Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Vienotība pagaidām nedod ZZS cerības uz iekļūšanu koalīcijā

Ņemot vērā, ka viena no potenciālajām sadarbības partnerēm - Zatlera reformu partija (ZRP) - izslēdz sadarbības iespējas ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), "Vienotība" šo uzstādījumu respektēs, pirmdien pēc "Vienotības" un ZZS tikšanās žurnālistiem izteicās premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

"Nepieciešamības gadījumā konsultācijas turpināsim," piebilda Dombrovskis.

Premjers atzina, ka ZZS ir palīdzējusi pārvarēt ekonomisko krīzi un piedalījusies grūtos balsojumos. Kaut arī brīžiem savstarpējā sadarbībā ir bijušas problēmas, tomēr viņš pateicoties par kopīgi veikto darbu divarpus gadu garumā.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis solīja arī turpmāk strādāt konstruktīvi, jo to iespējams darīt arī opozīcijā. "Tāda ir parlamentārā dzīve, brīžiem esi pozīcijā, brīžiem - opozīcijā. Ir liels gods arī strādāt vienkārši kā deputātam," teica Brigmanis.

Viņš norādīja, ka šajās vēlēšanās ZZS rezultāts esot trešais labākais šī politiskā spēka vēsturē. "Nevajag satraukties, dzīve ir gara. Ir bijuši labāki, ir bijuši sliktāki periodi," sacīja Brigmanis. "Ja ir grūti izšķirties starp "Saskaņas centru" un VL-TB/LNNK, mēs esam tepat blakus," ar smaidu sejā piebilda ZZS frakcijas vadītājs.

Kā ziņots, "Saskaņas centrs" (SC) parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus. Politiķi ir sākuši sarunas par nākamās valdības veidošanu.

Jaunajā Saeimā iespējamas dažādas koalīcijas gan no divām, gan trijām partijām, liecina aģentūras LETA aprēķini. Pirms vēlēšanām kategoriski tika norādīts, ka SC nebūs vienā koalīcijā ar VL-TB/LNNK, bet ZRP - ar ZZS. Ņemot vērā šādu uzstādījumu, bez SC iespējama tikai viena koalīcija, kurā būtu ZRP, "Vienotība" un VL-TB/LNNK. Šādā koalīcijā būtu 56 deputāti.

Ja tiek pieļauts, ka koalīcijā varētu būt SC, tad iespējami dažādi modeļi un varētu tikt izveidotas koalīcijas gan no divām, gan trijām partijām. SC var izveidot divatā koalīciju gan ar ZRP - tajā būtu 53 deputāti, gan ar "Vienotību" - šādā koalīcijā gan būtu tikai 51 deputāts, kas nozīmētu lielu nestabilitāti. Ja SC un "Vienotības" koalīcijai tiktu piesaistīta ZZS, tad šādā apvienībā būtu 64 deputāti.

Kā viens no variantiem tiek minēta trīs vēlēšanās veiksmīgāko partiju - SC, ZRP un "Vienotības" - koalīcija, kurā būtu 73 deputāti. SC pārstāvji iepriekš pauduši, ka tieši šādai koalīcijai dotu priekšroku.

Eksperti atzinuši, ka pie šādiem vēlēšanu rezultātiem ļoti būtiska loma varētu būt tieši ZRP, kas var nosliekties gan uz SC, gan VL-TB/LNNK pusi. Divu partiju koalīcijas tiek vērtētas diezgan skeptiski, savukārt ZZS izredzes iekļūt koalīcijā esot pavisam mazas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas