Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vienotība: Par Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtības maiņu ir jāizlemj referendumā

Vienotība uzskata, ka jautājums par Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtības maiņu ir nododams tautas nobalsošanai, skatot to kontekstā ar prezidenta funkciju precizēšanu, pastāstīja_ Vienotības _preses sekretāre Laila Timrota.
Tajā pašā laikā Vienotība uzskata, ka Valsts prezidenta pilnvaru paplašināšana drīkst notikt tikai saskaņā ar parlamentārās republikas principiem.
"Vienotībā priekšlikums par tautas vēlētu prezidentu ir dienaskārtībā jau kopš apvienības dibināšanas un arī pašlaik," teica Timrota.

Līdz šim gan Vienotība nav atbalstījusi Saeimā virzītās iniciatīvas par tautas vēlētu prezidentu. Tagad Zatlera reformu partija (ZRP) un Vienotība savos priekšlikumos konsultācijās par valdības koalīcijas modeli Saskaņas centram (SC) un nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) piedāvājusi likumprojektus par tautas vēlētu Valsts prezidentu izstrādāt līdz nākamā gada vidum, liecina publiskotais priekšlikumu projekts.

Referendumu par tautas vēlēta Valsts prezidenta institūtu piedāvāts sarīkot ne vēlāk kā 2013.gada martā kopā ar pašvaldību vēlēšanām.

Ja pilsoņi referendumā atbalstītu Valsts prezidenta tiešu ievēlēšanu, nepieciešamie Satversmes grozījumi tiktu virzīti izskatīšanai Saeimā no 2013.gada marta līdz 2014.gada martam.

Nepieciešamības gadījumā Satversmes grozījumi tautas nobalsošanai tiktu virzīti Satversmes 78.panta kārtībā ar mērķi sarīkot tautas nobalsošanu vienlaikus ar 2014.gada Saeimas vēlēšanām.

Līdztekus Satversmes grozījumiem par tautas vēlētu prezidentu piedāvāts sagatavot un pieņemt Satversmes grozījumus par valsts pienākumu nodrošināt latviešu valodas, nācijas un kultūras pastāvēšanu.

Tiešās demokrātijas stiprināšanai piedāvāts līdz 2012.gada rudenim izstrādāt likumprojektu par referendumu, kas dos iespēju valdībai un pašvaldībām rīkot referendumus par svarīgiem politiskiem jautājumiem pēc būtības.
ZRP un "Vienotība" vienojušās par šīm pamatnostādnēm un piedāvājušas šo dokumentu izskatīšanai SC un VL-TB/LNNK, kas pagaidām kategoriskus iebildumus nav paudušas, kaut arī pret atsevišķām lietām esot iebildumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas