Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Tiesa Rīgas domnieku Skuju atzīst par maksātnespējīgu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzinusi par maksātnespējīgu Rīgas domes deputātu Demokrātisko patriotu pārstāvi Jāni Mārtiņu Skuju un sākusi viņa bankrota procedūru.

Kā liecina pirmdien Maksātnespējas reģistrā veiktais ieraksts, par Skujas maksātnespējas procesa administratoru iecelts Jurijs Višņakovs, kuram Skujas kreditori viena mēneša laikā no šodienas var iesniegt savus prasījumus.

Skuja aģentūrai LETA atzina, ka esošā situācija nav glaimojoša, tomēr tā arī neesot apkaunojoša. "Esmu nonācis šajā situācijā kā labticīgs kredītņēmējs un, ņemot vērā manu statusu, lai nevienam nerastos aizdomas par manu neuzpērkamību un spekulācijas, ka esmu korupcijai bīstamā situācijā, pieņēmu lēmumu pasludināt savu maksātnespēju," sacīja domnieks un piebilda, ka šajā gadījumā juridiski korektāk to būtu formulēt kā "maksātspējas atjaunošana".

Turpmāk Skujam 30% no saviem legālajiem ienākumiem ik mēnesi būs jāatdod maksātnespējas administratoriem. Deputāts atzina, nāksies pārskatīt savus personīgos tēriņus, taču grūtības ar tekošajiem ikdienas maksājumiem viņiem šī procedūra neradīšot. "Nebūs gluži jādzīvo uz maizes un ūdens, bet pēdējos gadus tāpat nešikoju, arī automašīnas man nav un to neizmantoju," atzina domnieks. Skuja rēķinās, ka pēc divarpus līdz trim gadiem process būs noslēdzies un viņš atkal būs maksātspējīga persona.

Šajā stāvoklī Skuja nonācis, jo savulaik neesot gana piesardzīgi aprēķinājis savas iespējas un uzticējies valsts redzējumam, kā viss attīstīsies. "Labprāt padalīšos pieredzē, kā rīkoties šādā situācijā," piebilda deputāts. Pēc sava mājokļa atsavināšanas deputāts patlaban mitinās kādā privātmājā.

Pērnā gada pavasarī portāls Pietiek.com vēstīja, ka no Pilsoniskās savienības (PS) ievēlētais Rīgas domes deputāts Skuja šķīries no sava dzīvokļa Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā, ko par ilgstošu teju 115 000 latu lielā hipotekārā kredīta nemaksāšanu viņam atņēmusi Swedbank.

Jau tad Skuja apsvēra iespēju pieteikt fiziskās personas maksātnespēju un "celt troksni sabiedrībā", prasot, lai arī bankas uzņemas līdzatbildību par hipotekārās kreditēšanas bumā neapdomīgi izsniegtajiem kredītiem.

Skuja Pietiek.com apstiprināja, ka kredītu nav maksājis jau 2009.gada vasarā, kad no PS saraksta kandidēja Rīgas domes vēlēšanās, un politiķis pat īsti vairs neatceras, cik lieli bijuši ikmēneša maksājumi, 500 vai 600 eiro (350 vai 420 lati), tik sen tie nav maksāti.

"Ja man ir jāizvēlas, vai man izrādīt savu labo gribu pret banku, ja banka pret mani savu labo gribu neizrāda, tad es atvainojos... Banka soda mani jebkurā gadījumā, vai es izrādu labo gribu vai ne, līdz ar to - ja jau, tad jau," skaidroja Skuja. "Banka, vērtējot dzīvokli 2004.gadā, deva vienu summu, šodien viņa vērtē pēc citas tirgus situācijas un atstāj mani muļķa lomā."

Tomēr aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Skuja ilgstoši nebija norēķinājies arī par komunālajiem pakalpojumiem. 2011.gada 28.februārī viņa parāds sasniedza 4975 latus, kas ir vairāk nekā trešā daļa no 52 dzīvokļu ēkas iemītnieku kopējiem 13 030 latu parādiem par sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem.

Kā raksta Pietiek.com 2004.gada jūnijā Skuja dzīvokli, pēc zemesgrāmatas datiem - divus dzīvokļus, Krišjāņa Valdemāra ielas 123.namā iegādājies, ņemot 62 985 latu kredītu Hansabankā, un kopumā dzīvoklim par labu bankai nostiprināta 88 179 latu liela hipotēka, kas daļēji izlietota arī remontam un citām vajadzībām, kā atzīst Skuja.

Patlaban, ņemot vērā ilgstošo nemaksāšanu un ar to saistītās soda naudas, summa pieaugusi līdz 114 987 latiem, tomēr to, ka smagās finansiālās situācijas dēļ būtu pakļauts korupcijas riskam, Skuja neizjūtot - "Pilsoniskā savienība", opozīcijā esot, nekādus lēmumus reāli ietekmēt nevarot.

2011.gada 9.martā notikusi izsole, kurā Skujas dzīvokli iegādājusies kāda kompānija. Vēl iepriekš, 2010.gada 28.maijā, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā pieņemts spriedums, vēršot parāda piedziņu pret Skuju.

"Izejot cauri maksātnespējas procesam, man būtu jāsedz 30% no parāda, un pēc divarpus gadiem es esmu tīrs un pūkains," sprieda Skuja.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Skuja aktīvi iesaistījies dažādās sabiedriskās organizācijās un, būdams biedrībasLatvija Tibetai valdes loceklis, vairākkārt rīkojis pasākumus, lai atgādinātu Ķīnai par cilvēktiesību pārkāpumiem Tibetā. Savukārt sestdien, 16.aprīlī, Skuja rīko starptautisko liberālās brīvmūrniecības sanāksmi un konferenci Laicīgais garīgums.

Skuja arī piedalās Rīgas domes Konsultatīvajā padomē sabiedrības integrācijas jautājumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas