Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināta - FOTO: Rīgas mērs atvainojas veterāniem par slikto attieksmi

Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs", SC) svētdien, uzrunājot Uzvaras dienas pasākuma apmeklētājus, atvainojās kara veterāniem par slikto attieksmi, ar ko viņiem nācies saskarties Latvijā pēdējo 20 gadu laikā.Savā uzrunā Ušakovs pateicās veterāniem par Otrajā Pasaules karā izcīnīto uzvaru, bez kuras nebūtu brīvas Latvijas valsts, par mēra teikto vēsta BNS.Viņš uzsvēra, ka Uzvaras dienas pasākuma kuplā apmeklētība liecina par milzīgu vienotību lielā sabiedrības daļā un to, ka šie svētki ir svarīgi daudziem dažādu paaudžu cilvēkiem.

N.Ušakovs ir pirmais Rīgas mērs kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kurš piedalās 9.maija pasākumos pie pieminekļa Uzvaras parkā.

Uzvaras diena Rīgā sākas ar pieslēgšanos Sarkanajam laukumam

Jau agrā svētdienas rītā Uzvaras pieminekļa tuvumā esošās ieliņas bija pilnas ar pašvaldības policijas automašīnām un ziedu tirgotājiem. Krietni pirms plkst. 9:00 sabrauca arī pasākuma organizatoru automašīnas ar reprezentācijas un informatīvajiem materiāliem – tika dalītas Georga lentītes, papīra apsveikuma karodziņi un laikraksts "Tava Avīze" krievu valodā. Staigājot starp cilvēku rindām, Diena novēroja, ka materiālus izplatīja bērni un jaunieši cecumā no sešiem līdz astoņpadsmit gadiem.

No kādas aptuveni 14 gadus vecas materiālu dalītājas Diena noskaidro, ka karodziņi un avīzes ir iesaiņoti iepakojumos pa 500 eksemplāriem. Gan vienu, gan otru reprezentācijas materiālu paku skaits ir mērāms simtos. Lai arī oficiāli Uzvaras dienas 65. gadadienas pasākumus rīko organizācija "9.maijs.lv", politiskās partijas PCTVL un "Saskaņas Centrs" šos svētkus izmanto sevis popularizēšanai. Virs kokiem pie Uzvaras pieminekļa gaisā lidinās liela dzeltena bumba ar PCTVL apsveikumu, savukārt izdalīto papīra karodziņu viena puse apdrukāta ar "Saskaņas centra" simboliku.

Lielākoties pasākuma apmeklētāji rīta pusē bija pensijas vecuma cilvēki, bet bija arī ļoti daudz jauniešu. Starp tiem bija tādi, kuri atnākuši, lai atbalstītu un palīdzētu saviem vecvecākiem, kuriem ir grūtības pārvietoties pašiem. Starp apmeklētājiem jau pirms plkst. 10:00 klīda arī manāmi iereibuši jaunieši. Laikraksts novēroja arī divus jaunekļus, kuri pusizdzerto limonādes pudeli papildināja ar brendiju. Starp pasākuma apmeklētājiem nepamanīti nepalika divi latviski runājošie jaunieši, kuri staigāja gar pieninekļa laukumu ar Latvijas karogu rokās. Jaunieši nepārstāvēja nekādu organizāciju, bet individuāli pauda savu, kā paši izteicās, "ne pārāk pozitīvo" attieksmi pret 9. maija svētkiem. Sarunas gaitā noskaidrojās, ka abi rītu sagaidīja kādā no Vecrīgas krogiem un ideja par šādu protesta akciju dzimusi spontāni.

Jau plkst. 9:00 no rīta Uzvaras pieminekļa pakāje ņirbēja no tulpēm, narcisēm un sarkanām neļķēm. Maskavas Sarkanā laukuma svētku  norises translāciju pie Uzvaras pieminekļa uzstādītajā lielajā ekrānā plkst. 9:00 vērot bija sanākuši vairāk kā tūkstotis cilvēku, taču, iespējams, vēsā laika dēļ daudzi tikai nolika nolika ziedus un devās prom.

Plkst. 10:00, kad ziedus un vainagus svinīgā gājienā devās nolikt Rīgas mērs Nils Ušakovs, Krievijas vēstniecības Latvijā pārstāvji ar vēstnieku Aleksandru Vešņakovu priekšgalā, kā arī virkne politisko organizāciju pārstāvju, pasākuma apmeklētāju skaits jau bija sasniedzis 3 līdz 4 tūkstošus cilvēku.

Padzīvojušie Uzvaras svētku dalībnieki aprobežojās ar dziesmu dziedāšanu un apsveikumu saņemšanu – neko citu veselība neļaujot. Pasākuma laikā uz lielajiem ekrāniem tiek demonstrēti vairāki Krievijā pazīstamu personu video apsveikumi, tostarp aktiera Vladimira Meņšikova un komponista Igora Krutoja uzrunas. 

Pasākuma programma ir 13 stundu garumā – no plkst. 9:00, kad uzsākta svētku parādes translācija no Sarkanā laukuma, līdz plkst. 22:15, kad svētku programmu noslēgs uguņošana.

Ziedus pie Uzvaras pieminekļa noliek, iespējams, pat 50 tūkstoši

Pie Uzvaras parka satiktā 85 gadus vecai Lidijai Volkovai joprojām ir ciešs rokas spiediens un daudziem goda ordeņiem klāta krūts. "Šos svētkus jau kuro gadu pavadu pie Uzvaras pieminekļa, taču nekad neesmu šeit redzējusi tik daudz jaunu cilvēku. Man ir neizsakāms prieks par to, tas ir patīkamākais, kas varēja notikt! Tik daudz labestības un cilvēciskuma sen neesmu izjutusi," sirmā kundze ir sajūsmā. Viņa ļoti pozitīvi novērtēja Valsts prezidenta Valda Zatlera 9. maija vizīti Maskavā. "Klātienes tikšanās saliedē abus kaimiņus efektīvāk par formālu saraksti. Un šī diena ir tikšanās svētku noskaņā. Šāda rīcība ir apsveicama," viņa turpina, taču nopūšas un noplāta rokas komentējot valdības pārstāvju neierašanos uz svētkiem pie Uzvaras pieminekļu. "Negribu neko politizēt. Tā ir vienkārši slikta audzināšana. Mani šorīt mazmeita apsveica Māmiņas dienā. Kad pajautāju, kādēļ nepiemin Uzvaras dienu, viņa attrauca, ka tādus svētkus nepazīst. Tā ir slikta audzināšana," pie tāda uzskata pieturas sirmā Lidija.

Pie Uzvaras pieminekļa daudzi devās ar visu ģimeni. 47 gadus vecais Ēriks Murāns nolikt ziedus un godināt kritušo piemiņu bija atnācis ar sievu un meitu. To viņš uzskata par savu pilsoņa pienākumu. Arī viņš V. Zatlera vizīti uzskata par labu žestu abu valstu sadarbības veicināšanā. "Arī valdības pārstāvjiem bija jāatnāk. Ja par katra cilvēcisko attieksmi pret šiem svētkiem var diskutēt, tad amatpersonām tas ir dienesta pienākums," viņš neslēpa savu nožēlu. Līdzīgi uzskata, ka 46 gadus vecā Jeļena Gubkovs, kura uz pasākumu bija atbraukusi ar 12 gadus veco dēlu. "Valdības pārstāvjiem bija jāatnāk nolikt ziedus pie pieminekļa. Viņiem tas nav izvēles jautājums, bet gan pienākums," sacīja J. Gubkova. Arī viņa atbalsta valsts prezidenta izvēli šajā dienā doties uz Maskavu. "Uzvara pār fašismu ir nenovērtējams ieguvums. Nez kā veidotos Eiropas vēsture, ja tas tā nebūtu?!" sacīja sieviete, kurai rokās bija apdrukātais papīra karodziņš un pie mēteļa apkakles piesprauta Georgija lenta.

Pacilātā noskaņojumā pēc divu stundu garas koncerta programmas baudīšanas pie Uzvaras pieminekļa, mājās uz Pļavniekiem devās Larisa un Ruslans. Abiem nedaudz virs 30 un kategoriski pozitīva attieksme pret Uzvaras dienu. "Tas labi, ka mūsu prezidents aizbrauca svētkus svinēt uz Maskavu! Šeit viņš to nevarētu izdarīt, te viņam neļautu," pārliecināta ir Larisa. Diskusijas par svētku nozīmi jaunajā sievietē pamodina nacionālas jūtas un jau paaugstinātā tonī viņa vēršas pret tiem, kuriem, viņasprāt, šodien būtu jābūt pie Uzvaras pieminekļa. "Tas tikai liecina par viņu izglītības un pašapziņas līmeni. Visu mūsu senči karoja un to ignorēt nav pareizi," tā Larisa. Viņas dzīvesbiedrs Ruslans izteikumos ir piezemētāks. "Es uzskatu, ka šie svētki ir politizēti. Tādēļ ir partiju pārstāvji, kuri var atļauties atnākt un nolikt ziedus, bet ir tādi, kuriem pēc ideoloģijas tas nepieklājas. Viss ir vienkārši," viņš saka. Abus pasākuma apmeklētājus pārsteidza lielais jauniešu daudzums pie Uzvaras pieminekļa.

Nepatiku pret svētkiem neslēpa arī gadus 25 vecu puišu bariņš kādā maršruta autobusā. Uz trijiem sūcot alu no lielas plastmasas pudeles, puiši zākāja pārējos pasažierus. 9. maija svētki bija aizskāruši viņu nacionālās jūtas. "Okupantu svētki! Labāk fašisti būtu uzvarējuši karā – tie inteliģentāki!" skaļi provocēja viens no viņiem. "Kāpēc nebraucat uz savu Krieviju? Te labāka dzīve?" otrs provocēja kādu sirmu kungu. Šo neizturēja citi pasažieri. Jau pēc mirkļa diskusijā iesaistījās teju cilvēkiem pilnais autobuss sašķeldamies divās naidīgās nacionāli noskaņotās grupās. Viedokļu apmaiņa pārauga rupjos aizskārumos. Mierīgāk noskaņotie pasažieri bija spiesti piedraudēt ar policijas izsaukšanu.

"Esam sastādījuši 16 administratīvo pārkāpumu protokolus par alkoholisko dzērienu lietošanu un atrašanos reibuma stāvoklī sabiedriskā vietā, kā arī smēķēšanu neatļautās vietās," norādīja Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Bērziņš. Iespējams, ka tuvākajā laikā pie kriminālās atbildības tiks saukti vēl divi Uzvaras svētku svinētāji. Viens – par nozagto telefonu, otrs – par loga izsišanu tramvajā. Par laimi, nacionālās kaislības šoreiz nav bijušas par pamatu kautiņiem vai citām prettiesiskām darbībām.

Ziedi arī pie citiem pieminekļiem Rīgā

Kā novēroja Diena.lv, 9.maijā ziedi tiek nolikti arī citviet pilsētā. Puķes gulst arī Mežaparkā pie pieminekļa Rīgas atbrīvotājiem - noliktas neļķes, tulpes un narcises, kā arī divi vainagi, pie viena no tiem lenta Krievijas karoga krāsās. Mežaparkā atrodas piemineklis, kas veltīts strēlnieku divīzijas un atsevišķā īpašu uzdevumu motorizētā bataljona karavīriem, kuri 1944.gada 12.oktobrī forsēja Ķīšezeru un uzsāka kauju par Rīgas atbrīvošanu. Diena.lv novēroja, ka ziedus nolika gan jaunas ģimenes ar maziem bērniem, gan pavecāki cilvēki.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas