdzīvos. Bet visādi citādi pēdējais laiks ražot to, ko pasaule pirks par jebkuru naudu.
danna
d
Nevajadzēja taisīt tik augstu lata filksēto kursu pret eiro, tad nebūtu tik ļoti jāiespiringst tagad. Bet tās rūpes par iedzīvotāju uzkrājumiem gan ir aizkustinošas:)
ķeza
ķ
tam cilvēkam galvā tikai cipari, tas, ka tauta izbrauc un izmirst viņam nepielec.
te var palasīties
t
Galvenais starptautiskais pro-devalvators Eds Hugh ko raksta tikko: http://www.economonitor.com/edwardhugh/2011/06/02/bells-in-hell-that-dont-go-ting-a-ling-a-ling/
Revolt
R
Brīnums visparīgi ka kāds vēl ņemās atsevišķi analizēt Latvijas ekonomiku!Pat Hadsons redz ka Latvijā nekas nemainīsies ja tas nenotiks citur eiropā.Tāpēc iesaku viņa rakstu "will-greece-let-eu-central-bankers-destroy-democracy".Visas cerības uz Grieķiem jo baņķieru filosofija ir ja parādi tiek atmaksāti tad viss rullē bet grieķi diez vai būs gatavi maksāt šos parādus. Varam pat prognozēt ka Latvijā lietas mainīsies tad kad tas notiks Grieķijā un citur d-eiropā.
  • 2
  • 0
$
$
Tapat krīt arī eiro un visu citu valūtu pirktspēja. Tikai to nesauc vis par devalvāciju,bet par cenu celšanos. Resursi, darbaspēks - viss kļūst dārgaks, jo visi grib dzīvot labāk. Senāk to varēja amortizēt ar jaunu nabago ekspluatāciju, tagad tas vairs neizdodas. Nav jau mūsu tirgotajiem izvēles - ja vispar gribi tirgoties pats, jaņem vien ir tie kredīti un jāplēš no pircējiem deviņas ādas, lai pietiekami ātri atdotu. Jo pašu gadsimtos uzkrātā kapitāla kā Rietumos, te nav... Un nav jau to 20 pircēju, knapi vienu var atrast, kas grib preci te un tūlīt. Tādā situacijā arī ārzemju lielveikali, kas principā varētu cenas nosist, te nelien - pie tik sīka apgrozījuma nav vērts. Šai jomā situācija te nemainīsies līdz kamēr labklājības līmenis nebūs kautcik izlīdzinājies ar Eiropu.
reptilis-Ieva
r
Nu,pēc Jūsu komentāra, es sapratu ,ka ir divi varianti 1.Satīties palagos un doties uz kapu pusi. vai 2. Vēl vairāk sākt tirgot latviešu vergus uz bagāto Rietumromas impēriju.
reptilis-$
r
Ja mums ir vaļā robežas un mēs esam vienotā ekonomiskajā telpā,tad būtu jābūt vienādiem noteikumiem -ražotājiem,tirgotājiem,patērētājiem,subsīdijām un pats galvenais naudai !!!! Jo patreiz ir negodīga konkurence no ""vecajām"" ES dalībvalstīm. Un vienīgais instruments ,kas vēl ir palicis Latvijas rīcībā - sava nauda -netiek lietots!
Ieva to vairis
I
Tu nevis tukši spriedelē, bet pasaki, kā cilvēki samaksās par siltumu ziemā, ja jau tagad apsaimniekotāji ir komunāļiem parādā miljonus, un no maksātājiem daudzi knapi velk dzīvību! Galu galā, lai par cik devalvēsi, energoresursi lētāki nekļūs! Un arī daudzu apmuldētie skaidu/miežubrāļa granulu katli, vispirms ir pietiekamā daudzumā jāsaražo, importējot iekārtas, celtniecības materiālus, energoresursus un izejvielas ražošanai; tad jāuzstāda, izmanotjot importētu furnitūru....Lai gan vispirms jāuzaudzē tas miežubrālis. Jāuzaudzē izmantojot improtētus traktorus un importētu degvielu! VĀRDU SAKOT, JA SUNIM NAV KO RĪT, VAR GRIEZT NOST KAUT ASTI, KAUT AUSIS, KAUT PAUTUS- šis suns neiemācīsies no zila gaisa pārtikt. Sunītis (tāpat kā Latvijas ekonomika), ir jābaro, bet vēl labāk, jāpadara par tik vērtīgu, lai barotājs vienmēr atrastos!
vairis
v
:) nu es kurinu pats, bet kā sacit jāsaka malka jau ar pati nenāk no meža, gan jānocērt gan jāsazāģē, kan jāizžāvē, tas prasa gan naudu gan darbu, turklat tu atnāc pie centrālapkures siltumā mājās, bet man siltums pēc darba vel jāiegūst:) ērtibas un tas ka tev nekas nav jādara lietas labā ri maksā kautko:) par tiem katliem nu nezinu vai atmaksājas. vismaz man noteikti ne. šoziem tā sanāca ka nedēļu dabuju ar elektribu sildīt pat 20 grādu salā. un beigu aprēķins sanāca ka man tas izmaksā 50 ls mēnesī klat pie elektrorēķina(nu labi man diezgan nosiltināta māja un apkurināju ceturto daļu no visas, jo prekš kam lieki tēreties ja var saspiesties) tātad apkures sezona 6 mēneši man izmaksātu 300 Ls. centrālapkure ievilkšana vien man maksātu 10 sezonu apkuri+ vel kurināmais+val remonti, rezultāts noteikti nav par labu apkures katliem. ja par alegorijām ar suniti tad sunitis mēnesi, divus butu bijis ļoti ļoti stiprā badā, bet pec tam paēdis, taču tagad gadiem ilgi tiek badināts, nu ne sevišķi stipri, bet īsti paēdis nav nevienu brīdi.
  • 0
  • 1
Ieva to $
I
Vai ar to, ka importētāji klasikas šedevrus nav lasījuši, piemēram, Dāmu paradīzi; vai arī ir lasījuši, tikai uzskata, ka vienkāršāk dzīvot, ja viens nopirks ar 500% uzcenojumu, nekā 20- ar 25.
$->vairis
$
Preču relatīvais dārgums te nekādi nav saistīts ar nez kādām lata pirktspējas īpatnībām, tikai ar to, ka tirgus mums mazs un pie tik maza apjoma tirgošanās ir dārgāka nekā citur, bez tam tirgotāji mums mēdz būt sīki un jauni, un parādos, un griboši ātri atpelnīt ieguldījumus.
vairis
v
nē nu tas ar protams ka mums neviens nesaprot ka biznesu uz kredita rēķina vien nedrikst attistit(jābut savam kapitālam saviem ienākumiem, (kredits drikst but tikai teiksim attistibai lai apsteiktu konkurentu), tad pelna tikai banka. turklat nekur pasaulē sīkbodites īpašnieks nebraukā jaunākajā džipā, bet gan melnās miesās no rita lidz vakaram rukā savā boditē. un tā tālāk un tā joprojām, jo īsti lidz šim brīdim nesaprotam kapitālisma īsto dabu un nianses. bet reāli taču tu redzi ka pa iero cik varēji nopirkt pirms pāris gadiem, apmēram tikpat tu vari nopirkt ari šodien. bet tas kas kādreiz mums maksāja latu, tagad maksā vismaz 2. tā ka piesaisti tai valutai, nepiesaisti, reāli lata pirktspēja krītas kā akmens
  • 0
  • 0
vairis
v
nu katrs jau savu redzējumu aistāv kā var. kāpec tad uz pusi? ieteiktais bija 30% uz pusi baltkrievija izdarija, un to nu tagad baksta acīs. turklāt parasti sunim asti griež ar vienu šņāpienu, ne tā kā tagad -gadiem ilgi. polija devalvēja, pieauga eksports(jā īslaicigi, bet krīze jau ar nav mužiga) un tagad poļiem tā sāpe jau aiz muguras. turklat jadzivots pāri līdzekļiem tad ari uzkrāumi tā īsti nav pelniti(kam nu viņi vispār bija) vienkārši neloģiski kautkā sargāt latu ko par katru cenu vienalga cenšas pret eiro nomainit. (turklat lai kāda tur tā piesaiste valūtām, lata pirktspēja vienalga ir zem tās, un rezultātā mums sanāk dārgākās preces eiropā
jurka
j
nemaingās Latvijas konservatīvās vērtības stabili vērtīgais lats , kas ļauj Lavtijas aukstākajai šķirai justies bagātiem un līdzvērtīgiem rietumu partneriem.
  • 0
  • 0
būvnieks
b
Problēma ir tā, ka mūsējie nav ar mieru strādāt par poļu algām
  • 0
  • 0

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas