Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Zviedrijas portāls: latviešu strādnieces Zviedrijā ekspluatē darba devējs

Baltijas sievietes, kuras strādā kādā telpu uzkopšanas uzņēmumā Zviedrijā, ir spiestas parakstīt darba līgumus ar neizdevīgiem nosacījumiem, bet par necilvēcīgo apstākļu atklāšanu - uzņēmējam nāktos samaksāt lielu naudas kompensāciju, ceturtdien vēstīja zviedru portāls www.expressen.se, nodēvējot netaisnīgo situāciju par “tīro elli”.

Zviedrijas uzņēmumā Tīrs pie tevis strādā 95 latvietes, kuras Stokholmā uzkopj 2500 mājās. Kompānija iepriekš noslēdza līgumu ar Latvijas uzņēmumu, kas savukārt algoja latviešu viesstrādnieces. Kad spēkā stājās stingrāka likumdošana, latvietēm nācās savā dzimtenē piereģistrēties kā individuālajiem komersantiem.

Portāls vēstīja par kādu sievieti Annu, kura atklāja, ka darba devējs viņu piespiedis noslēgt līgumu ar tik neizdevīgiem nosacījumiem, ka darbiniece nevar atļauties slimot un apkopējas maltīti ietur, pārbraucot no vienas darba vietas uz otru, jo nav pusdienu pārtraukuma. Darbinieces, pēc nodokļu nomaksas, saņem 9000 zviedru kronu (720 lati). Anna šajā zviedru uzņēmumā strādā jau gadu.

Līgumā teikts, ka "darbiniekam ir stingri aizliegts sniegt komentārus vai apspriest savu darbu, darba metodes, līdzekļus, darba attiecības, algu vai citus jautājumus, kas skar darbu vai darba devēju". Ja darba ņēmējas pārkāps šos nosacījumus, viņām būs jāmaksā soda nauda uzņēmumam 127 000 zviedru kronu (10 160 lati) apmērā. Anna, kura atklāja Zviedrijas uzņēmuma aizkulises, apgalvoja, ja viņu atpazītu darba devējs, sievietei būtu jāmaksā soda nauda 100 000 kronu (8 000 lati) apmērā.

Kad Latvijā ieviesa stingrāku likumdošanu, Annai nācās reģistrēt sevi kā individuālo komersantu, veicot pašai gan pensiju iemaksu, gan liedzot sev “slimības naudas” saņemšanu.

Anna zviedru portālam atklāja uzņēmuma iekšējo darbību - darba sanāksmēs sievietēm stāstīts, kā dokumentos uzrādīt oficiālo minimālo algu, bet pārējo ienākumu daļu novirzīt citos ieņēmumos. Lielu daļu algas uzņēmums uzskaitīja kā komandējumu līdzekļus.

Ja sievietes darba vietā ieradās tikai dažas minūtes vēlāk, darba devējs no algas “atvilka” kā par vienas stundas kavēšanu.

Anna skaidroja, ka sievietes dzīvo šaurībā, vairākas mitinās vienā istabā, maksājot par īri 2000 zviedru kronu (160 lati). Baltietes neiet pie ārsta, jo tas ir pārāk dārgi, tādēļ ārstējas pašas, stāsta sieviete no Latvijas.

“Man ir jābūt pateicīgai par šo iespēju, jāpriecājas, ka man ir darbs, bet es nevēlos būt kā vergs 18. gadsimtā,” par savām sajūtām stāstīja latviete.

Vēlāk uzņēmuma pārstāvji savā mājaslapā publicēja vēstuli zviedru portālam, norādot, ka raksta autore pieļāvusi virkni kļūdu. Zviedrijas uzņēmums noliedza soda naudu 127 000 kronu (10 160 lati) apmērā par darba apstākļu atklāšanu, vienlaikus norādot, ka līgums ir konfidenciāls. Uzņēmēji skaidroja, ka došanās pie ārsta un pusdienu pārtraukumi ir pašu sieviešu ziņā.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas