Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

SAB: Krievijas izlūkdienesta virsnieks, kas vadīja Hermani Simmu, periodiski uzturējies Latvijā

Svarīgākā  pretizlūkošanas lieta 2009.gada laikā Satversmes Aizsardzības birojam (SAB) bija faktu un apstākļu pārbaude par spiegošanā pieķertā Igaunijas augsta ranga ierēdņa Hermana Simma sadarbību ar Krievijas izlūkdienestu, teikts SAB 2009.gada darbības pārskatā. Kopīgi ar partnerdienestiem veiktajā pārbaudē tika noskaidrots, ka H.

Simma darbību vadīja Krievijas izlūkdienesta virsnieks, kurš uzdevās par Spānijas uzņēmēju. Krievijas nelegālis galvenokārt vāca informāciju ekonomikas un enerģētikas jomā. Interesi par šiem jautājumiem viņš pamatoja ar savu profesionālo darbību.Noskaidrots, ka Krievijas izlūkdienesta virsnieks – nelegālis – laikā no 2000.gada līdz 2008.gada vidum periodiski uzturējies arī Latvijas teritorijā. Saskaņā ar SAB rīcībā esošajiem faktiem, Latvijā nelegālim nav izdevies iegūt klasificētu informāciju. Tomēr šis gadījums, licis pārskatīt nelegālās izlūkošanas apdraudējuma vērtējumu. SAB šodien publicējis pārskatu par 2009.gadu.

Ārpus NATO un ES esošo valstu specdienestu interese par Latviju nav mazinājusies, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, secināts pārskatā.

Pretizlūkošana ir konstatējusi vairākas ārvalstu specdienestu intereses un darbības virzienus Latvijā, kuros izlūki centušies iegūt nepublisku informāciju, to starpā ir informācija par Latvijas politiskās vides aizkulisēm, valdības stabilitāti un prezidenta ietekmi uz valdību, ekonomiskās situācijas pasliktināšanos Latvijā, starptautiskiem un reģionālajiem enerģētikas projektiem, piemēram, Latvijas- Zviedrijas augstsprieguma kabelis, Latvijas zinātnes potenciālu, arī Latvijas masu medijiem, to īpašnieku maiņai un redakcionālo politiku, norādīts pārskatā.

Ārvalstu specdienestu virsnieki informāciju par interesējošiem jautājumiem vāc gan no publiski pieejamiem avotiem, gan no kontaktpersonām, ievērojot stingru konspirāciju.  Pērn pretizlūkošanas darba rezultātā tika pārtraukta viena ārvalstu izlūka darbība Latvijā. Izlūkdienesta virsnieks bija spiests atgriezties mītnes zemē, jo pēc SAB iniciatīvas viņam netika pagarināta vīza. Šīs valsts izlūks nebija ne no ES, ne NATO valsts.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

SAB 2009.gada darbības pārskats

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Igaunijas spiegu skandāla dēļ NATO izraida divus Krievijas diplomātus

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas