Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

VUGD: tādiem plūdiem nebijām gatavi

Līdz šim Latvijā piedzīvotie plūdi vairāk bijuši saistīti ar lielām upēm, bet tādi, kas saistīti pārsvarā ar mazām upītēm, kā tagad, ir pirmo reizi. Tāpēc var teikt, ka bijām gatavi standartsituācijām, bet neesam gatavi, ka "tas nāk no mugurpuses", LTV raidījumā 100.pants trešdien atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainārs Pencis.

Viņš norādīja, ka Jelgavas novadā ir tendence ūdens līmenim pamazām pieaug, un pastāv bažas, ka, laikam kļūstot siltākam, problēmas var saasināties. "Mēs paši redzam - vēl sniega ir pilnas pļavas un meži," teica A.Pencis. Viņš atturējās prognozēt, kā situācija mainīsies šonakt un rīt no rīta, tomēr norādīja, ka pa šodienu ūdens līmenis pie Jelgavas ir pieaudzis par aptuveni desmit centimetriem.

Jelgavas novada izpilddirektors Ivars Romanovs raidījumā gan pavēstīja arī kādu labu ziņu, proti, Jelgavas novada pašvaldības teritorijā no 13 pagastu pārvaldēm astoņās plūdu apdraudējums sācis mazināties. Viņš norādīja, ka plūdi tur jau ir beigušies, palikušas vien applūdušās ieplakas un lauki, bet pirmdien evakuētie iedzīvotāji Platones un Svētes pagasta pārvaldē jau ir atgriezušies savos īpašumos. Tomēr priecīgajai vēstij kā medaļai ir arī otra puse – plūdu epicentrs pietuvojies Lielupei – sākot ar Kalnciemu, Valgundi, Līvbērzes pagasta, problēmas arī Guldā, kur applūdušas dārzkopības sabiedrības. Savukārt mazajās upēs ūdens līmenis nav mazinājies, tas pat minimāli pieaudzis, un ūdens iekarojis jaunas teritorijas.

Kā atzina A.Pencis, Lielupes atbrīvošanai ledlauzis būtu viens no labākajiem risinājumiem, bet Lielupes grīvā tam ir par seklu, savukārt ledus laušana caur Buļļupi, kas ietek Lielupē, neizdodas, jo ledus ir pārāk biezs. Proti, kuģi, kas varētu lauzt ledu, ir par seklu šai upei, bet tie, kuriem iegrime ir atbilstoša, nevar salauzt ledu. Lai gan Lielupi pie jūras patlaban nav iespējams atbrīvot, jo nav atbilstošas tehnikas, VUGD katru dienu pārbaudīšot ledus biezumu ar cerību, ka to lauzt tomēr izdosies, jo ar laiku ledus paliekot čaganāks. Ledus laušana jau notikusi pie Gaujas grīvas, arī pie Lielupes iespēju robežās.

VUGD priekšnieks atzina, ka ir bijusi doma arī kaisīt ledum virsū kūdru, tomēr tad esot vajadzīgs saulains laiks. Ar bruņotajiem spēkiem izmēģināts kūdru kaisīt no helikoptera, tomēr "nekas prātīgs nesanāca".

Viņš piebilda, ka pēc plūdu beigām būs jāanalizē daudzi jautājumi.

Kā teica A.Pencis, nākošā bīstamākā vieta ir Bārtas upe Nīcas pusē, kur ir lūgts veikt spridzināšanas darbus. Rīt būs zināms, vai to var darīt.

Vaicāts, vai jāuztraucas arī par plūdiem Rīgā, viņš atzina, ka jāuztraucas vienmēr visiem, jo visādi brīnumi var būt, bet, viņaprāt, Rīgā nekādas lielās briesmas nedraud, jo ledus, kas ir no Rīgas HES līdz Vanšu tiltam, nav tik liels, lai radītu kādas problēmas. Problēmas varētu būt Mazajā Juglā Lielajā Juglā un Juglas ezerā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas