Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Rīgas pašvaldība, visticamāk, neliegs Freimanim 1.jūlijā rīkot gājienu, atzīmējot 70 gadu kopš Baigā gada beigām

Rīgas pašvaldība pagaidām neredz iemeslu ierobežot aktīvista Ulda Freimaņa vēlmi 1.jūlijā rīkot gājienu, atzīmējot 70.gadadienu kopš Baigā gada beigām.

Rīgas izpilddirektora pārstāvis Uģis Vidauskis aģentūrai BNS atzina, ka pašlaik pašvaldībā nav saņemta tāda informācija, kas liktu ierobežot šā iecerētā gājiena plānus. Tādu informāciju saņemot, plāni varētu tikt mainīti.

Freimanis, kura plānu sarīkot gājienu par godu vācu armijas ienākšanai Rīgā pērn 1.jūlijā nepieļāva drošības iestādes, šogad šajā pašā datumā vēlas rīkot gājienu, atzīmējot 70.gadadienu kopš Baigā gada beigām. Gājiens iecerēts laikā no plkst.19 līdz 20, un tajā varētu piedalīties apmēram 20 cilvēku.

Jau vēstīts, ka Freimanis plašāku publicitāti iemantoja pērn 1.jūlijā, kad viņš plānoja sarīkot gājienu, pieminot vācu armijas ienākšanu Rīgā Otrā pasaules kara laikā. Toreiz policija neatļāva gājiena norisi.

Neskatoties uz tiesas atļauju, 1.jūlijā paredzētais gājiens tā arī nenotika, jo Freimanis pāris stundu pirms gājiena sākuma bija izsaukts uz Drošības policiju (DP) saistībā ar sākto kriminālprocesu par nacistiskās Vācijas noziegumu slavināšanu. Daži cilvēki vēlējās doties gājienā, tomēr policija to liedza, jo bez gājiena rīkotāja klātbūtnes to nedrīkst darīt. Četrus cilvēkus aizturēja. Viens no aizturētajiem bija Gustava Celmiņa centra vadītājs Igors Šiškins, kurš savulaik notiesāts par Uzvaras pieminekļa spridzināšanas mēģinājumu.

DP sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku noliegšanu vai attaisnošanu.

Kriminālprocess tika sākts, lai izvērtētu, vai, organizējot 1.jūlijā pieteikto gājienu, kurā bija plānots pieminēt vācu armijas ienākšanu Rīgā Otrā pasaules kara laikā, nav saskatāma nacistiskās Vācijas kara noziegumu slavināšana. DP kriminālprocesu izbeidza šogad janvārī, un tā ietvaros nebija neviena aizdomās turētā.

Freimanis iepriekš norādīja, ka pērnvasar iecerētais pasākums bijis paredzēts, lai pieminētu latviešu karavīrus, kuri Otrā pasaules kara laikā bijuši iesaistīti vācu armijā.

Par Baigo gadu dēvē laiku no 1940.gada 17.jūnija līdz 1941.gada jūlijam, kad Latvijā ienāca padomju vara. Savukārt pirms 70 gadiem 1941.gada 1.jūlijā Rīgā ienāca vācu armija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas