Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

ZRP pagaidām nav izlēmusi par trešo tīkamāko partneri koalīcijā

Zatlera reformu partijas (ZRP) valde pēc pirmā sarunu raunda ar Saeimā ievēlēto partiju pārstāvjiem vēl nav izlēmusi, kas varētu būt trešais partneris koalīcijā, kurā atrastos ZRP un Vienotība, pirmdien pēc valdes sēdes žurnālistiem pastāstīja ZRP līderis eksprezidents Valdis Zatlers.

Zatlers norādīja, ka vēl nav notikusi izšķiršanās, kas būtu piemērotāks partneris - nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) vai Saskaņas centrs (SC), jo ir notikušas tikai pirmās sarunas un palicis daudz neizrunātu lietu. Tāpat vēl neesot zināms, kāds viedoklis varētu būt Vienotībai.

Taujāts par iespējamo koalīcijas modeli, Zatlers izteicās, ka nepieļaujot pilnīgi neko, izņemot to, ka koalīcijā būšot ZRP.

Eksprezidents skaidroja, ka pagaidām ar potenciālajiem koalīcijas partneriem ir runāts galvenokārt tikai par kopīgajām programmatiskajām nostādnēm un neesot izrunātas visas atšķirības - cik tās varētu būt dziļas un nepārvaramas un kā tās varētu ietekmēt ZRP iespējas realizēt savu programmu.

Pēc Zatlera teiktā, ar Vienotību esot jau runāts par vairāku ekspertu grupu veidošanu, kas varētu sīkāk iztirzāt neskaidros jautājumus. Ar Vienotību ZRP jau rīt rīkos nākamo sarunu raundu, bet pagaidām neesot zināms, kad turpināsies sarunas ar SC un nacionālo apvienību.

Zatlers arī pastāstīja, ka ceturtdien, 22.septembrī, paredzēts tikties ar visiem ievēlētajiem ZRP deputātiem un tuvākajiem kandidātiem, lai apspriestu iespējas partijas programmas realizācijai.

Reāli koalīcijā varētu būt trīs partijas, no kurām divas būtu Vienotība un ZRP, bet trešais iespējamais partneris - VL-TB/LNNK vai SC - pirmajiem būtu jānosauc ZRP, kuriem ir "zelta kārts". To šodien pēc Vienotības valdes sēdes žurnālistiem atzina Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un premjers Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis atzina - esot "ļoti maza varbūtība", ka Vienotība paliks opozīcijā. Pēc viņa domām, koalīcijā būs Vienotība un ZRP, jautājums vēl esot tikai par trešo partneri.

Gan Āboltiņa, gan Dombrovskis apgalvoja, ka pirmdien Vienotības valdē neesot lemts par iespējamiem koalīcijas partneriem un runāts tikai par programmatiskiem jautājumiem.

Pēc politiķu teiktā, prioritāra esot sadarbība ar ZRP. Sarunu gaitā gan esot iezīmējušās dažas pretrunas, par kurām vēl būšot jārunā. Savukārt būtisku pretrunu neesot ne ar SC, ne ar VL-TB/LNNK, par šo koalīcijas partneru izvēli pirmais vārds jāsaka ZRP, jo Vienotība pēc rezultātiem vēlēšanās esot tikai trešā. "Cerams, ka viņi tuvākajā laikā nāks ar savu redzējumu, kādu koalīciju vēlas," pauda Āboltiņa.

Āboltiņa norādīja, ka, pēc viņas domām, labākais premjera amata kandidāts esot Dombrovskis, bet jautājumi par amatiem vēl neesot apspriesti.

Vienotības politiķi atzina, ka par koalīciju un valdību vajadzētu vienoties jau līdz jaunās Saeimas sanākšanai, jo priekšā stāvot gan darbs pie budžeta, gan citi svarīgi jautājumi.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, Vienotība - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 13 mandātus. Politiķi ir sākuši sarunas par nākamās valdības veidošanu, un vadošās partijas jau ir veikušas sarunu pirmo raundu.

Jaunajā Saeimā iespējamas dažādas koalīcijas gan no divām, gan trijām partijām, liecina aģentūras LETA aprēķini. Pirms vēlēšanām kategoriski tika norādīts, ka SC nebūs vienā koalīcijā ar VL-TB/LNNK, bet ZRP - ar ZZS. Ņemot vērā šādu uzstādījumu, bez SC iespējama tikai viena koalīcija, kurā būtu ZRP, Vienotība un VL-TB/LNNK. Šādā koalīcijā būtu 56 deputāti.

Ja tiek pieļauts, ka koalīcijā varētu būt SC, tad iespējami dažādi modeļi un varētu tikt izveidota koalīcija gan no divām, gan trijām partijām. SC var izveidot divatā koalīciju gan ar ZRP - tajā būtu 53 deputāti, gan ar Vienotību - šādā koalīcijā gan būtu tikai 51 deputāts, kas nozīmētu lielu nestabilitāti. Ja SC un Vienotības koalīcijai tiktu piesaistīta ZZS, tad šādā apvienībā būtu 64 deputāti.

Kā viens no variantiem tiek minēta trīs vēlēšanās veiksmīgāko partiju - SC, ZRP un Vienotības - koalīcija, kurā būtu 73 deputāti. SC pārstāvji iepriekš pauduši, ka tieši šādai koalīcijai dotu priekšroku.

Eksperti atzinuši, ka pie šādiem vēlēšanu rezultātiem ļoti būtiska loma varētu būt tieši ZRP, kas var nosliekties gan uz SC, gan VL-TB/LNNK pusi. Divu partiju koalīcijas tiek vērtētas diezgan skeptiski, savukārt ZZS izredzes iekļūt koalīcijā esot pavisam mazas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas